Berlijns politicus richt ‘Wilders-partij’ op

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Stadtkewitz (Laurens Boven)

Het zijn een paar opmerkelijke weken in Duitsland. Vrijwel vanuit het niets staat bij onze Oosterburen het anti-islam debat opeens hoog op de agenda. Een boek van SPD-politicus Thilo Sarrazin over de immigratie van moslims en de gevolgen voor de Duitse samenleving sloeg in als een bom. En nu richt een ex-CDU-politicus een nieuwe ?Vrijheidspartij? op. Rene Stadtkewitz werd eergisteren uit zijn fractie gezet, omdat hij Geert Wilders had uitgenodigd voor een debat in de Duitse hoofdstad. Wilders is de inspiratiebron voor de nieuwe Berlijnse partij.

Rene Stadkewitz zit nog als eenmansfractie in de Berlijnse gemeenteraad, maar de persconferentie om zijn nieuwe partij te presenteren organiseert hij in een Italiaans restaurant om de hoek. Het is een veel te klein zaaltje voor de tientallen journalisten. Onder de Duitse collega’s ook een handvol Nederlandse correspondenten.

[b]Vrijheid[/b] Stadtkewitz zit achter een tafel voor een poster van zijn nieuwe partij. ?Freiheit? staat er in grote witte letters op een blauwe achtergrond. 45 jaar oud is de Berlijnse ondernemer, maar hij ziet er ouder uit. Zijn nieuwe partij heet ?Partij voor meer vrijheid en meer democratie?.

De kern van zijn boodschap is: de politiek luistert niet meer naar de mensen. Politici en burgers die met een mening komen die afwijkt van de partijlijn, worden uitgekotst. ?De hetze die tegen Thilo Sarrazin wordt gevoerd is een fataal teken hoe het met de vrijheid en de democratie in ons land is gesteld.? Sarrazin is de SPD-politicus die de islam verantwoordelijk maakt voor de problemen met de integratie van islamitische immigranten.

[b]Islam[/b] De naam van de partij doet het al vermoeden, en inderdaad is Geert Wilders de inspiratiebron van Stadtkewitz. En net als Wilders, ziet Stadtkewitz de islam niet alleen als een religie.

?Het is ook een politiek systeem. Een systeem dat ervoor verantwoordelijk is dat er parallelle samenlevingen zijn ontstaan in de Berlijnse migrantenwijken. Een systeem dat onverenigbaar is met de Westerse samenleving.? Stadtkewitz is voor een verbod op hoofddoekjes, maar tegen een verbod op de Koran: ?Het gaat erom dat we de samenleving sterk genoeg maken. Dan is zo’n verbod niet nodig?.

Stadtkewitz heeft afgelopen zomer Geert Wilders ontmoet en hem uitgenodigd te komen spreken in Berlijn. Hij bevestigt vandaag dat Wilders echt gaat komen. Op 2 oktober. Maar daarmee is de Berlijnse ‘Vrijheidspartij’ geen aanhangel van de Nederlandse PVV. ?Wilders is niet op de hoogte van de vorming van deze partij?, zegt Stadtkewitz. ?Er zullen onderwerpen zijn waarmee we op een lijn zitten met Wilders, maar er zullen ook momenten zijn waarop we het eens zijn met anderen?.

[b]Wilders-fan[/b] Toch valt de naam van Wilders dermate vaak tijdens de persconferentie dat overduidelijk is dat Stadtkewitz erg naar Nederland kijkt. Duitsland heeft veel geleerd van het Nederlandse voetbal, nu moet het leren van de Nederlandse politiek: ?Wilders is een man die debatten kan aanjagen, die ondewerpen open benoemt waar anderen zwijgen. Dat onderscheidt hem van en doet hem uitsteken boven anderen.?

Het blijft de grote vraag of in Duitsland een anti-islam-politicus echt kan doorbreken. Want bij onze Oosterburen liggen de misdaden uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds, terecht, als een zware last op de politiek. Dat betekent allereerst dat de rechten en vrijheden van minderheden zeer hoog in het vaandel staan. Maar ook dat er groot wantrouwen is tegenover kleine (rechtse) partijen. Niet voor niets zegt een man als Thilo Sarrazin dat hij per se lid wil blijven van de SPD en de immigratieproblemen daar onder de aandacht wil brengen.

[b]Verkiezingen[/b] Stadtkewitz is ervan overtuigd dat er potentieel is voor een nieuwe partij rechts van de CDU. Hij gaat zich richten op de verkiezingen volgend jaar voor de gemeenteraad van Berlijn. Hij denkt de kiesdrempel van 5% te kunnen halen. Als dat goed gaat, volgen later misschien ook de Bondsdagverkiezingen.

Reacties (11)

#1 Bismarck

Veel succes, rechts van de CDU moet hij toch gaan concurreren met minimaal FDP, NPD (waar hij, voor zover uit het verhaal op te maken, ergens tussenin zit) en mogelijk ook de Republikaner (als die na hun debacle in 2006 nog meedoen).

 • Volgende discussie
#2 Miko

Dat de eerste reactie dan is van ‘Bismarck’ is wel buitengewoon grappig.

Ik ben wel heel benieuwd wat er gaat gebeuren. We hebben het hier in Nederland wel over Godwinnen, maar in Duitsland zal dit pas echt stevig erin hakken en wellicht oude wonden openrijten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ger

Jumping the Bandwagon…
Lijkt me kansloos, toch?

Rechtse potentaatjes in spe hopen op net zo’n groot electoraal succes als de Venlose visionair. Wilders kopieerde zelf zijn tactieken trouwens grotendeels van Hirsi Ali.

Wilders als het nieuwe exportproduct?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Miko

Als we hém dan ook mee kunnen exporteren :D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Erik

Nederland gidsland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Mark

@1: hij zal zich niet met die partijen moeten associeren, net als Wilders hier heeft gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Eh en dan? Zijn boodschap kan die van de NPD niet overtreffen. En met de Republikaner is er al een partij met ongeveer hetzelfde gedachtegoed als Wilders, terwijl er op rechtsbuiten ook nog zoiets als de DVU is. Het enige dat hij kan doen is minder extreem zijn, maar dan kom je al snel in het vaarwater van de wel Salonfähige FDP.

In het kort: Het is in Duitsland best wel druk rechts van de CDU en de kiesdrempel van 5% maakt samen met die drukte dat zelfs de FDP geregeld niet vertegenwoordigd raakt in deelstaatparlementen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Erik

@7: NPD en DVU worden door veel duitsers toch te veel met het nazi-gedachtengoed geassociëerd, wat ze ook niet helpt zijn standpunten over de duitse grenzen e.d. (niet hoe dicht die moeten, maar waar ze zouden moeten liggen). Duitse Henk&Ingrids willen daar niet bij horen.

Republikaner zijn denk ik oud nieuws, te vroeg begonnen, maar ik geef toe dat ik dat niet echt kan beoordelen, misschien kunnen ze wel handig gebruik maken van Stadtkewitz, Sarrazin en de publiciteit van de laatste dagen.

FDP is, voorzover rechts dat kan zijn, fatsoenlijk en misschien als geheel genomen nog wel wat linkser dan de VVD.

Het zou mij niet verbazen als die freiheit een kans heeft. Als ze maar zorgen dat ze iedere associatie met traditioneel extreem-rechts vermijden. Net als Wilders homo’s en Israël adopteren zou in Duitsland wel ’s de truuk kunnen zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Dat mag allemaal wel waar zijn (al ben ik het niet met je eens over de FDP), maar al die partijtjes pakken tussen de 1-3 procent per stuk weg en de FDP tussen de 3-8 (in Berlijn). Aangezien er maar weinig procenten te vinden zijn rechts van de CDU (zeker in Berlijn), is het toch behoorlijk elkaar de tent uit vechten. Ik heb begrepen dat DVU en NPD wel een soort onderlinge deal hebben (voor wat betreft wie waar deelneemt aan verkiezingen), maar op nog iemand om uit hun ruif te pikken zullen ze niet zitten te wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Henk van S tot S

@ 3 · Ger
’t is maar goed dat je niet bij de Tros werkt, daar kan het noemen van eigenaardige exportproducten je je baan kosten ;-)

@ 4 . Miko
Was mijn eerste gedachte ook

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bookie

De uitnodiging van CDU-gemeenteraadslid Berlijn René Stadtkewitz aan Geert Wilders voor een spreekbeurt op 2 oktober, heeft ervoor gezorgd dat het raadslid uit de fractie is gezet. Nu heeft Stadtkewitz aangekondigd een nieuwe partij op te richten, Die Freiheit. Bij een recente peiling bleek dat 20% van de Duitsers op een PVV-achtige partij zou stemmen.

http://www.laatstenieuws.nl/archives/11077/rene-stadtkewitz-als-duitse-geert-wilders

Bij een potentieel van 20% moet 5% zeker haalbaar zijn. Waarschijnlijk meer en ten kosten van partijen als het CDU/SPD.

 • Vorige discussie