België kiespijn

Ook België kiest koos, en omdat alles altijd ingewikkeld is in mijn land, niet enkel voor Europa, maar ook voor de gewesten (Wallonië, Vlaanderen en Brussel). Zonder al te veel toeters of bellen houdt hield Sargasso u op de hoogte via een updatepostje.

uitslag: klik hier voor resultaten en uitleg (vergt enig rekenwerk, want in 2004 kwamen 4 partijen in twee kartels op: Sp.a + Slp, en CD&V + NV-A.)

21:19: De groene beweging in Wallonië wordt groter (1,5%) dan de christelijke.

voorlopige zetelverdeling (bron: staatszender VRT):
PARTIJ    ZETELS IN 2004    ZETELS IN 2009
VB    32    22 (-10)
CD&V    28    31 (+3)
Open VLD    25    19 (-6)
SP.A    25    20 (-5)
Groen!    7    6 (-1)
N-VA    7    16 (+9)
LDD    0    8 (+8)
SLP    0    0
UF    1    2 (+1)

21:00: De huidige Vlaamse regering (CD&V, Open VLD en SP.A) kan probleemloos voortregeren, òf kan de socialisten buitengooien en de vlaamsnationalisten aan boord hijsen.

19:49: Voorspelling van 18:19 komt uit: Bart Somers stapt op.

19:10: Nieuw schoolvak verplicht met ingang morgenochtend 6u00 op het exercitieplein (voorheen speelplaats):

vendelzwaaien1

19:04: Men mag het nu bewezen achten dat het migrantenprobleem enkel kleeft aan het Blang. Deze verkiezingen draaiden om een verder splitsen van België, met zware klemtoon op ‘ons geld is van ons’.

18:36: BREAKING: Roeselare speelt volgend seizoen in de Jupiler-league, de Belgische eerste klasse van het voetbal.

18:34: Zonder enige twijfel zal de NV-A mee in de coalitie stappen met de CD&V. Vraag die rest: wie anders?

18:19: Voorspelling: de 4% lager van de liberale resultaten betekenen het einde van de voorzitter Bart Somers.

18:16: Analyserend kan men stellen dat de overname van de extreemrechtse standpunten inzake de gewesten door de grote centrumrechtse partij deze verkiezingen bepaald hebben.

18:10: Persoonlijke voorspelling: Federale Belgische verkiezingen in oktober.

18:09: Geen drie partijen maar 4 zullen wellicht de Vlaamse regering gaan vormen.

18:06: De enige grote trendbreuk: in Gent winnen de socialisten, verliest de CD&V.

17:42: In België hebben de EU-verkiezingen nauwelijks op de agenda gestaan. Meer dan ooit is dit een afrekening ivm de federale regering – een verkiezing die vandaag niet eens plaatsheeft. Alles wijst erop dat die federale regering pas echt onbestuurbaar zal worden, na de volkomen inertie van het laatste half jaar. Het moge genoteerd zijn dat de puinhoopveroorzaker CD&V hiervoor beloond wordt.

17:34: Eerste (eigenlijk verboden, want Berlusconi  stemt nog tot tien uur vanavond) uitslagen voor Europa: ook daar zet de trend zich door. Groen staat daar iets sterker dan in Vlaanderen.

17:14: De Vlaamse Groenen halen hun verwachte overwinning niet. Ze flirten hier en daar met de kiesdrempel, net zoals de vorige verkieingen.

16:48 De socialistische sp.a lijkt nu ook in de klappen te delen. Wat er op duidt dat het Vlaamse Paars afgestraft wordt.

16:32: Vlaanderen maakt een ruk naar rechts-nationalisme, met als ironische noot dat de bruinhemden achter het cordon sanitaire daar de meeste stemmen voor leveren. De vanuit het niets opduikende rechtsliberale Lijst DeDecker steelt vooral van de Liberale partij.

16:26:
In Wallonië lijkt de PS stand te houden, de liberale partij van Reynders haalt hen niet bij, integendeel, de groenen (les Verts) verdriedubbelen hun score, en steken de blauwe partij voorbij.

15:52: Steve Stevaert neemt ontslag als gouverneur van Limburg. Tot verdriet van de socialistische partij keert hij niet terug naar de partij.

15:49:
de eerste resultaten wijzen op winst voor de Christendemocraten (CD&V), haar ex-kartelpartner NV-A (VlaamsNationalistisch maar democratisch) en de Lijst De Decker (de Vlaamse Gwilders zonder xenofobie), een status-quo voor de socialistische partij en de Groenen, en achteruitgang voor de Liberale partij en het Vlaamsblang.

 1. 2

  In Wallonië lijkt de PS stand te houden
  Wallonië – zo’n beetje het meest corrupte gebied met de de meest corrupte partij (PS) van Europa, waar delen van Zuid-Italie en de Balkan nog een puntje aan kunnen zuigen – waar je zonder PS partijkaart het kan vergeten om ook maar een minieme kans te maken een baantje te krijgen als vuilnisophaler, leraar of andersoortig ambtenaar. Politieke moorden (Cools…) worden onder tafel geveegd. Luik of Palermo? Liever Palermo, is mooier weer daar.

 2. 8

  @Kropotkin, belgie was lange tijd na italie het meest corrupte land van europa, gaat inmiddels beter, weet alleen niet of dat aan belgie ligt of dat landen als spanje en frankrijk een stuk corrupter zijn geworden

  heb net een jaar voor de vlaamse overheid gewerkt en als ik de verhalen van de vlamingen moet geloven met wie ik gewerkt hebt is er in vlaanderen ook genoeg vriendjespolitiek en corruptie

 3. 9

  beetje kort door de bocht, die bewering, gbh.
  Tegenover de calvijncountries zijn alle pauselijke landen corrupt.
  België is vooral kampioen wat betreft zwartwerk, maar compenseert dat met de hoogste belastingen ter wereld. Veel ambtenaren worden hier niet omgekocht, toch de eerste voorwaarde voor corruptie.

 4. 10

  @7; Ach, de corruptie bij de watervallen van Coo of de grotten van Han is voor NL toeristen niet direct zichtbaar.

 5. 11

  crachat, dit calvinistische landje is ook een stuk corrupter geworden

  als je wilt binnen lopen in nl moet je een reintegratie bureau beginnen en zorgen dat je een vriendje hebt bij het uwv of de sociale dienst, dat vriendje kan mensen bij je plaatsen en ook laten uitstromen via een een contract voor een jaar bij één of ander arbeids training centrum, reintegratie bureau kan dan 5000 euro vangen waar ze echt niets voor hoeven te doen

  vlamingen hebben een hele andere mentaliteit dan nederlanders, ze zijn veel losser en er kan veel meer, heb er met heel veel plezier gewerkt

 6. 12

  En ik hoop dat in andere Europese landen de vrijheidsvaandels ook stevig beginnen te wapperen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 7. 14

  @8: Oh ja, ook in Vlaanderen is een partijkaart een bijna absolute noodzaak om bij de overheid aan de bak te komen. Alleen is daar de corruptie en vriendjespolitiek wel iets minder. Heb zelf nog een oude BSP (1979?) partijkaart, nog vrienden in het Vlaams parlement bij Groen! en in het Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers bij de Open VLD. Als ik ooit nog eens terug ga naar Belgie …

 8. 15

  @14, dat gebeurd in nl ook, in de gemeente waar ik woon worden de baantjes ook verdeelt onder de partijgenoten van het college, zo houd het college controle over hun beleid en hun voordeel is ook dat die ambtenaren wat minder vlug hun mond open doen bij wanbeleid

 9. 16

  Diegene die de moeite neemt een gewogen stem uit te brengen heeft geen notie van de lokatie, regio oftewel landelijk(?) oftewel europees..of liever nog de wereld. (mijn optiek)

  Dwarsverbanden..”niet enkel voor Europa” geeft me te denken.

  Ik stem voor de regio…appels eten als ze hier groeien.

  Uw fraaie visie poster..vrees het niet. De donkere wolken, niets aan te doen.

 10. 18

  De Maghreb is een en al stevige vaandels de Vliegende.

  Wel eens in een theehuis gezeten aldaar en de luidsprekers beginnen te schreeuwen en het leven valt stil ?

 11. 19

  @13:lekker die multiculturele samenleving @gbh ,waarin iedereen precies moet denken als onze socialistische machthebbers,uitverkopen ons voor olie. Lekker met je kop in het zand komt allemaal wel goed lekker verder dromen.

 12. 20

  het fijne aan deze verkiezingen was dat het niet, in tegenstelling tot nederland Geertland, rond hoofddoekjes draaide.
  Hopelijk kan men hier iets van leren.
  Het is overigens al een half jaar geleden dat er nog een ‘mahgrebijnse toestand’ te signaleren viel in Vlaanderen. Ondanks de vendelzwaaiende provocaties, chapeau.

 13. 21

  Maar ot, zwaaien met vlaggen, de ellende, de sukkels.

  Nogmaals, voor mij is er de regio en als het zwaaien der vlaggen door steeds groter wordende “geestgenoten” toeneemt qua aantal is de afdaling naar Hades evenredig groot.

  *we’re doomed*

 14. 22

  Onlangs..een kaasprikker met nederlandse vlag op mijn vlagding geplaastst met klein led-lampje erop.

  Miniscuul protest..(kaaskoppen enzo) en weet U wie daar kritische aanmerkingen op maakte..een zekere D66’r.

 15. 23

  @20..Object your honour: Nederland is meer dan geertland !!#%@^&*^ Je hebt de schreeuwers maar ook de fluisteraars en die zijn in de meerderheid. *boos*

 16. 24

  Ik ervaar toch een paradox in deze. Gidsland naar gipsland maar tegelijkertijd stellen dat de meute maar een randverschijnsel is die hard schreeuwd.

  Of is U gewaardeerde van de mening dat de meerderheid in mijn regio blaaskaakt?

  Mais non s.v.p ? ;)

 17. 25

  Ja hoor Larie. Maar een uitslag wordt niet bepaald door een zwijgende meerderheid. Verkiezingen worden gewonnen door de winnaars.
  En dat is een racistische klootzak in jullie geval.
  En betekent het afscheid van het verstandige en tolerante gidsland wat sommigen nog graag als beeld naar buiten willen brengen.

 18. 26

  @crachat die blonde greet met zijn fascistische martelaren brigade trok 16% van de stemmen, die andere 84% staat nog steeds voor dat verstandige en tolerante gidsland

 19. 27

  laat ons hopen.
  Ik zou liever zien dat die 84% wat minder zwijgend zou zijn en woedend die snotvent in de hoek zet, met gifgele ezelsoren op.
  Iets wat met enkele decennia met Janmaat nog gebeurde, dacht ik zo.

 20. 28

  Fantastisch : de fascisten van Vlaams Belang gaan ca. 10% achteruit !

  Dramatisch : de grens tussen noord en zuid is groot qua uitslag, en een splitsing van België lijkt dichterbij dan ooit !

  Interessant : CD&V heeft de verkiezing gewonnnen, moet morgen de regering vormen, en NV-A, SP.A en OVLD zullen hun huid duur verkopen.

  Opvallend : in de Vlaamse (sic) Rand is de polarisatie sterker dan ooit, i.e. UdF is er de grootste partij, NVA doorgaans de tweede …

 21. 30

  Het is mijn idee dat 16% ietwat te kort door de bocht is.

  Waar zijn die 16% kiezers te vinden? In de lokaties waar het evenwicht gedestabilseerd is, althans dat is het gevoel die het rode potlood stuurt. Het wordt nog veel heftiger.

  Als je lijnen doortrekt , extrapoleert zeg maar, is het aan de politiek om dat gevoel aan te spreken/ombuigen naar het verstand en dan wel snel.

  Maar dat gebeurt niet, vandaar mijn somberheid.

  Amsterdam, D66 stad en weet je waarom~? omdat de segregatie daar als 100% is vanweg de unieke duur/goedkoop indeling.

 22. 32

  Die snap ik niet.

  In Nederland schreeuwen er 16% U spreekt “Nederland” aan alsof dat 100% is, zo voel ik dat dan.

  In Belgie heb je het blok, hoeveel procent stemmen weet ik niet maar tot nu toe heb ik hier niemand Belgie besproken/gewogen/veroordeeld zien vanwege die tig procenten van het blok.

 23. 33

  Ikzelf, en alle andere beschaamde Belgen, toen met ‘zwarte zondag’ het Blok voor de vadsige geesten ineens schijnbaar vanuit het niets 15% behaalden.
  Ik hoor geen gelijkaardige verontwaardiging in uw land, Larie.
  Ik zie hier op mijn site woorden als: ‘juliie dagen zijn geteld’ roepen.

  Niogmaals Larie: de winnaar van de verkiezingen is tot p het moment van een coalitie de baas van het land.
  Als u begrijpt wat ik bedoel.

 24. 34

  De oorzaak is, vermoed ik, dat de pers in Belgie volwassener is dan hier.Ik kijk niert voor niets al zowat mijn hele leven naar het BRT journaal. De verontwaardiging, ik leef hier weetjewel:), is enorm maar dat zie je niet in de berichtgeving.

  Bij deze, de mijne maar aub het gips is op een klein plekje:)

 25. 37

  Wallonië: seculier, socialistisch en groen, wat moet het daar mooi worden! Vlaanderen: verzuurd, ‘joods-christelijk’, boos, individualistisch, omarmt de vrije markt nu die juist is ingestort. Was dat hier dat iemand voorstelde toch maar met Wallonië samen te gaan en niet met Vlaanderen?

 26. 40

  Nakomertje @7: Ik ga graag in België op vakantie, ook in het Franse deel. Die Belgen zijn zo anders dan ze stemmen.

  Sterkte de komende weken. Want de vorming van de gewestelijke besturen zal wel net zo’n gedoe worden, als bij de nationale regering.

  Ik neem aan dat de VB de stemmen kwijt is geraakt aan LDD en N-Va?

 27. 41

  Ik vind ’t wel typisch dat overal er nationale belangen gekoppeld worden aan europese verkiezingen. Is dat nou wel zo handig? Kunnen de europese sociaal-democraten iets doen aan de belgische (of nederlandse) puinzooi?

 28. 42

  Fraaie zin gronk..verander nu eens “de belgische (of nederlandse) puinzooi” in europesche rotzooi..wellicht antwoord op uw bedenkingen.

  *verhuisd van Brussel naar Straatsburg*

 29. 44

  http://www.st-ab.nl/wetten/0793_Wet_schadeloosstelling_leden_Tweede_Kamer.htm

  7168,20 euro per maand, plus vakantiegeld. Schan-da-lig natuurlijk, want die mensen moeten het voor nop doen, want het zijn wel ONZE BELASTINGCENTEN.

  Politiek als hobby, zeg maar.

  Nah, kun je ook zo razend worden op commerciele jongens die elkaar de bal toespelen voor vorstelijke bedragen op onze kosten? Ik zie niet in hoe ik op de een of andere manier als consument invloed kan uitoefenen op de beloning van een Rijkman-Groenink. Andere lui zijn minstens net zo erg.

 30. 45

  40, Peter: zeker aan de NV-A. Die hebben het roetzwarte vlaamsigheid uit het Blangk gefilterd. De LDD haalt het meer uit de Liberale partij, die een enorme opdoffer kent.

  41, gronk: ik weet niet in hoeverre je deze post bedoelt, maar wij hebben ook regionale (dat is: Waalse, Vlaamse en Brusselse) verkiezingen gehouden. Zie ook updat 17:42 en mijn inleiding.

 31. 46

  Oh, en even voor de duidelijkheid: d’r mag best wat gedaan worden aan corruptie en incorrect declareergedrag binnen de EU. Maar als d’r geprotesteerd wordt tegen idioot hoge topinkomens, dan wordt er al heel snel geroepen dat dat ‘socialistische kinnesinne’ is, en dat die mensen ‘dat waard zijn’, omdat ze ‘keihard werken’ en omdat ze anders ‘naar het buitenland gaan’ (yeah, right).

  Waarom mag je dan wel klagen over de vergoedingen van EU-parlementariers?

  Populistisch gelul, dat is het.

 32. 48

  @ gronk

  Als je het niet eens bent met de beloning van Rijkman Groenink ben je vrij een andere bank te kiezen of je stem als aandeelhouder te doen gelden. Anders zou ik niet inzien waarom jij als burger het recht hebt om je te bemoeien met het salaris van een andere burger, tenzij die uit publieke gelden wordt betaalt, en dat was hier niet het geval.

 33. 51

  @antonB (en sorry @crachat voor de offtopicheid): dat is de gebruikelijke kulredenering die ik mensen zie optuigen om de salarissen in de private sector goed te praten. Alsof a) het bij andere banken beter is, b) je als aandeelhouder daar iets aan kan doen, c) je stem niet totaal verloren gaat temidden van de machtsblokken van institutionele verzekeraars en andere grote jongens, d)ik zou dan alle andere kenmerken van het product van banken moeten negeren, en e) een andere bank heeft andere beroerde eigenschappen, dat ik bij die bank zit wil niet zeggen *dat ik die beroerde eigenschappen goedkeur*.

  Ik zie niet in wat het verschil is tussen geld wat mij afhandig is gemaakt door een van de vele oligopolies in europa en publiek geld. Want zoveel ‘keus’ is er niet. Maar dat zal wel aan mij liggen.

 34. 52

  @ 49
  Omdat ‘hier’ bij de minste politieke beweging de tweede wereldoorlog weer wordt heruitgevochten. Met vanzelfsprekend de grootste helden in de rol van de “good guys”. En waarom dat dan weer is, is op zich al een sociologische studie waard.

  ot
  Vlaamse staatshervorming, hetgeen de kiezer op aanstuurt, is een Federale zaak, en kan door deze verkiezingen niet worden opgelost. In principe.

  Ondertussen is het nu duidelijk dat het “splitsen” van het kartel waarschijnlijk een van te voren afgesproken zaak geweest is, men nu als “gesplitst” kartel 36% van de stemmen heeft (10% meer dan toen men samen was), en omdat de PS in La Wallonie heeft gewonnen is het zo goed als zeker dat de SP in de Vlaamse regering komt.

  La Belgique is dus nog springlevend. Hopelijk voor de winnaars van vandaag zijn de kiezers daar niet achter tegen de volgende verkiezingen, anders zal het ge-hiep-hoi van korte duur zijn, en gaan de stemmen terug waar ze vandaan komen.

 35. 53

  die tweede redenering volg ik niet echt.
  De Vlaamse heethoofden zijn op dit moment aan het berekenen of het moment aangebroken is om van de Vlaamse regering een hardelijnsversie te maken. (Vergeet niet dat dit slechts deelstaatverkiezingen zijn. De respectievelijke uitslagen hebben niets met elkaar te maken. Gevoelsmatig natuurlijk wel, maar qua invulling: niets. Daar heb je heuse federale verkizingen voor nodig.)
  Mijn gevoel zegt van wel.
  3 jaar uiterste frustratie (vanwege etaleren van eigen onmacht, maar dat geeft men niet graag toe) zegt dat het zover is.
  Ik neem aan dat de NV-A, met een extreem ranzig antisociaal programma overigens, aan boord stapt, en alvast in Vlaanderen schoon schip begint te maken.
  Eigen volk zinkt eerst, zoiets.

 36. 57

  Bruinhemden? Sja jammer voor de verliezers maar het blijft een democratie he. Dus je hebt de uitslag maar te respecteren en anders vertrek je maar. Elk volk krijgt de leider die het verdient. Dat zie je aan landen als Holland en Belgie. Nu en straks.

 37. 58

  55: Hij suggereert: “iets in de privé”.
  57: spreken we in termen van leiders & volk, Share? Die uitspraak maakt het wel heel erg tot opinie ipv opmerking. Overigens: bruinhemden is de term voor het Vlaams Blang, en die zijn tot nader order gedecimeerd, van 24,2% naar 15,3%.
  Het is inderdaad een democratie gebleven.