Bijbelvers v/d Dag: Ezekiel 25:17

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Als ik zo op deze mooie winterdag door God akkers dwaal (ben bij mijn ouders in de polder), dan schiet mij deze prachtige vers te binnen:

The path of the righteous man is beset on all sides by the iniquities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who in the name of charity and good will shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother’s keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.


Vooral bekend van Pulp Fiction (youtube), gebezigd door God’s dienaar Samuel L. Jackson voordat ie iemand lekker bloederig omlegt. Maar wat schetst mijn bijbelvaste verbazing, als blijkt dat deze vers helemaal niet in het lijvige Boek der Boeken te vinden is? Meneer Tarantino wilde een mooi eerbetoon brengen aan zijn Karateheld Sonny Chiba, en kopieerde schaamteloos de verkeerd quotende Japanees.

In werkelijkheid handelt Ezekiel 25 over de profeet Ezekiel, die predikt ten tijde van de Babylonische gevangenschap waarin de Joden in de zesde eeuw voor Jezus H. Christus verkeerden. Ezekiel vertelt hoe God wraak gaat nemen op de buurvolkeren van Israel die hen belachelijk hadden gemaakt, achtereenvolgens de Ammonieten, Moabieten, Edomieten, de Filistijnen, Tyre, Sidon en Egypte gaan behoorlijk van de klits klets klander krijgen. Vers zeventien is slechts één regel in de Goddelijk geinspireerde tirade:

“I will execute great vengeance on them with wrathful rebukes; and they will know that I am the LORD when I lay My vengeance on them.”

Heerlijk om te lezen over zo’n lekker potje slachten zo op de zondagmiddag. Looft de Here in den Hoge!

Ezekiel op Wikisource (King James), Bible.com (New American Standard Bible), Biblija.net (NBV)

Reacties (8)

#1 Jan Jaap

Amen!

 • Volgende discussie
#2 Ouwe

Geen Neerlandsche Staaten-Vertaaling?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bart

Opvallend trouwens hoeveel etnische zuivering er voorkomt in het Oude Testament. In opdracht van God roeit het volk Israëls zorgvuldig en nauwkeurig haar buurvolkeren uit. Tot aan de paarden aan toe, zout in de aarde, etc.

Het moèt op één of andere manier mogelijk zijn om een bruggetje van de ene genocide naar die andere te maken, zonder te vervallen in smakeloosheid of anti-semitisme. Ik zie alleen nog even niet hoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

@TT: wist je niet dat het citaat niet bestond? Ik wist op mijn beurt trouwens niet dat er wel een citaat van Ezekiel was. Ik dacht dat die kerel incl. zijn citaat helemaal fictief was. Leuk om te lezen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

@2:

”En Ik zal grote wraak met grimmige straffingen onder hen doen; en zij zullen weten, dat Ik de HEERE ben, als Ik Mijn wraak aan hen gedaan zal hebben.”

NSV

@3: ik zie je dat bruggetje graag maken, ik denk dat het een bridge too far is…

@4: mijn kennis was idd precies omgekeerd aan die van jou :-).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 prometeus

“grimmige straffingen”

Justitiebeleid Balkenende IV?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bart

Maarreh, de titel suggereert dat er voortaan elke dag een bijbelvers gaat komen? Materiaal genoeg, daar niet van, en zo breed dat het altijd wel aan de actualiteit te haken is.
Ik vraag me echter af hoe makkelijk dat is voor iemand die pas nu erachter komt dat er geen Ezechiel 25:17 bestaat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

@7: neuh, ik was meer van plan elke zondag eentje te doen, dus de titel is inderdaad beter Quote v/d Week. Overigens hebben we ook niet elke dag een Quote van de Dag.

Ik ben geen bijbelkenner maar lees er wel regelmatig in. Boeken als Hooglied, Prediker, de Evangelieen, Jezus Sirach en Openbaringen hebben mijn aandacht. Maar elke profeet door gaan zitten spitten: nee, er zijn ook andere interessante boeken.

Overigens staat het eenieder vrij om ook een deel in deze serie te schrijven. Ik neem aan dat we dus van de bijbelvaste bart wel enige bijdragen kunnen verwachten?
;-)

 • Vorige discussie