“Bijen verdwijnen door GMO’s” + Pollen Poll

If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man. -Albert Einstein

bij.jpgIn de Verenigde Staten proberen bijenhouders de oorzaak te vinden van de massale verdwijning van hun bijenvolken (radiofragment BNR). De situatie is nog nooit zo ernstig geweest, steeds meer korven worden verlaten en de bijen zijn vervolgens spoorloos. Colony Collapse Disorder (CCD) of in het Nederlands de ‘verdwijnziekte’ kan meerdere oorzaken hebben: stress, ondervoeding of mijten. Maar nu wijst Walter Haefeker van de Duitse imkerbond naar genetisch gemanipuleerde gewassen als mogelijke oorzaak voor de massale verdwijning. A gene from a soil bacterium had been inserted into the corn that enabled the plant to produce an agent that is toxic to insect pests. The study concluded that there was no evidence of a “toxic effect of Bt corn on healthy honeybee populations.” But when, by sheer chance, the bees used in the experiments were infested with a parasite, something eerie happened. According to the Jena study, a “significantly stronger decline in the number of bees” occurred among the insects that had been fed a highly concentrated Bt poison feed. (Spiegel). In de Verenigde Staten is nu zo’n 40% van alle landbouwgewassen genetisch gemanipuleerd. Maar als er werkelijk een verband is tussen GMO’s en bijensterfte dan zouden de economische voordelen van GMO’s wel eens veel minder kunnen zijn dan de schade door het verlies van de bijen. Vorig jaar schatten wetenschappers van de Cornell University de economische waarde van insecten op 54 miljard dollar waarvan 3 miljard door bijen… a cool $3 billion by pollinating many different fruits and vegetables (Sargasso). Zijn de bijen ‘de kanarie in de kolenmijn’ die Albert Einstein gelijk gaat geven?

Bijen zijn onmisbaar bij het verspreiden stuifmeelpollen en dus voor de fruitteelt en andere bloeiende biodiversiteit. Hierboven wordt een mogelijk verband gelegd tussen GMO’s en bijensterfte. Is dit genoeg aanwijzing om GMO’s preventief te bannen? Voor de Pollen Poll klik:

[poll=19]

Update 5-3-2008: Update over de verdwijning van bijen

 1. 2

  Dr. Jörg Degenhardt van het Max-Planck-Institut für Chemische Ökologie te Jena houdt zich bezig met de Auswirkungen von Bt-Endotoxinen auf die tritrophische Interaktion zwischen Mais, Nichtziel-Lepidopteren und deren Parasitoiden.
  [img]http://www.ice.mpg.de/dbs-staff/imag/jode2091/x.htm[/img]

 2. 6

  Die bijen zijn gewoon effe op vakantie, die komen vanzelf wel terug. Of ze zijn met de VUT.

  Bovendien springt er vanzelf wel weer een andere bijenras in het onstate ‘gat’.

 3. 7

  Interessant onderwerp. Dat genetisch gemanipuleer lijkt me niet zo verstandig. Simpelweg omdat de gevolgen niet te overzien zijn. Of het in relatie met de bijenproblematiek te maken heeft, kan ik absoluut niet beoordelen. Dat een dergelijk gevaar dreigt lijkt me heel reeël. Kortom: mag van mij vandaag nog verboden worden. We hebben het namelijk niet nodig.

 4. 8

  Als het goed is modificeren die bijen zichzelf genetisch. Hopen dat hij dat op tijd doet, en dat de resistente versie niet meteen weer een halve meter groot en dodelijk is.

 5. 13

  Ik wil hier de evolutietheorie niet ter discussie gaan stellen, maar voor sommige mensen begint die toch echt wel een soort religie te vormen. Een probleem? Vertrouw op de evolutie, die lost het wel op…

 6. 14

  Gif inbouwen in massaal gekweekte gewassen lijkt mij een zeer onzeker pad. Lijkt mij een gevalletje onverstandig genetisch manipuleren.

 7. 15

  @13: Of dat ze het zo selectief doen. Net alsof parasieten geen genetische weg rondom dat insectiside-gen kunnen evolueren.

 8. 16

  In het radioprogramma vroege vogels is ook al een keer aandacht besteed aan de bijenverdwijnziekte. Luister hier. Even naar beneden scrollen en in het draaiboek het verhaal van de imler en de bijendeskundige aanklikken.

  Conclusie: waarschijnlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als wij wordt opgediend. leuk is dat de imker ook Einstein citeert.

 9. 17

  @oplawaai:

  Geen zorg? Wel zorg! Stel dat het bruut giftige beesten zijn van een cm of 30!

  Maar, serieus:
  Zowel bijen als parasieten kunnen resistent worden, maar bij bijen zal het een stuk langer duren, omdat die minder neuken.
  Het nadeel is dat die genetisch gemanipuleerde handel behoorlijk plotseling overal staat.

  Wellicht lekt er wat van dat spul naar Europa en krijgen de beestjes hier een wat vriendelijkere dosis op de lange termijn.

 10. 19

  Is dit een eerste voorspeld onverwacht neveneffect? Gewassen tot triffids manipuleren, kunnen ze zichzelf bevruchten. De bij helemaal uit de vergelijking halen. [img]http://www.liedjesland.com/Liedjes/tv_tunes/Maja_de_bij/maya.jpg[/img

 11. 21

  @19: Een beetje over triffds praten en dan een maya propagandaplaatje showen. Triffids brengen zeker de verkeerde bootschap over?

  Zie hier uw GMO!
  [img]http://artfiles.art.com/images/-/The-Day-of-the-Triffids-Poster-C10126147.jpeg[/img]

 12. 22

  Zeewater spuiten, maar daar krijgen we genoeg van toch? “blinden” ook overigens.

  Die scene in de kas, ergens in het begin, kreeg ik kippenvel van, toen..dan.

 13. 23

  Wat mooi zou zijn is een verbod op het patenteren van genen. Dan is het helemaal gedaan met de macht van de zaadveredelaars als Monsanto. Momenteel willen die een totaal verbod op het zelf zaden terug winnen.

 14. 25

  @p Deed me aan iets denken, dat gelukkig goed afliep. De wiki zegt dit nl over Basmatirijst:

  In 2000, the US corporation RiceTec (a subsidiary of RiceTec AG of Liechtenstein) attempted to patent three lines created as hybrids of basmati rice and semi-dwarf long-grain rice. The Indian government intervened and the attempt was thwarted. Meanwhile, the European Commission has agreed to protect basmati rice under its regulations pertaining to geographical indications.