1. 2

  Ach zolang we in Nederland niet-EU professors wegpesten of meisjes met een VWO opleiding hebben we niet veel recht van spreken…

 2. 3

  Dat is zo, mensen zonder goede opleiding en netwerken moeten ook vreten. Tenslotte moet de stront ook opgeruimd worden, liefst zo goedkoop mogelijk.

 3. 5

  Waarom schieten ze zich iedere keer zo in de voet.

  Well a redneck nerd in a bowling shirt was guzzling Lone Star beer
  Talking religion and politics for all the world to hear

 4. 8

  “It makes no sense to tell well-trained, highly skilled individuals, many of whom are educated at our top colleges and universities, that the United States does not welcome or value them,” Mr Gates said. “America will find it infinitely more difficult to maintain its technological leadership if it shuts out the very people who are most able to help us compete.”

  En dan zegt JSK: Best links verhaal, van de rijkste man ter wereld. Zelfs met de erna volgende relativering is het nog niet links te noemen. Het is puur eigenbelang. Egoïsme dus. En dat wil ik niet eens proberen te plaatsen in links of rechts.

  Sinds de Franse revolutie en de daarop volgende oorlogen zijn intellectuelen vanuit Europa en later vanuit de wereld naar de VS gegaan. Daar dankt de VS zijn hegemonie aan. Nog los van al het geld dat die lui meenamen.

  En nu gaat de stop erop.
  Prima, China en/of India aan de beurt.

  …said that tighter US immigration policies – governed partly by concerns over terrorism…

  Terugkoppeling van de terrorisme-angst. Hebben ze – de terroristen – toch effect.

 5. 10

  En dan zegt JSK: Best links verhaal, van de rijkste man ter wereld.

  Anders lees je het hele artikel, lutser.

  Mr Gates’s comments on immigration were part of a broader warning over the state of US competitiveness.[…]Unfort­unately, available data suggest that we are failing to do so . . . especially in our high schools.”

  Dus hier stelt een Amerikaanse topman voor om extra te investeren in een overheidssector, sinds Reagan eigenlijk taboe in de Amerikaanse politiek. Dat noem ik – voor Amerikaanse begrippen – links. Vandaar mn comment, Einstein.

 6. 12

  Als jij geen kans laat schieten om kritiek te leveren, als jij mij zelfs op het meest triviale gaat afzeiken (ik post een enkele zin, hoe triviaal wil je het hebben?), dan reageer ik daar geergerd op.

 7. 14

  Tja..dames heren ook..mijn denkbeeld van mr Gates is geheel omgeslagen.

  Als Mac’r heb ik niks met zo’n moeilijk besturingssysteem van in de diepte nog steeds c://etc, ik hou van perfectie en eenvoud, maar en route door Afrika kom je keer op keer positieve dingen tegen die geheel uit eigen zak door deze man en partner zijn betaald. Het eigenaardige is dat personen behandeld in door hem betaalde ziekenhuizen lopen te schelden op die k*t amerikanen., omdat het mode is.

  Als je hem ontmoet, eens van enige afstand aldaar, straalt de ‘bescheiden gewoonheid’ van hem rondom..ik mag ‘m. Hij is geen amerikaan, die bestaan niet , maar gewoon een mens.

 8. 15

  @Larie
  …maar en route door Afrika kom je keer op keer positieve dingen tegen die geheel uit eigen zak door deze man en partner zijn betaald.

  Het is toch eigenlijk absurd dat mensen eerst stinkend rijk gaan worden en dan – omdat het eigenlijk beschamend is – daar een deel van aan die zielige armen (bij voorkeur zwartjes) gaan geven.

  Het is eigenlijk een vorm van aalmoes monopolisme (aalmoes economie) dat zich verder aan de economie en democratie onttrekt. En eigenlijk daardoor ook niet in onze samenleving past.

  Dus hoe waarderend je ook over hem spreekt in die context: nee ik kan het en hem er nog steeds niet om waarderen.

  (drie keer eigenlijk in bovenstaande is eigenlijk teveel)

 9. 16

  Eerst het westen gigantisch veel tijd doen verliezen en er rijk mee worden, om die winsten nadien aan het arme zuiden te besteden. ’n Heel pragmatische kijk op ontwikkelingssamenwerking ;-)

 10. 17

  Ekskuus @HansR, veelal kan ik me in je argumenten vinden maar wat dit onderwerp aangaat staan we diametraal tegenover elkaar.

  Deze man geeft niet een deel maar wat ik begrijp gaat zijn gehele door eerlijk werken verdiende geld naar Afrika.

  Als je in, bv, Wenchi in de sahel bij een ziekenhuis staat wat door hem betaald en gevolgd wordt (salaris etc) en dan de blije hoofden ziet van duiznden daar GRATIS behandelde mensen die voorheen naar de Bushdokter moesten en zich verder niemand om bekommerde vind ik uw commentaar wat…zeg maar..leeg.

 11. 18

  @Larie
  Diametraal inderdaad.

  Deze man geeft niet een deel maar wat ik begrijp gaat zijn gehele door eerlijk werken verdiende geld naar Afrika.

  1) De man heeft zoveel geld dat je bijna zeker weet dat er iets niet eerlijk is gegaan.

  2) wellicht zijn gehele door eerlijk werken verdiende geld. Dan houdt hij dus nog genoeg over.

  Jou beschrijving van de blijde hoofden en de GRATIS behandelde mensen doen mij niet blij worden. Ze tonen alleen dat er iets grondig scheef is. Want ook meneer Gates kan niet alle ellende van Afrika (en wat er verder nog mis is) keren. En dat maakt dus duidelijk dat er iets fout is – en wat er fout is.

 12. 19

  Nou kan ik veel onaardigs van Microsoft vinden, maar puntje bij paaltje niet dat ze ook maar een klein beetje schuld hebben aan de Afrikaanse ellende. En Bills poging om iets goeds te doen kan ik ook niet afkeuren.

 13. 20

  Beter, toch, dat hij het geld zo besteedt dan dat hij er pakweg een voetbalclub mee koopt ? Hoewel, Dynamo Dakar, Go Ahead Lagos of Spartak Accra…

 14. 21

  Natuurlijk wil Bill immigratie. Microsoft is de laatste decennia onderhevig geweest aan een flinke brain drain. Allemaal overgelopen naar Google en consorten. Willen zij dat compenseren, dan is er nieuw bloed nodig. Maar het importeren van goed geschoolde krachten betekent ook meteen een brain drain voor de aanleverende landen, waaronder ook vele afrikaanse landen. Bill loopt dus een gigantische kans mis om een echte weldoener te worden voor de 3e wereld door in plaats van ze naar de VS te halen een cubicle-farm naast z’n ziekenhuis te bouwen en westers marktconforme lonen te betalen.

 15. 22

  @HansR, je sleept er nu wel veel bij.

  De enige mens die het tij kan keren is de Afrikaan. Zodra de in Afrika wonende mens in staat is (lees ‘wil’)zich te organiseren gaan de neuzen naar voren en in de maelstroom het dagelijks welbevinden.

  Kwestie van tijd, het borrelt ondanks, of wellicht dankzij, figuren als in Zimbabwe en Suid Afrika. De rol van Noord op de onderdrukking van Zuid is sterk overschat.

  Ik stel me zo voor dat je in La douce France met een Che-t shirt rondloopt met Mao boekje in de hand ;)

 16. 23

  @su, ken uw data, hij betaalt westerse normen aan medewerkers, alsmede gratis scholing, en zorgt ook voor GRATIS internet in zo onderhand half Afrika..de rol rolt.

  Ik hou er maar mee op, zoveel ..hoe zal ik het noemen..kweenie.

  Ga zelf eens kijken raad ik u aan.

 17. 26

  @mescaline
  Nee, Msoft heeft geen schuld aan de ellende van Afrika.

  @S’z
  Ja, beter dat hij het zo besteedt dan een voetbalclub of whatever.

  @Larie
  Inderdaad, alleen de Afrikaan kan het tij keren en nee ik loop niet in een Che of Mao T-shirtje. Zou ook te makkelijk zijn.

  Punt is wel – en dat verwijt ik niet specifiek Gates maar daar komt het nu ter sprake – dat er een soort aalmoes economie is. Eerst wordt men over de ruggen van anderen stinkend rijk en gaat het vervolgens weggeven aan de allerarmsten om de rijkdom een beetje te verdelen. Het klopt niet dat is alles.

  Het is een soort aflaat, een schenking van ik ben niet zo’n woekeraar, ik ben best aardig en een goed mens. Het mag van mij wat meer onder controle. Het heeft geen zin dat mensen meer geld hebben dan een gemiddelde staat in Afrika met miljoenen inwoners. De verhoudingen zijn zoek.

  Dat is een beetje het punt. Heeft niets met Mao of Che te maken. Vind ik eigenlijk ook een beetje jammer die reactie.

 18. 27

  Maar wie gaat nu over wiens rug..de blanke? Waar kwamen de slaven vandaan? niet van blanken maar van een andere stam die verkochten hun schoonmoeder a.h.w aan de blanken. De haussa’s veelal. (twee littekens links en rechts naast de wenkbrouwen).

  De ‘blanken’ voelen zich nu Terecht enigszins historisch beschaamd maar in Afrika moet dit gehele proces nog beginnen.

  In Nigeria, Ghana en ivoorkust landen die ik wat beter ken zijn de ruggen pikzwart. Het merkwaardige is dat diegene over wiens rug gegaan is de blanke de schuld geeft. Uit angst denk ik.

  Zoals je stelt, het klopt niet maar tegelijkertijd ben ik mij bewust dat er eerst een bewustwoording in de gemiddelde Afrikaan moet plaatsvinden.

  Kom HansR, dat T shirt was een grap, neem een vin rouge van me :)

 19. 30

  @larie:

  tsja..

  When the Times news story revealed that the investments of the Gates Foundation are neutralizing the positive benefits of the grants, the foundation’s initial response was to agree to review their investment policies. The Foundation then quickly changed course. According to Patty Stonisfer the Foundation’s CEO, in a letter to the editor of the LA Times, ” It would be naive to think that changing the foundation’s investment policy could stop the human suffering blamed on the practices of companies in which it invests billions of dollars.”

 20. 31

  Sta voor zo’n ziekenhuis su ik deed dat meerde malen , kijk wat er in en uit gaande is, onderzoek en praat met de clients en artsen. Das heel wat anders dan wat gezeur van een org waarvan ik vermoed dat ze niet kunnen verkroppen dat mr/mvr Gates iets goed doet in dat stuk van de wereld.

  Ik snap de aversie ook geheel niet. Microsoft et al doet in software, iets wat nog geheel aan Afrika voorbijgaat dus daar is ‘over de ruggen’ geen winst behaald.

  Eenn groot gedeelte van de inkomsten vloeit filantropisch naar dat continent..hoe is het mogelijk daar een negatieve wending aan te geven?

  Wat mij aangaat zijn org’s zolas door jou aanghaaldheel..heel..heel..hoe moet ik dit toch rustig verwoorden…erg met zichzelf begaan zal ik maar zeggen.

 21. 32

  Eenn groot gedeelte van de inkomsten vloeit filantropisch naar dat continent..hoe is het mogelijk daar een negatieve wending aan te geven?

  Hoe filantropisch is het om het geld die je gebruikt om de mensen te helpen te verdienen door te investeren in de bedrijven die veelal dezelfde mensen de ellende in jagen?

 22. 33

  @su MS trekt zich terug, wat helpt dat ? Niets. Beetje een Geert Wilders redenatie. Het is nooit genoeg. Venom spitting all the way.

 23. 39

  Scherp @mescaline…buigt diep.

  Wist je, vast wel, dat een murene moeilijk onderscheid kan maken tussen waar het voer eindigt en waar de hand van diegene die voedt begint?

  Deze levensvorm (dikke paling sort off) staat ook bekend door het griezelig overkomende staccato gehap, oppervlakte/inhoud verhouding is vrij kritisch voor een koudbloedige, er moet veel zuurstof naar binnen.

 24. 45

  Waarmee MP? Als je 40 bedoelt..het is mijn idee dat Sargasso, bijvoorbeeld, evolueert van meer passieve ingehouden communicatieve overdracht naar een meer assertieve benadering van het contact.

  Ik vind dat een goede stroom maar merk het wel op.

 25. 46

  Een nadeel is wel dat er momenten zijn dat dingen worden gezegd die te zwaar worden gewogen maar niet de intentie in zich hadden.

  Achter de bar geef je dan iemand bij vragende blik een klapje op de schouder ofzo..hier kan dat niet.

 26. 49

  @larie,

  Ah zo, ja wanneer interactie ontbreekt is het lastig discussiëren dan is het wat te afstandelijk. Ach i.p.v. een klopje op de schouder doe ik dan gewoon een glimlach met knipoog ;) Het vergt ook wat tijd voordat je de posters een beetje leert kennen, dat lijkt toch wel belangrijk te zijn.

 27. 51

  @#26 qua “aalmoeseconomie” : ik snap uw punt. Het zou natuurlijk straffer zijn als Gates de rol van Bono zou overnemen qua kwijtschelding schulden, rentesneeuwballen, enz. Hij heeft m.i. meer hefboom dan een popster of twee.

  Edoch, al bij al heeft die hele problematiek te maken met “the powers that be”, en achter regeringen en parlementen schuilt wel degelijk een kiesvee dat geen zin heeft om meer % van het BNP in Afrika en de hele noordzuidproblematiek te investeren. Of om + X% van de belastingen of taksen te besteden. Want alle Witte Marsen en raketbetogingen ten spijt, of Tsunami telethons, of lidmaatschappen van Artsen zonder Grenzen, Amnesty etc., of jaarlijkse acties van 11 11 11 of wie heb je … de westerse maatschappijen geven maar weinig om de wereld. En daarbinnen blijf je dan inderdaad waarnemen dat mensen geld geven aan Office ipv aan goede doelen, ook al heb je Open Office.

  Maar toch. Desondanks ga ik niet meteen overdreven veel kritiek geven op wie wèl weldoener wil zijn ipv Chelsea of West Ham te kopen. Ik begrijp best dat het paradoxale effect kan zijn dat NGO’s of andere instanties zeggen “als Gates het al doet, doen wij het niet meer”, maar dan nog, er vallen zoveel branden te blussen (aka er valt zoveel te hozen met de kraan open), dat elke dweil welkom is, zelfs al heet die Gates. Ik denk dat onze bekommernis meer moet zijn of het overheidsgeld voor ontwikkelingssamenwerking goed wordt besteed. En bij uitbreiding of er genoeg staatsinkomsten zijn, of de strijd tegen fiscale fraude efficiënt wordt gevoerd, enz. Behalve aan z’n software heb ik aan Gates nog maar weinig mentale energie verspild, tenzij om vast te stellen dat hij blijkbaar de kwaadste niet is.

 28. 52

  Toch heeft su een puntje (wat natuurlijk ook een beetje het mijne was verder erboven).

  De hoeveelheid geld in de wereld is op een bepaald moment constant. Als een bedrijf winst maakt moet dat dus elders een verlies inhouden. Afrika lijkt die verliezer te zijn. Dezelfde redenatie – wat ingewikkelder – kun je natuurlijk houden met constante geldgroei in een dynamische omgeving.

  Winst houdt altijd een verliezer in.
  Ook economisch.

  Wellicht een wat statische abstracte benadering maar su verdient het niet zo weggehoond/gelachen te worden.

 29. 55

  @S’z
  Dat is een mooie. Kende ik niet.
  Wie nooit gelopen heeft kan niet begrijpen wat hij hier deed.
  Jammer dat er niet bijstaat of Lotte Eisner werkelijk nog leefde toen hij aankwam.

 30. 56

  Kom op su, pik het niet, mescaline kan gewoon niet tegen sterke vrouwen die hem van repliek dienen, dan komt het schuim op zijn mond! ;-)

 31. 60

  Weleuh, ik probeer me ver van het gehoon of andere dualistische messentrekkerij te houden, en ik heb daar geen gezwam over respect van een Balkenende of Leterme voor nodig. Persoonlijk zag ik wel een punt in #21 (maar het leek me ook speculatief) en zeker in #30 (al denk ik liever dat er domheid in het spel is i.p.v. perfide kapitalisme – but then again, who’s to say). Ik heb in elk geleerd dat louter de intentie om goed te doen vaak niet genoeg is. Maar half goed doen, is vaak slecht doen. Echter, in de wereld van vandaag kun je nog maar zelden de volle 100% eisen of verwachten. Al bij al lijkt het me beter zich op te stellen als een naïeve pragmatist dan als een hardleerse idealist.

  Voor het overige : check http://www.wernerherzog.com – samen met Claudio Magris een van de strafste levende intellectuele reizigers (L.I.R.), imho.

 32. 61

  @HansR, aanvullend, de snappy Snaporaz noemde het al: je kunt niet met honderden miljarden achter de hand opeens de afzijdige Ideale Rol gaan spelen. Dat is voor een goodwillorg een gevaarlijke positie.

  “We will review our position” beloofde de foundation aan de LATimes die daarop ging sneren. Niet terecht. Wel terecht. Voor beide opvattingen is wat te zeggen.

 33. 63

  @MP 56 zullen we die stelling eens binair uitbouwen ? Doe nog eens zo’n uitspraak binnenkort ? Tot en met 8 keer, ter grootte van een hele oude byte. Wie weet is het antwoord 42 :P

 34. 64

  Re: #61, cf. het glas half vol vs. half leeg. Ouder worden is mooi, maar het is niet leuk vast te stellen dat sommige weekendfilms to the point waren. Waarheden als kalfjes zijn leuker dan waarheden als koeien.

 35. 67

  Begin me echt af te vragen hoe lang we in de westerse wereld nog met dit schuldgevoel moeten blijven rondlopen om politiek correct over te komen. Afrika wil niet geholpen worden, jammer maar helaas. Er zijn al bakken geld naar toegegaan. In 2003 $35 per capita (sub sahara), in vergelijking tot een dollar in China/India. Zonder effect, wel armoede stijging. Ook de 2 mld van Nederland in 2005 blijkt effectloos, geen verbetering op gebied van honger/gezondheidzorg of rente vermindering. Ik was wat milder een tijdje terug na het lezen van Jared Diamond maar dat is ook weer over nu ik weer nieuwe verhalen hoor van mensen die ik ken die daar ontwikkelingswerk doen. De WIL is er niet, ze zijn puur gericht op wat ze kunnen KRIJGEN. Jammer, voor hen.

 36. 69

  @#67: de Verlichting is inderdaad geen Afrikaanse creatie, en zaken doen in Lagos is voor gevorderden.

  Maarreuh : geschiedenis, antropologie, psychologie, enz. En dan fatalistisch zijn ? Nah. Maar hoe het wel moet ?

  U bent duidelijk beslagen in de materie en duwt de vinger terecht in een tere plek, maar wat moeten we met uw “schuldgevoel” en “politiek correct” en “wil” in het licht van de geschiedenis van de voorbije 50 resp. 150 jaar ?

 37. 73

  @mesc,
  00101010 ik moet echt ophouden, :-X, schandalig off-topic geleuter ook…mijn reactie #2 was wel een inhoudelijke, ik wilde de discussie eigenlijk naar het visionaire beleid van Verdonk verschuiven. Maar dat is al zo uitgekauwd dat men er moe van is denk ik. Nederland is de laatste tijd heel erg bezig geweest goed opgeleide mensen van buiten de EU het moeilijk te maken.

 38. 74

  @larie andere draad idd, niet beter of zo
  @MP right. Dus je ziet al dat deze stelling (56) onwaar is, en je volgende ook. :P

 39. 76

  @
  veel vragen, goede ook. Ben over de antwoorden aan het denken maar betwijfel of ze komen voordat de fles leeg is;-) Vergeef mijn fatalisme, beetje een golfbeweging soms. Grappig dat je Rousseau erbij haalt, laast nog een leuk gesprek over de beste kindervriend gehad. Ik had een ander voorbeeld van Verlichting genomen maar dit is ook prima.

  Dank trouwens voor je fijne opmerking, maar ik ben bang dat je me overschat.

 40. 84

  Weet iemand eigenlijk of er wel eens onderzoek is gedaan naar interraciale verschillen in motivatie op neuraal niveau? Bijvoorbeeld verschil in het Behavioural Approach System (BAS), of het Behavioural Inhibition System (BIS)? Mag ik dt eigenlijk vragen hier zonder voor rascist uitgemaakt te worden? Larie, jij hebt een Neuro achtergrond toch?

 41. 85

  @84 Zeven jaar terug heb ik daar privé met een paar historisch gestudeerden over gegrapt, en het bleef wel een serieus probleem wat ze daar in Afrika hadden. En in de VS denk ik er nu bij.

  Maar ja, alles met een grote X-finger.

 42. 87

  Rousseau inderdaad niet dé Verlichting. Nogal ’n romanticus eigenlijk, en gelukkig maar. @#76

  Qua #84 : uw vraag komt me inderdaad een beetje over als “zat er nog een kern van waarheid in frenologie”, maar da’s misschien p.c. denken. Ik ben geneigd het eerder sociogeopolitiek-historisch te benaderen : wat is Afrika allemaal overkomen sinds haar ontdekking. En dan niet eens à la “hoe konden Bokassa, Idi-Amin, Mobutu & co. regeren” (want zie ook Mao, Stalin, Tito & co.). Maar misschien liggen Woyczek, Cobra verde en Heart of darkness nog te vers in m’n geheugen.

  Soit, ik weet het ook niet, maar ik struikelde over uw “politiek correct”. M.i. is het incorrect om fatalistisch te doen over een tragedie. Gefleste groet…

 43. 88

  Ze zouden die ekudoos toch eigenlijk aan Snaporaz moeten geven, tenzij X. Nu toch weer bij hem een leerpuntje opgestoken.

 44. 89

  @mescaline, het als grappig verpakken is natuurlijk wel veilig. Je komt er alleen niet zo veel verder mee lijkt me, wat was de uitkomst van het gesprek?

  @Ruud Oost, slaap lekker verder ;)

  @Snapz, over Rousseau worden we het makkelijker eens merk ik ;-) Natuurlijk is frenologie één van de betere wetenschappen, samen met astrologie. Ik zie ik zie wat jij niet ziet en ik vraag er veel geld voor. Ik weet niet of je onlangs nog een keer over 1 van de commerciele hebt gezapt maar wat zo daar tegenwoordig doen met astrologie en waarzeggerij dat gaat alle perken te buiten.

  Even terug, iedereen benaderd het natuurlijk vanuit zijn eigen field of expertise sort of. Maar geef je niet zelf ook al aan dat er in sub-sahara africa anders wordt omgegaan met hun verleden? Je noemt al Mao, Stalin, Tito maar denk ook aan landen als Vietnam en Cambodja. Voorbeelden te over lijkt me. Waar zit de verklaring voor de verschillen? En hoe kun je dat gebruiken?
  Je het gelijk, het misstaat om fatalistisch te doen over een tragedie. Ik denk dat er wat cognitieve dissonantie opgeheven moest worden.

 45. 92

  Dank u.
  Nu je toch in de onderwijzende rol zit wat is het puntje wat je geleerd hebt van Snaporaz? Persoonlijk vind ik zijn vergelijking van mijn vraag, geboren uit oprechte interesse, met frenologie wat bot. Maar wellicht is dat mijn onwetendheid.
  Geen harde gevoelens trouwens, hij is duidelijk betrokken.

 46. 93

  Excuses voor de frenologische botheid. Iets te harde metafoor, indeed.

  [img]http://pages.britishlibrary.net/phrenology/images/flattop.gif[/img]

 47. 94

  @Tuur Snap zei dit: M.i. is het incorrect om fatalistisch te doen over een tragedie. Dat was wel een schop tegen mijn scheenbeen. Ongepast als je(ik) een natuurwetgrapverklaring over de ellende in Afrika wilt maken.