Ik weet het niet, maar volgens mij groeien tomaten in Nederland niet zo heel lekker zonder kunst en vliegwerk (kassen ed). Turkije zou natuurlijk wel kunnen: http://www.tasco.com.tr/organic.html
#6
SN
@Chinaman: Je moet het niet midden in de winter willen proberen, maar tomaten groeien hier prima.
#7
su
Uit dit stuk blijkt i.d.d. dat ze voornamelijk uit verwarmde kassen zonder kunstlicht komen in Nederland. Het is dus de vraag wat de grootste CO2 belasting oplevert: verwarmen van kassen of invliegen uit Turkije of Spanje.
Waarom kan ik dan niets vinden over tomatenkweek op de volle grond in Nederland? Gasgestookte kassen zijn geen enkel probleem. Zou een van de SP minners misschien kunnen navragen waar die tomaten vandaan komen?
#9
mescaline
Die achterlijke tomaten in NL worden al jaren op steenwol gekweekt en en ik koop ze nooit. Voor mij Turkse /Italiaanse / Franse.
@su
Ze gaan in de soep. Dus je vliegt ze niet in. Gewoon malen en inblikken in het land van herkomst en dan per boot naar Nederland. Ik wil best geloven dat de SP een erg rijke club is vanwege alle belasting-aftrekken, maar Nederlands geteelde biologische tomaten in de SoeP zou toch echt te duur worden.
#11
Pelayo
Eigen piepers kweken en bij de boer eieren halen. En af en toe een haan.
“Welke wil je dan?”
“Uh.. Ja die, denk ik..”
#12
larie
@SU, Er komt geen CO2 vrij, alle co2 wordt opgeslagen en het warenhuis weer ingeblazen. De tomaat groeit ervan. Vrijwel elke tuinder heeft een gesloten systeem wat dat gas aangaat. Brengt geld op het te houden.
#13
Steeph
@larie: toevallig gisteren iemand gesproken over die CO2 in kassen. Het is waar dat ze dat de kassen weer inspuiten omdat het de groei bevordert. Maar….. het schijnt niet zo te zijn dat alle CO2 in de kas blijft. Een percentage wordt opgenomen, de rest verdwijnt alsnog naar buiten.
Ga eens vissen naar percentages.
#14
larie
Nee ik ga niet vissen maar naar een concert in de Ahoy, morgen eens wat rondbellen. Ik weet het niet.
#15
Bismarck
Bij mijn vader in de tuin groeien de tomaten voortreffelijk op zandgrond. Alleen maar een paar jaar achter elkaar, want dan komt er een schimmel (of andere ziekte) in. Courgettes doen het trouwens nog veel beter (en jaar in jaar uit), van 10 vierkante meters planten krijgen we met de hele familie en vriendenkring niet weggegeten in de zomer.
#16
Steeph
@larie: dat vissen was tegen mezelf eerder. Maar vis gerust mee ;-)
Veel plezier bij Tool. Ik heb ze twee keer gezien dit jaar. Dat wordt genieten!
#17
Oplawaai
Lijkt me stug dat al die CO2 in die kassen blijft, inderdaad. Aan de andere kant: er is een plan om CO2 via een enorme pijpleiding van de raffinaderijen in het havengebied van Rotterdam naar de kassen van het Westland te transporteren. Ik weet niet precies hoe ver ze daar mee zijn, maar die plannen waren behoorlijk concreet. Als dat gebeurt valt de CO2 balans misschien weer een stuk gunstiger uit voor die tomaten.
Ik denk trouwens dat die kassen in de zomer (zeker afgelopen zomer) niet verwarmd hoeven te worden. Zomertomaten, gemaakt van CO2 uit de raffinaderijen zijn dus misschien wel behoorlijk milieuvriendelijk.
#18
InvertedPantsMan
‘biologische’ kiwis van de albert hein worden iig lekker uit Nieuw Zeeland ingevlogen ik erger me daar al jaren aan.
#19
Yevgeny Podorkin
Zit eigenlijk ”alles” niet gewoon in een concentratos dat je gewonos voor 7 eurocentos in de winkelos kan kopos?
#20
Snaporaz
Zuurkool met vette jus ondertussen al diep in het heelal.
Leuke stukjes over de tomaat en de puree. Ook hoe tomatensap niets meer is dan zo’n blikje van 8 cent met wat water erbij (en dat dan verkopen voor meer dan een euro, geniaal).
Reacties (23)
Het gaat hier om de tomaten-SoeP waar de SP campagne mee voert. Foute boel Jan!
Die tomaten-SoeP is wel mooi biologisch, dus nix foute boel :)
Betekent biologisch ook dat ie hier uit de buurt komt dan?
Uit het artikel:
Meer kans van wel dan van niet.
Ik weet het niet, maar volgens mij groeien tomaten in Nederland niet zo heel lekker zonder kunst en vliegwerk (kassen ed). Turkije zou natuurlijk wel kunnen:
http://www.tasco.com.tr/organic.html
@Chinaman: Je moet het niet midden in de winter willen proberen, maar tomaten groeien hier prima.
Uit dit stuk blijkt i.d.d. dat ze voornamelijk uit verwarmde kassen zonder kunstlicht komen in Nederland. Het is dus de vraag wat de grootste CO2 belasting oplevert: verwarmen van kassen of invliegen uit Turkije of Spanje.
Waarom kan ik dan niets vinden over tomatenkweek op de volle grond in Nederland? Gasgestookte kassen zijn geen enkel probleem. Zou een van de SP minners misschien kunnen navragen waar die tomaten vandaan komen?
Die achterlijke tomaten in NL worden al jaren op steenwol gekweekt en en ik koop ze nooit. Voor mij Turkse /Italiaanse / Franse.
@su
Ze gaan in de soep. Dus je vliegt ze niet in. Gewoon malen en inblikken in het land van herkomst en dan per boot naar Nederland. Ik wil best geloven dat de SP een erg rijke club is vanwege alle belasting-aftrekken, maar Nederlands geteelde biologische tomaten in de SoeP zou toch echt te duur worden.
Eigen piepers kweken en bij de boer eieren halen. En af en toe een haan.
“Welke wil je dan?”
“Uh.. Ja die, denk ik..”
@SU, Er komt geen CO2 vrij, alle co2 wordt opgeslagen en het warenhuis weer ingeblazen. De tomaat groeit ervan. Vrijwel elke tuinder heeft een gesloten systeem wat dat gas aangaat. Brengt geld op het te houden.
@larie: toevallig gisteren iemand gesproken over die CO2 in kassen. Het is waar dat ze dat de kassen weer inspuiten omdat het de groei bevordert. Maar….. het schijnt niet zo te zijn dat alle CO2 in de kas blijft. Een percentage wordt opgenomen, de rest verdwijnt alsnog naar buiten.
Ga eens vissen naar percentages.
Nee ik ga niet vissen maar naar een concert in de Ahoy, morgen eens wat rondbellen. Ik weet het niet.
Bij mijn vader in de tuin groeien de tomaten voortreffelijk op zandgrond. Alleen maar een paar jaar achter elkaar, want dan komt er een schimmel (of andere ziekte) in. Courgettes doen het trouwens nog veel beter (en jaar in jaar uit), van 10 vierkante meters planten krijgen we met de hele familie en vriendenkring niet weggegeten in de zomer.
@larie: dat vissen was tegen mezelf eerder. Maar vis gerust mee ;-)
Veel plezier bij Tool. Ik heb ze twee keer gezien dit jaar. Dat wordt genieten!
Lijkt me stug dat al die CO2 in die kassen blijft, inderdaad. Aan de andere kant: er is een plan om CO2 via een enorme pijpleiding van de raffinaderijen in het havengebied van Rotterdam naar de kassen van het Westland te transporteren. Ik weet niet precies hoe ver ze daar mee zijn, maar die plannen waren behoorlijk concreet. Als dat gebeurt valt de CO2 balans misschien weer een stuk gunstiger uit voor die tomaten.
Ik denk trouwens dat die kassen in de zomer (zeker afgelopen zomer) niet verwarmd hoeven te worden. Zomertomaten, gemaakt van CO2 uit de raffinaderijen zijn dus misschien wel behoorlijk milieuvriendelijk.
‘biologische’ kiwis van de albert hein worden iig lekker uit Nieuw Zeeland ingevlogen ik erger me daar al jaren aan.
Zit eigenlijk ”alles” niet gewoon in een concentratos dat je gewonos voor 7 eurocentos in de winkelos kan kopos?
Zuurkool met vette jus ondertussen al diep in het heelal.
http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=60&n=994
Leuke stukjes over de tomaat en de puree. Ook hoe tomatensap niets meer is dan zo’n blikje van 8 cent met wat water erbij (en dat dan verkopen voor meer dan een euro, geniaal).
@Oplawaai: Je bedoelt dit plan:
http://www.ocap.nl/
Ik krijg diarree van tomaten-SoeP.