Bisschop Augsburg maakt enorme Godwin

Transparente paus (Foto: Flickr/Marvin (PA))

In Duitsland is grote beroering ontstaan door uitspraken van de bisschop van Augsburg: volgens monseigneur Mixa bewezen de goddeloze regimes van Stalin en Hitler met hun doodskampen de ‘onmenselijkheid van het atheisme’. Mixa begint overigens een reputatie op te bouwen op het gebied van Godwins, zo vergeleek hij in het verleden al het aantal slachtoffers van de holocaust met het aantal abortussen.

Naast op deze manier zijn slechte smaak en gering historisch besef kenbaar te maken, bewijst de bisschop op deze manier de katholieke kerk een bijzonder slechte dienst. Hij vraagt er bijna om dat het oorlogsverleden van de kerk weer wordt opgerakeld, en dat is op zijn zachtst gezegd controversieel. Aan de ene kant is het zeker waar dat de kerk lange tijd campagne voerde tegen de opmars van Hitler en dat paus Pius XI waarschuwde dat antisemitisme niet te combineren was met het christendom. Zeker is ook dat veel katholieken zich actief verzet hebben tegen het nazidom.

Daar staat echter tegenover dat de Duitse katholieke kerk vrolijk gebruik maakte van dwangarbeiders gedurende de oorlog. Nadat Hitler eenmaal aan de macht was gekomen, was er van actief protest van de Duitse kerkelijke bestuurders nog maar weinig te horen. Die ‘we moeten er maar het beste van maken’-houding wordt misschien nog het best gesymboliseerd door het lidmaatschap van de Hitlerjugend van de huidige paus Benedictus XVI.

Dat is allemaal misschien begrijpelijk in het licht van de omstandigheden toen, maar je vraagt je af waarom bisschop Mixa in vredesnaam niet iets meer met de publieke gevoelens rekening houdt. Zeker na de rel rond de holocaust-ontkenner bisschop Williamson. Maar bovenal is iedereen die de holocaust-slachtoffers gebruikt om ideologische (of theologische) punten te scoren een buitengewoon treurig figuur. De paus zou zich dan ook moeten afvragen of hij deze bisschop nog lang zijn gang moet laten gaan.

 1. 1

  Ook al was het geen Godwin, dan was het nog een belachelijk staaltje argumentatie. “A en B waren X, A en B zijn fout, dus X is fout”.

  Met zo’n denkniveau is het ook niet moeilijk om religieuze ideeën te aanvaarden…

 2. 3

  Hitler was katholiek opgevoed, en de nazi’s gebruikten veel christelijke symboliek. Aan de ander kant heeft de kerk voor Hitler aan de macht kwam behoorlijk tegen hem gestreden, dus hij had ook nog een appeltje met hen te schillen.

 3. 4

  Vergeet niet dat de katholieke partijen (Zentrum & BVP) destijds Hitler aan genoeg stemmen hielp om het Ermächtigungsgesetz door de Reichstag te drukken. Toegegeven, van een democratische rechtsstaat was toen al niet echt sprake meer.

 4. 5

  Het betoog van deze bisschop klopt van geen kant. Het vergelijken van abortussen met oorlogsmisdaden geeft al aan dat deze man erg triest bezig is. Waarom verwijzen dit soort figuren altijd naar de WO II als ze het atheisme willen aanvallen? Daarnaast verdraait deze bisschop de feiten. Stalin deed zijn gruweldaden niet omdat hij atheist was.
  Hitler was inderdaad katholiek, dat mag toch wel duidelijk blijken uit zijn speeche:

  ?I say: My feeling as a Christian points me to my Lord and saviour as a fighter. It points me to the man who once in loneliness, surrounded only by a few followers, recognized these jews for what they were and summoned men to fight against them and who, God?s truth! was greatest not as sufferer but as fighter.? Hitler, 1922.

 5. 6

  Paus B16 zal net als zijn voorganger JP2 het Joodse volk namens de RK-kerk om vergeving vragen voor het leed dat de Joden tijdens de vervolging(en) is aangedaan. Gevalletje moraal na de maaltijd?

  Kan Mixa met zijn theorie verklaren waarom atheisten in de Amerikaanse gevangenissen zwaar ondervertegenwoordigd zijn? Of waarom nagenoeg alle geweldsuitbarstingen van de afgelopen 10 jaar op goddelijke inspiratie zijn terug te voeren?

  En vooral, monseigneur Mixa: wanneer was de laatste oorlog waar soldaten schuimbekkend ten strijde trokken en met opgezet bajonet scandeerden: ‘dood aan alle goden, leve het atheisme’. Ik kom er even niet op.