Biden’s Pretty Good Privacy

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Joe Biden

Je hoort niet veel over Joe Biden. Hij valt een beetje bleekjes weg in de machtige schaduw van Obama. En wat betreft blundernieuws haalde hij het niet bij Palin. Zij kreeg daardoor drie keer zoveel aandacht in de media. Dat terwijl Biden er zelf ook wat van kan. Zo verzocht hij tijdens een campagnebijeenkomst de lokale politicus Chuck Graham op te staan. “Stand up Chuck, let them see ya.” Graham wilde wel opstaan, maar helaas zit hij al sinds zijn zestiende in een rolstoel. Lees het stuk Joe Biden, de onzichtbare blunderaar in de Stentor voor meer blunders.

Dit soort verhaaltjes is natuurlijk leuk, maar de focus op blunders gaat ten koste gaan van de aandacht voor de inhoud. Nu de strijd gestreden is, kan eindelijk eens die inhoud onder de loep genomen worden. Daarbij zal ik het grote verhaal even vermijden. Interessanter namelijk nog dan zijn standpunten over Israël of abortus, is zijn stemgedrag als senator op het gebied van privacy en copyright wetgeving.

Biden heeft het zijn missie gemaakt de copyright rechten van de muziek- en filmindustrie te beschermen ten koste van de burger. In 2002 diende Biden een voorstel tot een wet in die het aanpassen van mp3-spelers zodat je je eigen muziek of software er op kan zetten, strafbaar maakt. Alleen al de poging ertoe zou je 5 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren of een boete van 25.000 dollar. Biden werd gesteund door bedrijven als News Corp., de eigenaar van de Amerikaanse televisiezender FOX.
Invloedrijke multinationals als Verizon, Microsoft, Apple, eBay en Yahoo waren er juist tegen en uiteindelijk ging de wet niet door.

Vorig jaar diende Biden een wet in die de mogelijkheid om liedjes van satelliet- en internetradio op te nemen en voor eigen gebruik af te spelen moest beperken. Het wetsvoorstel werd ondersteund door de RIAA, het samenwerkingsverband van de grote platenlabels in de Verenigde Staten. Samen vertegenwoordigen de bedrijven die zijn aangesloten bij de RIAA ongeveer 90% van de muziek die wordt uitgegeven in Amerika.
Biden nam het al eerder op voor de RIAA. Eind 2002 ondertekende hij een brief die het ministerie van Justitie aanspoorde om mensen te vervolgen die bestanden delen via peer-to-peer netwerken.

Indirect heeft al dat anti-internet en antiprivacy gelobby van Biden ook nog geleid tot iets moois. Phil Zimmermann heeft zijn encryptieprogramma Pretty Good Privacy (PGP) vrijgegeven omdat Biden een wet indiende die encryptie voor gewone burgers moest verbieden. PGP maakt het mogelijk voor internetgebruikers om onder andere emails die ze via internet versturen te versleutelen. Versleutelde informatie is veel moeilijker af te tappen dan niet versleutelde informatie. Vooral de FBI zou volgens de Electronic Frontier Foundation niet blij zijn met burgers die hun internetverkeer op die manier beschermen tegen luistervinken.

De standpunten van Biden op het gebied van privacy en internet lijken te botsen met die van Obama. “The Internet is the most open network in history. We have to keep it that way.” liet de president aan CNET weten. We kunnen alleen maar hopen dat Obama zijn woorden waarmaakt en stevig zijn stempel drukt op het privacybeleid in de Verenigde Staten. Daarnaast zou het fijn zijn als de plaatsvervanger van Biden in de Senaat er wat progressievere ideeën op na houdt op het gebied van internet.

Reacties (4)

#1 prometeus

Huh? Stel je nu privacy gelijk aan internet-download-privacy? You should get out more, dude.

  • Volgende discussie
#2 Sytz

Nou dat ik niet mag bepalen wat ik zelf op mijn MP3 speler zet, ook al zijn het CD’s die ik netjes heb gekocht is natuurlijk te gek voor woorden. (alhoewel ik er een heb die meer op een USB stick met koptelefoon lijkt, die hoeft dus niet aangepast om er iets anders op te zetten, dus zou wel mogen ofzo??)

Dat downloaden moeten we dan maar op de koop toe nemen. Bovendien zijn veel artiesten al voorbij dat station, en zijn het alleen de platenmaatschappijen die een achterhoedegevecht leveren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arjen Kamphuis

Post-verkiezingsbelofte Obama over ICT, Internet en intelectueel eigendom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Zijn niet alle mp3-spelers in essentie en usb-stick met een koptelefoon? Of bestaat er nog een wereld van MP3-spelers die ik niet ken?

  • Vorige discussie