Brandmerken Duitse leraren is legaal

leraarduitsEen uitspraak van het Duitse Hooggerechtshof stelt het stijlloze initiatief Spickmich.de in het gelijk bij het aan de schandpaal nagelen van leraren. Op Spickmich kan het Duitse FOK!-publiek haar leraren beoordelen met een cijfer. Een lerares die al twee jaar probeerde via de rechter af te dwingen dat haar naam en haar cijfer (4,3) werden verwijderd verloor.

Valt Spickmich onder Democratie 2.0 en Vrijheid van Meningsuiting Nieuwe Stijl of is dit gewoon het ouderwetse ‘docentje pesten’ opschalen naar nationaal niveau? Als oud-leerling van een veel geplaagd docent die uiteindelijk zelfmoord pleegde ben ik geneigd tot een voorzichtige koers. Een dergelijke site heeft geen functie in het verbeteren van de onderwijskwaliteit en kan daarentegen docenten voor de rest van hun (werkzame) leven brandmerken. Als werkgevers hetzelfde zouden doen met hun werknemers was de wereld te klein. Doordat het een nationaal platform vormt is ontsnappen bijna onmogelijk. Ja ontsnappen naar Nederland om daar uit pure arremoede leraar Duits te worden! Leerlingen zijn rapalje: aus bei mit nach seit von zu filmpje!.

  1. 4

    Het is via zulke sites wel makkelijk om docenten in diskrediet te brengen, maar wie een goede docent is heeft weinig te vrezen. Nederland heeft al een tijdje Beoordeelmijnleraar.nl, en veruit de meeste beoordelingen daar zijn positief. En complimentjes krijgen is altijd leuk :)

    Ik vind het wel prima dus (en vind mezelf goed genoeg om niet zoveel te vrezen te hebben – integendeel, die leerlingen zijn minder krities dan ikzelf ;) )

  2. 6

    @Michel
    Die Nederlandse site is trouwens met succes bevochten door twee leraren die erop stonden. Tegenwoordig mag een leraar alleen met uitdrukkelijke toestemming van de leraar zelf op de site beoordeeld worden.