1. 3

  Ik had opzich graag meer detail gezien. Iedere Nederlander weet dat als je het Noordzeekanaal oversteekt de plaatselijke bevolking al een stuk blonder is. Zaankanters, West-Friezen en al die andere Kaaskopvolkeren in de Kop van Noord-Holland bijvoorbeeld. En niet te vergeten de Friezen en de Gruningers in het Hoge Noorden.

  Het borrelt alweer voor het jaarlijkse IJslandpostje…

 2. 9

  Alleen dat stukje over Hongaren in Roemenie is een tikkeltje slecht verklarend. De meeste Hongaren (en overigens ook mensen van duitse afkomst) zitten in centraal Roemenie (Siebenburgen en Oost-Transsylvanie), waar zelfs in twee provincies de Hongaren de meerderheid vormen.

 3. 13

  Dat zeg ik ook niet #11. En als Carlos daardoor nu de Ijslandrubriek kan spekken? Alles heeft zo zijn nut nietwaar. Nee, maar altijd al willen weten hoe de bevolking van Europa nou ingedeeld was qua haar. Ik dacht toevallig van de week nog: wanneer kómen ze nou es met die kaart. Bev. Reg/ paspoortgegevens en dan combineren? Nou, die kaart is op goed geluk getekend. Krijg er dan toch een beetje nare smaak van. Want wie zegt mij dat het dan met relevantere kaarten óók niet plaatsvindt.

  Jaha, valt het even stil zeker want daar denken jullie natuurlijk liever niet aan…

 4. 15

  @Yevgeny Podorkin: Kaarten hoeven geen ‘nut’ te hebben, een kaart, maakt niet uit van wat, is een doel op zich. Daarom is strangemaps ook zo’n briljante blog…

 5. 16

  @13: Neem de kaart dan met een korreltje zout en bedenk dat het een “bij-benadering-kaart” is. Dan nog kan het nuttige informatie bevatten (toegegeven, waarschijnlijk iets wat je misschien al wist). Zo kan je nu bijvoorbeeld concluderen dat als je naar Oost-Europa wil om blondines te scoren, je beter kan boeken naar Letland dan naar Slowakije of Oekraine en dat je Roemenie en Bulgarije al helemaal van je lijstje kan schrappen.

 6. 17

  Oja en natuurlijk dat Carlos ook een serie zou kunnen maken van een uitgaansetablisment in Tallin en ons wijs kan maken dat het IJsland is.

 7. 18

  Het is wel een van de homogeenste deepfact-overzichten die ik ooit heb gezien. Qua wouldbe Ausgleichung van allerlei migraties, terugkeringen, veroveringen hence en forth zien we een oog, een uitzaaiing en een fraaie eindgrens heeft deze kaart zijn gelijke niet qua perfecte verdeling. Over heel Europa. Over 20 eeuwen. Griezelig perfect.

 8. 21

  @Bismarck: Finnen en Samen zijn een slecht voorbeeld hier. Het blondste gedeelte van Finland valt voor het grootste deel samen met het van oorsprong Zweedstalige deel van Finland. Het Finstalige gedeelte is al weer minder blond.

  Als je het dan toch op taal en etniciteit wil gooien kan je beter de Finnen en de Hongaren nemen…

 9. 22

  @21: Van oorsprong Zweedstalige? Pardon?! Veel Finnen zijn op het Zweeds overgestapt in de late middeleeuwen, om beter carrierre te kunnen maken. Overigens valt blond maar zeer matig samen met het zweedstalige deel van Finland (dat alleen kuststeden betreft).

  De Finnen en Hongaren nemen is veel bedenkelijker, omdat de taalkundige afstand tussen het Fins en Hongaars groter is dan tussen bijvoorbeeld Zweeds en Duits (om maar eens twee groepen met net zoveel afstand in blondheid te noemen).

 10. 23

  Dat was je punt toch net? Aantonen dat taalkundige en etnische verwantschap niet vanzelfsprekend zijn?
  Dat talen binnen dezelfde familie dichter of verder uit elkaar liggen zou qua argument niets uit moeten maken: ze hebben dezelfde oorsprong…

  Zoveel Finnen zullen niet overgestapt zijn – die bleven hardnekkig Fins spreken. Vandaar dat het nog bestaat.
  De Zweedse overheersing van Finland had behalve dat Finnen overstapten naar het Zweeds ook een migratie Zweden -> Finland tot gevolg (en 1 de andere kant op – er zijn ook Finstalige Zweden)

 11. 25

  @23: Daarom nam ik (blonde) Finnen en (donkere) Sami. Twee taalkundig heel dicht aan elkaar gerelateerde groepen. Maar iemand moest daar een historisch onjuiste opmerking over maken.

 12. 27

  @26: De niet meer dan 50% blonde gebieden in Finland zijn een gevolg van inmixen met Sami (in het noorden) en Slaven (in het oosten). De Finnen zijn wel degelijk blond, ook buiten de zweedstalige enclaves in Finland. De Finnen zijn dus wel zo blond (zelfs gemiddeld blonder dan de zweden, zoals je kunt zien uit het kaartje).