COLUMN - Margarine is niet bepaalt een prettig product, maar laten we elkaar geen zinloze angst aanpraten.

Kijk, ik ben zelf ook bepaald geen liefhebber van het product margarine. En wat margarine allemaal claimt ons voor goed te doen, dat neem ik met forse korrels zout. Zo is het zeker een feit dat Becel Pro-Activ de cholesterolspiegel in het bloed helpt verlagen, maar staat het bij lange na niet vast dat een lagere cholesterolspiegel in het bloed ook minder risico betekent op hart- en vaatziekten. En het allerbelangrijkste argument tegen margarine blijft wat mij betreft dat het gewoon niet te hachelen is. Voor mij dus alleen maar echte boter – met mate uiteraard.

Maar je kunt ook compleet doordraaien. Zo werd ik van diverse kanten gewezen op een stukje dat ons wel eens even zal vertellen wat voor vreselijke risico’s we nemen als we dat duivelse product margarine eten. Ondermijning van ons immuunsysteem! Verstopte kransslagaders! Kanker! Arteriosclerose! Dood en verderf! En het bevat 27 stoffen die ook in verf zitten.

Nou ja, dat laatste zou waar kunnen zijn. Boter bestaat trouwens ook voor een groot deel uit stoffen die ook in verf zitten, en hetzelfde geldt voor uw en mijn lichaam. We hebben het hier dan ook over het verderfelijke H2O. Ja, dat is schrikken.

Pertinente leugen

Er is meer dan genoeg tegen margarine in te brengen. Dat het overbodig is. Dat het altijd wordt samengesteld volgens de laatste stand van de wetenschap, die in het verleden nogal eens flink de plank mis heeft geslagen en dat vermoedelijk nog altijd met regelmaat doet. Maar dat er in margarine “zeer grote hoeveelheden transvetzuren” zitten is bijvoorbeeld een pertinente leugen. Die informatie dateert van enkele decennia geleden.

Onderaan het stukje staan wat bronnen die de auteur heeft nageslagen. Ze zijn in algemene termen gehouden (verwijzen dus niet naar specifieke publicaties) en bovendien niet aanklikbaar. Ik heb ze daarom maar even voor u bezocht. Eén ervan is een vraag- en antwoordsite die eigendom is van een internetreclamebedrijf. De andere twee zijn spamsites. Ja, de geloofwaardigheid is groot.

Wie niet als bron is vermeld, is Michael Pollan, terwijl er driftig is geshopt in diens boek “Een pleidooi voor echt eten”, met name waar de auteur van het stukje het heeft over de desinteresse die micro-organismen aan de dag leggen voor margarine (“het schimmelt of rot niet eens”). Overtuigend, vooral aangezien we voortdurend beschimmelde boter zien. O nee, toch niet.

Ja, de margarinelobby is blij met dit soort stukjes. Daar kunnen ze naar wijzen om staande te houden dat de tegenstanders van hun product louter complotdenkers zijn waar een steekje aan los zit. Zo kun je ze lekker op één hoop gooien met die individuen die ervan overtuigd zijn dat de EU ons probeert te vergiftigen met E-nummers. Of dat je van light-frisdrank dóóhóóhóód gaat. Of dat breedbeeld-tv’s diabolische boodschappen verbergen.

Volk dus waarvoor de waarheid niet spectaculair genoeg is. En waar een weldenkend mens niet bij wil horen. Ik in elk geval niet. En u ook niet.

0

Reacties (9)

#1 Henk van S tot S

Als je lekkere boter wilt neem dan:

“De ideale boter is gemaakt van rauwe melk van uitsluitend grazende, gezonde koeien.

De op één na beste en meer toegankelijke is biologische boter van gepasteuriseerde melk van uitsluitend grazende koeien die niet geïnjecteerd zijn met antibiotica of rBGH.”

 • Volgende discussie
#2 bullie

bepaalT ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 weerbarst

Gewoon echte roomboter gebruiken. De rest is troep.
En als je dik wordt moet je minder eten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Zo is het zeker een feit dat Becel Pro-Activ de cholesterolspiegel in het bloed helpt verlagen.

O jaha? Hoe kan je ooit in een sluitend onderzoek met proefpersonen tot die conclusie komen. Dan moet X eerst een aantal maanden exact hetzelfde complete voedselmenu in exact dezelfde hoeveelheden eten (plus exact dezelfde lichaamsbeweging, geen stress e.d.) MET en ZONDER Becel Pro- Activ

Eigenlijk interesseert het me niet dus ik hoef ook geen antwoord. Bovendien is het niet te vreten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bernard Weiss

Als liefhebber van lekker eten maak ik me niet al te druk over wat gezond is of niet: teveel ‘wetenschappelijke’ onderzoeken worden na een paar weken al weer even hard onderuit gehaald.

Mijn opa had het wel begrepen: alles waar ’te’ voor staat moet je oppassen.

Wat betreft margarine en nog erger, halvarine en andere derivaten, zoals de vloeibare baksappen die uit de buik van Unilever druipen, kan ik maar één ding zeggen: het spul is te gòòr om rond te lopen. Dat is genoeg, mèèr is niet nodig om dit van de menukaart van Huize Weiss af te voeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bernard Weiss

@4: Dat kun je beter aan Mevrouw Helder van de PVV vragen, die heeft dat soort statistische kennis kennelijk in ruime mate in huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@4:
Die Becel onderzoeken zijn volgens volgens velen inderdaad aardig twijfelachtig.
Trouwens die cholesterolwaarden zijn ook wel op een andere manier naar beneden te krijgen.
http://eet.inaandacht.nl/natuurlijk-je-cholesterol-verlagen/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 larie

Don’t panic “geen liefhebber”…fraai stuk..ik wil meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bob

Dus het enige argument dat niet onderuit te halen is, is dat margarine niet lekker is. Nou, ik ben niet overtuigd. Ik vind boter smerig.

 • Vorige discussie