Boekpresentatie Islamofobie?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Je komt nog eens ergens als blogger. Zo was ik gisteren voor het eerst van mijn leven in Nieuwspoort. Waarom ik daar was? Omdat ik uitgenodigd was. Of beter gezegd, uitgedaagd. Frans Groenendijk, die ik ken uit het politieke circuit hier in Utrecht, wilde me graag zijn boek overhandigen opdat ik het zou lezen. Wetende dat ik wel vaker boeken lees die eigenlijk niet in mijn straatje passen en waar ik dan een fijne kritische beschouwing op kan geven. En hopende dat het lezen mij misschien zal overhalen meer zijn kant op te komen.
Aangezien ik het belangrijk vind om goed te begrijpen wat andere mensen bezielt, is het af en toe nodig om dan ook iets daarover of daarvan te lezen. Dus nam ik de uitdaging aan om zijn boekIslamofobie? Een nuchter antwoord

De boekpresentatie was reeds een keer uitgesteld omdat de vorige locatie het niet aandurfde. Beetje een tegenvaller. Kennelijk regeert de angst bij sommige mensen.
Angst was trouwens ook wel het gevoel dat ik meekreeg van de avond. Niet zozeer van Frans zelf, maar wel van een aantal aanwezigen. Angst voor de mohammedanen wiens plan het is om iedereen te onderwerpen. Erg veel ruimte voor een genuanceerd debat bleek er dan ook niet aan het einde van de presentatie. Het was niet eens dicht langs elkaar heen communiceren, er zat een hele grand canyon tussen (of zoals iemand anders me twitterde, een Dode Zee).

Verslag van de avond met onder andere Simon Admiraal vind je bij Joost Niemöller waar ik niets vermoedend twee uur naast zat. Er werden ook boeken gepresenteerd aan Fati Benkaddour en Tofik Dibi. Hier vind je nog een interview met de schrijver.
Ik heb toegezegd het boek te lezen en van commentaar te voorzien voor de Tweede Kamerverkiezingen. U hoort dus nog van me.

Reacties (8)

#1 Ron Ritzen

Ik ben benieuwd naar de bespreking. Het interview met de schrijver stemt me in elk geval niet positief. Churchill de grootste Brit die ooit heeft geleefd? Het ‘diepe’ inzicht Sennel?
Los daarvan krijg ik de indruk dat Nederland niet alleen 16 miljoen onderwijsdeskundigen, maar ook 16 miljoen islamdeskundigen telt.

 • Volgende discussie
#2 Györun

en vergeet de 16 miljoen bondscoaches niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Cogito

Tekst uitgesproken bij de presentatie van het boek Islamofobie? Een nuchter antwoord van Frans Groenendijk door arabist Simon Admiraal, 1 van de drie getuigen in het Wildersproces:

http://hoeiboei.blogspot.com/2010/02/islamofobie-en-mohammedanisme-twee.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Glauke

Mohammedanisme? Ik dacht dat alleen Jan Blokker nog een vergunning had voor dat woord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Frans Groenendijk

Ik was me er niet van bewust dat daarvoor een vergunningenstelsel bestond. Waar kan ik er een aanvragen? Geldt zo’n vergunning binnen het Nederlands taalgebied of gaat dat gelijk op EU of VN-niveau?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Max

De term “islamofobie” zou voor het eerst gebruikt zijn geweest door de Iraanse moellahs en door de ayatollah Khomeiny als blasfemie tegen de islam, tijdens de Iraanse revolutie.De “fobie” van het Grieks “phobos”, betekent “vrees of angst”. Dit is dus vrees, angst tegenover een godsdienst, namelijk de islam.Het is geen vrees tegenover vreemdelingen, maar wel tegenover een godsdienst. Er mag zowel kritiek zijn op de totalitaire islamideologie als op het nazisme, het socialisme, het communisme of het liberalisme. Islamofobie is geen racisme, omdat niemand een godsdienst tot ras kan verheffen.
Anti-islamisme is niet hetzelfde als anti-semitisme. De islam is een geloofssysteem, Semieten zijn een ras.Een verbod op kritiek op de islam is als een verbod op kritiek op het jodendom of het christendom.Het feit dat deze religies hebben hervormd en hebben zich aangepast aan de moderne tijd is, omdat ze werden bekritiseerd.Alleen tijdens de inquisitie, de kritiek van het christendom was tegen de wet. Islamofobie?Stop blazen dingen in de naam van de islam, en het zal verdwijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 DJ

@Max mbt Semieten, een veel voorkomende verwarring. De NL wiki is al bij gepolitiekt, van origine is het een term uit de linguïstiek, en zowel Joods als Arabisch zijn in die context Semitisch … zie hier de Engelse variant: http://en.wikipedia.org/wiki/Semitic

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie