Barak voorstander teruggeven bezette gebieden?

De minister van defensie van Israël, Ehud Barak begreep eind jaren negentig de noodzaak van het teruggeven van de bezette Westelijke Jordaanoever en van Gaza. Gaat hij dit inzicht ook uitdragen in de regering Nethanyahu, waar hij als beloning voor zijn flexibiliteit opnieuw minister van defensie mag zijn?

Hij verklaarde in 1999 dat elke poging om Israël en de bezette gebieden als één politieke entiteit te beschouwen leidt of tot een ondemocratische staat of tot een niet-Joodse staat. Als de Palestijnen mogen stemmen is dit gebied een gebied met twee nationaliteiten, en als de Palestijnen niet mogen stemmen is het een gebied met apartheid.

De Arabische bevolking van het Heilige Land, ruwweg 5,4 miljoen mensen, zal over niet al te lange tijd groter zijn dan de Joodse bevolking ervan. Dit maakt een twee staten-oplossing noodzakelijk om Israël als Joodse staat te laten blijven bestaan.

Zoals de schrijver van het artikel in de New York Times betoogt knaagt het volharden van de 42-jarige bezetting en het doorgaan met bouwen door niet-Palestijnen op de bezette grond aan de fundamenten van de zionistische droom.

Tot overmaat van ramp verlangt Netanyahu van de Palestijnse leiders op de Westoever, die Israël erkend hebben, dat zij verder gaan en Israël als Joodse staat erkennen, vóórdat hij zich wenst uit te spreken voor een hypothetische Palestijnse staat.

Zou de opportunist Ehud Barak wat van zijn gevoel voor politieke realiteit kwijt kunnen in ‘zijn’ regering Netanyhu of staat hij achter het snel bombarderen van Iran om de status quo in het Midden-Oosten voor pakweg twintig jaar te consolideren?

 1. 1

  De zin is niet af. Teruggeven aan wie? Egypte en de UK hebben geen interesse.

  Teruggeven aan het Koningkrijk Israel van Koning David? Klaar. De claim van de Zionisten is tenslotte de oudste claim.

  Nazareth en Bethlehem “teruggeven” aan het Vaticaan? De christenen hebben het meeste belang bij die steden. Waarom schieten de Christenen geen vuurpijlen af om die steden te bevrijden.

  De Arabieren hebben geen wettige claim op Gaza. Ze pakten Gaza nl. af van de Byzantijnen dmv jihad. We gaan toch niet de jihad steunen, he. Oh jullie Linksen natuurlijk wel. Foutje.

  Overigens denk ik bij “de bezette gebieden” als eerste aan Amsterdam en Rotterdam. Ook vol moslims die te taal weigeren te spreken en die met buitenlandse vlaggen zwaaien en met een burgemeester met 2 paspoorten en dus 2 bazen.

 2. 2

  Er is nooit een joods rijk geweest. Koning David heeft waarschijnlijk nooit bestaan. Van die claims blijft dus niets over. En wie zegt dat Jezus in Bethlehem is geboren?

  Maar prettig, weer een hol vat in de reaguurpanelen van GC.

 3. 3

  De Nederlanders hebben geen wettige claim op Nederland, want we hebben het van de Spanjaarden afgepakt.

  Grappig trouwens, dat je niet alleen een dorp in de Palestijnse gebieden aan de christenen terug wil geven, maar ook het Israëlische Nazareth. De staat Israël zal vast niet bijzonder blij zijn met dit soort ‘steun’.

  PS: ‘terug geven’ slaat meestal op de vorige eigenaar.