In bijna de helft van de gevallen blijkt een opgeroepen traumahelikopter uiteindelijk toch niet nodig. De vier Nederlandse traumaheli’s vlogen in 2011 ruim 4600 keer uit. In 2600 gevallen konden zij hulp bieden en in 2000 gevallen (43 procent) werden zij teruggeroepen. Dit blijkt uit cijfers die het Landelijk Netwerk Acute Zorg aan ANP en Sargasso verstrekte.
,,De heli gaat direct op weg als die hiervoor signaal krijgt van de meldkamer na een 112-melding. Altijd gaat ook een ambulance naar een oproep toe. Ter plaatse blijkt het regelmatig minder ernstig te zijn dan het in eerste instantie leek, of blijkt de persoon juist al overleden. De helikopter wordt dan teruggeroepen,” verklaart Jens Valk, arts van het Mobiel Medisch Team Groningen het hoge percentage annuleringen. ,,We vliegen liever een paar keer te veel uit dan een keer te weinig.”
In de helikopters worden Mobiele Medische Teams (MMT’s) vervoerd, waar anders dan bij een ambulanceteam ook een arts deel van uitmaakt. Als het weer te slecht is of als een helikopter niet goed op de locatie kan landen dan gaat het MMT over de weg naar een oproep toe. In 2011 gebeurde dit ongeveer 1600 keer. In ruim 40 procent van de gevallen werden zij halverwege teruggeroepen.
,,In de Randstad komen meer annuleringen voor dan in bijvoorbeeld het Noorden van het land”, zegt Valk. ,,Daar is de afstand tot een specialistisch ziekenhuis bijvoorbeeld veel groter, waardoor het belangrijker is een arts op locatie te hebben of om patiënten snel per helikopter naar een ziekenhuis te brengen.”
De traumahelikopters zijn in 2011 een recordaantal keer in actie gekomen. Ten opzichte van 2008 werden zij 15 procent meer opgeroepen. Het aantal oproepen waar de MMT’s over de weg op af gaan fluctueert jaarlijks.
De uitrol van nachtinzet is de belangrijkste reden van de stijging. Vorig jaar was het eerste jaar dat alle heli’s ook in de nacht vlogen. Een kwart van het totaal aantal oproepen was ’s nachts. Er ging een proefperiode van een aantal jaar aan vooraf waarin de inzet geleidelijk toenam.
,,Daarnaast is het zo dat meldkamers steeds meer gewend raken aan het bestaan van MMT’s en eerder geneigd zijn ze in te zetten”, zegt Nico Hoogerwerf, medisch leider van het helikopterteam Nijmegen. Hij verwacht door vergelijkbare ontwikkelingen in het buitenland dat het aantal helikopterinzetten nu ongeveer op de top zit.
Foto Flickr cc Jesper2cv
Reacties (3)
Peak-traumahelikopter.
Ik ben benieuwd of de traumahelikopters nog lang in het basispakket blijven.
ik zie een melding van 2 reacties, en slechts een echte reactie
de heli’s moeten blijven, ik zie ze vaak vliegen