,

Hoeveel herdenkingen moeten er volgen voor er geen nieuwe meer bijkomen?

Vandaag wordt dus herdacht hoe Israëlische burgers op een verschrikkelijke manier te grazen werden genomen door zich ‘strijders’ noemende Hamas fanaten.

Nu zijn we een jaar verder. ‘Verder’, niet te verwarren met ‘vooruit’.

Nog steeds zijn Israëlische gijzelaars, al dan niet levend, ergens verborgen in handen van Hamas.  Als ze al niet zijn omgekomen bij de Israëlische bombardement die nagenoeg heel Gaza ondertussen hebben verwoest.

En nu is Libanon aan de beurt om Israëls wraak voor 7 oktober 2023 te ondergaan. Hoe lang dat gaat duren? Onvoorspelbaar. Wat volgt? Onvoorspelbaar.

Onvoorstelbaar: dat een 12-jarig jongetje muziek componeert waarin de puinhopen van Beirut doorklinken en dat jaren later als beroemde trompettist over heel de wereld ten gehore brengt.
Onvoorstelbaar maar waar: ‘Beirut’ is de jeugdherinnering van Ibrahim Maalouf. Geboren in 1980 in Beirut, vluchtte met zijn ouders naar Parijs en ontwikkelde zich tot een van ’s werelds beste jazz trompettisten.

Onvoorstelbaar: dat die muziek in Libanon, of Gaza, ooit in vrede zal worden gespeeld als herinnering aan puinhopen die nooit meer zullen terugkeren.

Hoop: dat, om verder te kunnen, mensen overstijgen wat ze is aangedaan, wat ze zijn verloren, wat het ze heeft gekost. En dat bij herdenking muziek zal klinken die herinnert aan….

Troost: schoonheid van klanken, universele taal,

Luisteren we naar ‘Beirut’, compositie van Ibrahim Maalouf, uitgevoerd door trompettist Andre Heuvelman en het Nederlands Blazersensemble.

Reacties (8)

#1 Joost

Israël dat haar 1000 slachtoffers herdenkt, en er 20.000 voor in de plaats afslacht. Rot op met je herdenking. Ik herdenk in ieder geval niets.

  • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

Niet alle Israeliërs doen mee aan de propaganda van de regering.
Sommige nabestaanden van de slachtoffers of familieleden van gijzelaars boycotten de herdenking van de regering.

En niet iedereen die herdenkt, is medeplichtig aan de bombardementen op Gaza.

Overigens vind ik dat de Nederlandse dodenherdenking op 4 mei ook ernstig aangetast wordt door de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de huidige Tweede Kamer.
(vóór de Duitse inval stuurde Nederland ook vluchtelingen terug)

  • Volgende reactie op #1
#1.2 beugwant - Reactie op #1.1

Ook zonder dat. Het hele gesteggel wie er op 4 mei wel en niet herdacht mag worden en wie dat denkt te mogen bepalen. En voor het gemak maar even vergeten hoe Nederland in de oost heeft huisgehouden, omdat het ontmaskeren van de leugen, waar al die oud-Knillers in hebben geleefd en nog leven, te pijnlijk voor hen zou zijn.
Als we weigeren er voor het heden en de toekomst lering uit te trekken, heeft herdenken weinig zin.

#1.3 beugwant - Reactie op #1.2

à Propos herdenken: Vandaag zou de DDR 75 jaar hebben bestaan. Hoe zou dat land eruit hebben gezien zonder overhaaste annexatie door de BRD? Zonder uitverkoop door de Treuhand?

#1.4 Rigo Reus - Reactie op #1

20.000 afgeslacht? In Trouw van vandaag lees ik dat er 41.000 Palestijnen gedood zijn.

  • Vorige reactie op #1
#2 Rigo Reus

Het nummer deed me pas wat vanaf minuut 3:15, toen gingen alle remmen los, tot de breekbare, bevrijdende slotnoten aan uh, het eind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

reactie op #1.3:
Ik denk dat de DDR zich ongeveer als Polen ontwikkeld had, of als Tsjechië.
Of misschien als Slowakije of Hongarije, maar ik dacht dat de DDR iets meer industrie (en hoogopgeleiden?) had dan Roemenië of Hongarije.

Dus de DDR zou in de EU komen, en veel inwoners zouden werk vinden in de Bondsrepubliek, Oostenrijk of Zwitserland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Reinaert

De oproep: “Luisteren we naar ..”, is jammer genoeg niet aan iedereen besteed hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie