1. 4

  Uit het artikel:

  Dicht bij huis produceren en verkopen, dat is net een van de troeven van de biologische sector.

  Meer kans van wel dan van niet.

 2. 7

  Uit dit stuk blijkt i.d.d. dat ze voornamelijk uit verwarmde kassen zonder kunstlicht komen in Nederland. Het is dus de vraag wat de grootste CO2 belasting oplevert: verwarmen van kassen of invliegen uit Turkije of Spanje.

 3. 8

  Waarom kan ik dan niets vinden over tomatenkweek op de volle grond in Nederland? Gasgestookte kassen zijn geen enkel probleem. Zou een van de SP minners misschien kunnen navragen waar die tomaten vandaan komen?

 4. 9

  Die achterlijke tomaten in NL worden al jaren op steenwol gekweekt en en ik koop ze nooit. Voor mij Turkse /Italiaanse / Franse.

 5. 10

  @su
  Ze gaan in de soep. Dus je vliegt ze niet in. Gewoon malen en inblikken in het land van herkomst en dan per boot naar Nederland. Ik wil best geloven dat de SP een erg rijke club is vanwege alle belasting-aftrekken, maar Nederlands geteelde biologische tomaten in de SoeP zou toch echt te duur worden.

 6. 12

  @SU, Er komt geen CO2 vrij, alle co2 wordt opgeslagen en het warenhuis weer ingeblazen. De tomaat groeit ervan. Vrijwel elke tuinder heeft een gesloten systeem wat dat gas aangaat. Brengt geld op het te houden.

 7. 13

  @larie: toevallig gisteren iemand gesproken over die CO2 in kassen. Het is waar dat ze dat de kassen weer inspuiten omdat het de groei bevordert. Maar….. het schijnt niet zo te zijn dat alle CO2 in de kas blijft. Een percentage wordt opgenomen, de rest verdwijnt alsnog naar buiten.

  Ga eens vissen naar percentages.

 8. 15

  Bij mijn vader in de tuin groeien de tomaten voortreffelijk op zandgrond. Alleen maar een paar jaar achter elkaar, want dan komt er een schimmel (of andere ziekte) in. Courgettes doen het trouwens nog veel beter (en jaar in jaar uit), van 10 vierkante meters planten krijgen we met de hele familie en vriendenkring niet weggegeten in de zomer.

 9. 17

  Lijkt me stug dat al die CO2 in die kassen blijft, inderdaad. Aan de andere kant: er is een plan om CO2 via een enorme pijpleiding van de raffinaderijen in het havengebied van Rotterdam naar de kassen van het Westland te transporteren. Ik weet niet precies hoe ver ze daar mee zijn, maar die plannen waren behoorlijk concreet. Als dat gebeurt valt de CO2 balans misschien weer een stuk gunstiger uit voor die tomaten.
  Ik denk trouwens dat die kassen in de zomer (zeker afgelopen zomer) niet verwarmd hoeven te worden. Zomertomaten, gemaakt van CO2 uit de raffinaderijen zijn dus misschien wel behoorlijk milieuvriendelijk.