1. 5

  ’t Is in elk geval een opvallend verschil tussen NL en VL … Kranten en tijdschriften met schaakcolumns. En Maarten Toonder achtige strips ipv à la Nero of Sus & Wis.

 2. 7

  Als schaker is Fischer overleden in 1975, toen hij niet tegen Karpov speelde. Daarna kwamen er nog slechts sporadisch tekens van leven, die meestal het beeld van een man die waanzinnig geworden is, bevestigden. Daardoor blijft er aan Fischer voor mij iets kleven van een oningevulde belofte. Een tragische figuur is overleden.
  Requiescat in pace

 3. 9

  Nou hier word ik wel een beetje stil van. Ik schaak zelf ook, niet op spectaculair niveau, maar toch. Fischer was voor mij absoluut de grootste ooit. Beter dan Kasparov, die het toch minder van schaken en meer van voorbereiding moest hebben. Inderdaad een schitterende partij Steeph, maar zijn mooiste vind ik nog steeds het loper-paard eindspel in de kandidatenmatch tegen Taimanov. Ach deze man heeft zo ontzettend veel mooie partijen gespeeld, het is moeilijk kiezen. Inderdaad een terechte comment van Stijn, een oningevulde belofte was hij zeker. Want alle schakers over de hele wereld hoopten dat hij ooit nog eens zijn gekte af zou leggen en weer serieus zou gaan schaken. Het heeft niet zo mogen zijn.

 4. 10

  Dat Bobby Fischer zijn fouten had is overduidelijk. Dat geintje in Joegoslavie, zijn achterdocht voor de amerikaanse regering en wat dies meer zij. Maar hij heeft er duur voor betaald. Voordat hij in IJsland asiel kreeg, zat hij een jaar of zo in Tokio in de bak. Opgepakt op Narita.

  Wat mensen vergeten is zijn geweldige prestatie ten tijde van het hoogtepunt van de koude oorlog. Toen de communisten oppermachtig waren en het kapitalisme bijna bezweek, gaf hij het amerikaanse volk en daarmee de hele vrije wereld een geweldige opkikker door wereldkampioen te worden.

  Bobby Fischer was een echte held, een voorbeeld voor iedereen.

  Ook al was hij zo gek als een deur.

  En wij moeten niet vergeten wat hij voor ons gedaan heeft.

 5. 14

  Nee, maar dat deden Capablanca, Lasker, Euwe , Aljechin en Botwinnik ook niet, althans niet in het openbaar.

  Heeft Jaap van den Herik wel eens een stukje geschreven over het pre-computer tijdperk?

 6. 16

  Ja, die Fischer.

  Hij krijgt meer aandacht dan willekeurige andere wereldkampioenen bij hun overlijden. Zelfs meer bij leven. Daar was het hem ook een beetje om te doen wellicht. Maar het is waar, schaken kon ie.

  Overigens vind ik het beeld van de waanzinnige en de onvervulde belofte wel wat standaard hoor. Misschien is het ook eens aardig te kijken naar wat die man nu eigenlijk tegen de VS had, waarom hij geld zocht en waar die paranoia van hem vandaan kwam. Misschien was hij toch niet zo zot als sommigen hem neer willen zetten.

  Hij paste niet in het systeem maar maakt dat iemand waanzinnig?
  Lijkt me kort door de bocht.