Benzineprijs bereikt nieuw record

DATA - Ook gecorrigeerd voor inflatie staat de benzineprijs nu op een nieuw record. In absolute zin was het in januari al raak, maar nu is ook echt het record helemaal aan gort. Het oude record, inflatiegecorrigeerd dus, stamt uit 2008 met € 1,776. Vlak voor de kredietcrisis. Vandaag is de adviesprijs € 1,778.


Zoals u weet, volgen wij deze materie op de voet. Leest u dus vooral de stukken uit ons archief over de relatie tussen de olieprijs en benzineprijs, over accijns en oude stukken over de records.
En deze over de relatie tussen de hoge prijs van benzine en het aantal gereden kilometers is ook vermeldenswaardig.

 1. 3

  Shell heeft afgelopen jaar 54% meer winst gemaakt dan het jaar daarvoor (28 miljard). ‘door de hoge olieprijs’. Als ik een winkeltje had zou ik genoegen nemen met wat minder als om wat voor reden ook de prijzen stegen. Raad je de koekoek dat iets duurder wordt als de winstmarge groter is…

 2. 4

  Een bekende van me vond benzine eigenlijk best duur (hij had een vergelijking met wat we voor een fles cola betaalde) totdat ik tegen hem zij dat om de zelfde hoeveelheid energie te krijgen hij ruim 18 liter cola moest tanken voor elke liter benzine.

  Human Power Shower

 3. 5

  Lees de geboden linkjes over relatie tussen olieprijs en benzineprijs. Shell verdient vast aan de hoge olieprijs, maar niet door dat in de benzineprijs extra door te rekenen.

 4. 10

  Dat zullen we merken als de huidige crisis ten einde is. Het vorige record stamde van vóór de financiële crisis. Het huidige prijspeil bevindt zich midden ìn de eurocrisis.

  Tijdens een economische crisis zou de vraag moeten dalen en daarmee ook de prijs. Dat lijkt zich nu niet af te spelen.

 5. 11

  Misschien geen treiterij… maar wat is dan wel..Ben nu in oostenrijk en hier is de benzine 1 euro 36. In Ned. is hij dus veeeeertig (40) cent duurder per liter. Zo’n verschil kan je toch zoner tranen in je ogen te krijgen niet fatsoenlijk uitleggen aan de consument… We worden gewoon genaaid waar we bijstaan..

 6. 12

  Ik heb ergens het vermoeden dat dat heel rap verandert als veel mensen een auto aanschaffen waar je plantaardige olie in kan mikken. Dat even los van de vraag of plantaardige olie wel echt klimaatneutraal is.

 7. 15

  Deze grafiek klopt niet!!
  Ik betaalde ongeveer volgende prijs per liter in gulden:
  – 1980 1,57 gulden
  – 1990 1,67 gulden
  – 1992 1,90 gulden
  – 2000 2,67 gulden
  – 2002 1,05 euro