BAM! du jour: waarom Tofik Dibi niet geschikt zou zijn voor het lijsttrekkersschap

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“De commissie ziet Tofik als een fris, leuk en aansprekend persoon. Hij heeft een goed ontwikkelde intuïtie voor het agenderen van voor vele GroenLinksers aansprekende onderwerpen. Hij nodigt uit tot het politieke en publieke debat en heeft gevoel voor (media)trends en kansen. Hij geeft aan nieuwe politiek te willen bedrijven, maar heeft de commissie hierin inhoudelijk niet kunnen overtuigen. Hij is concreet in zijn voorbeelden maar weet deze onvoldoende te vertalen naar tactisch en strategisch niveau; op politiek-inhoudelijk gebied mist hij het voor het politiek leiderschap benodigde strategisch inzicht. Tofik weet te weinig diepgaand verbinding te leggen tussen de kernwaarden van de partij. De commissie acht zijn leidinggevende ervaring en potentie onvoldoende om op een goede wijze de fractie aan te sturen. Zijn optreden is vaak solistisch en soms onvoorspelbaar. Hij is geen verbindende factor maar een creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme.”

Aldus de kandidatencommissie van GroenLinks.

0

Reacties (43)

#1 Bookie

P.s: Geachte GroenLinks-leden, wij vinden jullie te dom om dit eventueel te doorzien en adviseren daarom geen referendum te houden.

 • Volgende discussie
#2 roland

Dankzij deze groep weten we nu dat het regenten achterkamertje tot hun kernwaarden gerekend moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Quintana

Ik zou liever afgewezen willen worden met de motivatie: “We vinden je niet zo geschikt” dan bovenstaand kletsverhaal te moeten aanhoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bolke de big

Gelukkig staat GL nog maar op 4 zetels.

Da’s dan 1 zetel voor Sap, 1 voor Dibi en 2 voor van Gent met dur dikke kont.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jabir

Het slaat de spijker op zijn kop. Hij is ook broodnodig als buitenspeler, zodat Sap lekker kan shinen met hem in d’r team. Zoals van Haersma Buma Mona Keizer nodig gaat hebben, om zijn paardebek een beetje te compenseren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Prediker

Maar alles wat daar staat is toch gewoon herkenbaar? Dat is natuurlijk vervelend om te moeten lezen, en helemaal als je weet dat iedereen het mee kan lezen, maar daar heeft Tofik Dibi het ook zelf wel een beetje naar gemaakt.

Er is was een procedure voor het beoordelen van de geschiktheid van kandidaten. Dat is allemaal intern en besloten, en als je inhoudelijk afgebrand wordt voor een mogelijke functie, dan weet slechts een handjevol mensen dat. Tofik Dibi heeft ervoor gekozen om zich daar niets van aan te trekken en publiek te gaan, ondanks dat (of misschien wel juist omdat) hij te horen kreeg dat hij als te licht zou worden bevonden om als serieuze kandidaat te kunnen gelden.

Vind half Nederland, dat hij een ideologisch en bestuurlijk lichtgewicht is, maar goed…

Dan heb je dus de rare situatie dat Dibi al een halve week publiekelijk kandidaat is, terwijl de kandidatencommissie, die daar over gaat, nog in beraad is en haar slotconclusies nog moet geven (Nu snappen we ook die rare persconferentie: dit was Dibi’s manier om die kandidatencommissie en het bestuur voor een voldongen feit te stellen). En vervolgens, dat die commissie wel een oordeel kan hebben, maar dat dit vanwege alle reuring in de media en op twitter, terzijde geschoven wordt.

Stel je nou voor dat het bestuur van GroenLinks haar kaarten slim gespeeld had, en wat er op de achtergrond speelde allemaal in de doofpot had gewerkt. Dan hadden ze dus op het Congres moeten zeggen: ‘ja, er was wel een procedure voor kandidaatstelling, en er lag zelfs een bindend advies, eentje dat straal genegeerd is, maar dat advies krijgen jullie niet te horen.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 gronk - Reactie op #6

De manier waarop Dibi de kandidatencommissie gebypassed heeft vind ik politiek best handig. Alleen, doordat die kandidatencie niet zo handig was in ’t spinnen daarvan sloopt GL zichzelf. Tsja. Maar kun je dat Dibi kwalijk nemen, dat de interne partijcultuur van GL een ontzettende slangenkuil is?

 • Volgende reactie op #6
#6.2 Anoniem - Reactie op #6

Ach als een van de meest prominente GL kamerleden niet eens mee mag doen aan een lijsttrekkersverkiezing omdat hij daarvoor ongeschikt zou zijn is er iets goeds mis met de partij..

 • Vorige reactie op #6
#7 Kalief

De betreffende profielschets voor TK-lid /lijsttrekker voor GL.

Lekker beknopt wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Marc van Oostendorp

Mij lijkt het publiceren van dit rapport schadelijk voor Sap, die kennelijk nog moet ‘groeien’ en ‘zich ontwikkelen’. Weliswaar heeft de commissie daar alle vertrouwen in, maar je zou toch liever willen dat over een nieuwe leider niet in de eerste plaats wordt opgemerkt dat er nog zoveel aan haar verbeterd kan worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Martijn

De genoemde punten over Dibi zijn herkenbaar, maar slechter dan Jolande Sap kan Tofik Dibi nooit de kernwaarden van GroenLinks uitdragen en de manier waarop de fractie onder haar leiding heeft geopereerd houdt ook nogal te wensen over, dus een beetje vreemd dat zij wel geschikt is.

Het profiel straalt ook een beetje uit: “Gezocht: partijveteraan en vergadertijger.” Mochten Arno Bonte en David Rietveld zich een tijdje terug om ongeveer dezelfde redenen ook niet niet kandidaatstellen als voorzitter? Terwijl Bonte het nu m.i. geweldig doet als fractievoorzitter in Rotterdam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Zwarte Os

Noem je communistische vriendenclubje een commissie en zowaar wordt men onaantastbaar.

Daarbij
Tofik sluit inderdaad niet aan op de kernwaarden, die wilt hij juist veranderen. Vervolgend op dat is hij man, dus bij voorbaat ongeschikt voor GL leiderschap, Rosenmöller was hoogstwaarschijnlijk een ongelukje.

Als laatst, op het moment dat Tofik leider zou zijn dan zou het tot logisch gevolg zijn dat hij niet meer onvoorspelbaar en solistisch optreed, daar waar een keer echt naar hem geluisterd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 nanne

Prediker, dat het allemaal intern zo besloten was betekent niet dat die zeer zorgvuldige procedures ook een goed idee waren voor een politieke partij als GroenLinks. Lijkt mij onnodig zwaar op bestuur en verkalkt voor een partij met maar 10 2e Kamerleden. Je moet een beetje agiel blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Prediker - Reactie op #11

Nee, dûh. Sowieso vind ik het raar dat je een procedure hebt waarbij zich kandidaten van buiten de fractie kunnen kandideren voor de functie van fractievoorzitter, en kandidaten van binnen de fractie eerst langs een ballotagecommissie moeten.

Maar goed, die procedure was nu eenmaal zo. En het getuigt niet echt van loyaliteit en teamgeest dat Dibi dat niet respecteert maar een solo-media-actie houdt omdat hij denkt het wel beter te weten dan de partijveteranen.

Eigen ego stellen boven partijbelang. Dat is al een brevet van onvermogen.

#11.2 gronk - Reactie op #11.1

Ik vind ’t eerlijk gezegd *ook* bezopen dat al die partijtijgers hier nooit aan gedacht hebben. Nu heb je een situatie waarin iedereen verliest. Beter hadden de partijtijgers ad-hoc kunnen stellen dat -nu d’r eenmaal een schaap over de dam was- de inschrijving geopend was.

#11.3 Prediker - Reactie op #11.2

Tja, ook dát is een brevet van onvermogen.

Maar hé, die partijveteranen doen dit al dertig jaar, en ‘daar-gaan-wij-dus-over’, en en wie denkt-zo’n-kereltje-wel-dat-hij-is; en ‘partijbelang’, en door het congres afgesproken procedure is door het congres afgesproken procedure, en ‘partijbelang’, etcetera.

En dan komt alles in een stroomversnelling, en denken de mensen niet buiten de doosjes, dus proberen ze maar gewoon vast te houden aan de procedures, maar ja, dat gaat dan niet meer, en dan krijg je met veel hangen en wurgen dit gedrocht van een compromis:

Okee, Dibi mag meedoen, maar we brengen wel het advies van de kandidatencommissie naar buiten dat hij ‘ongeschikt’ is.

De kool en de geit sparen heet dat. En dat brengt in dit geval met zich mee dat de kool bedorven ruikt en de geit wordt geslacht.

Helaas, pindakaas. Er zaten toch wel 13 zetels in, dat worden er nu 7.

#12 Harry

Eigenlijk is het dan wel weer een beetje krom dat GL mag meedoen aan de lokale en nationale verkiezingen; d.w.z. vanuit democratisch oogpunt bekeken.
GL geeft hiermee te kennen dat:
– Ze alles belangrijk vinden zolang het maar binnen het stramien van GL valt.
– Ze er troetelallochtonen en minderheidsgroeperingen voor de bühne op na houden.

Moge Tofik Dibi een lichtgewicht zijn, hetgeen nog maar de vraag is, een belangrijk gedeelte van GL kan nu aantoonbaar wel aangemerkt worden als “lichtgewicht”.
Ik ben blij dat ik niet bij de club hoor en trouwens, dit gaat GL de komende jaren achtervolgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 gronk

TT: De discussie over de kandidatuur van Tofik Dibi als GroenLinks-lijsttrekker heeft de partij veel stemmen gekost.In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond komt de partij uit op vier zetels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 Prediker - Reactie op #13

Dat is dan de ondergrens. Ik denk dat ze met stemmenkanon Sap nog wel opklimmen naar zeven of misschien acht zetels…

#13.2 Olav - Reactie op #13.1

Sarcasme zeker? Sap als stemmenkanon, dat kan ik niet helemaal plaatsen.

#13.3 Prediker - Reactie op #13.2

Laten we zeggen dat ik niet zo enthousiast ben over Sap. Niet over haar koers en niet over haar charisma. Maar dat ben ik überhaupt niet over de huidige koers van GroenRechts.

#13.4 gronk - Reactie op #13.3

Als het fd al zegt dat GL op termijn met D66 moet fuseren, dan weet je ’t wel.

 • Volgende reactie op #13.3
#13.5 Prediker - Reactie op #13.3

De toekomst voor GL volgens het financiële dagblad is dus ófwel fuseren met D66, ofwel dit tijdelijk afhouden door centrum-rechts beleid voor haar rekening te nemen:

“Die verdeeldheid tussen conservatieven en progressieven binnen de PvdA biedt kansen voor Sap, want er zijn talloze PvdA-kiezers die wel inzien dat hervormingen en aanpassingen nodig zijn om in een concurrerende wereld te overleven. Dat juist een sociaal land moet zorgen voor kloppende overheidsfinanciën. Op die toer kan ze nog wel wat zetels onder Samsom vandaan kapen, maar dan moet ze wel steviger dan nu voor die hervormingen en een gezonde begroting gaan staan.”

 • Volgende reactie op #13.3
 • Vorige reactie op #13.3
#13.6 Martijn - Reactie op #13.3

Diederik Samsom is ondertussen in alle rust de verzamelde werken van Krugman/Stiglitz/Wolf aan het omzetten in handzame talking points. Wordt leuk debatteren voor Sap: rechts beleid verdedigen tegen een tot de tanden bewapende tegenstander.

 • Volgende reactie op #13.3
 • Vorige reactie op #13.3
#13.7 Olav - Reactie op #13.3

Prediker: Laten we zeggen dat ik niet zo enthousiast ben over Sap.

Aha, dan had ik het toch goed begrepen.

Ik ook niet trouwens.

 • Vorige reactie op #13.3
#14 J.Morika

Tofik weet te weinig diepgaand verbinding te leggen tussen de kernwaarden van de partij.

Mooi hoor, maar wat zijn de kernwaarden van de partij trouwens eigenlijk? Die vraag zal toch eerst beantwoord moeten worden om te kunnen vaststellen in hoeverre die verbinding door de verschillende kandidaten daadwerkelijk gelegd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14.1 Flatser - Reactie op #14

De kernwaarden? Waarom kijk je niet even in de statuten/oprichtingsakte of gewoon op de website?

#15 Sjiek

Dit is eigenlijk het bewijs dat GL klaar is voor de verantwoordelijkheid. De grote partijen kennen dit soort interne troebels immers om de zoveel jaar. Alleen zal de kiezer dit gedoe allemaal niet echt op prijs stellen want GL was toch altijd een serene partij. Partij van de rede en de vrede.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 L.Brusselman
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Anoniem

Het is een cirkelredenering, ze vinden hem strategisch zwak omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap terwijl zij het in het belang van de partij achtten om Jolanda Sap zonder discussie lijsttrekker te maken, daarom kan hij beter geen lijsttrekker worden. Hij is ongeschikt om lijsttrekker te worden omdat hij lijsttrekker wilt worden dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 L.Brusselman

Echt als een verrassing komt dit demasque niet.
Had al een tijdje door dat een groot deel van de achterban van GL(waaronder die kakkers bij mij om de hoek ,die na hun kinderen per bakfiets bij school te hebben afgeleverd,zelf in een Audi stappen om naar hun werk te gaan)zich als snob gedraagt en eigenlijk bij de VVD hoort..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 frank

Goh, nou lees ik op teletekst dat er nog twee kandidaten zijn afgevoerd, pardon, niet zijn uitgenodigd voor gesprek. Natuurlijk worden hun namen niet bekend gemaakt en al helemaal niet de motivering om ze af te wijzen. Ben benieuwd wat dit voor stront gaat opleveren.

Ik ben overigens wel heel heel bedroefd dat er geen groene partij in het Nederlandse politieke veld te bekennen is (en nee, ik vind de PvvD geen groene partij).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bolke de big

Hierbij de echte vacature voor Lijsttrekker GL.

Vacature voor Lijsttrekker GroenLinks (M/V).

‘Functie Eisen’

Naam moet beginnen met J en eindigen op olande Sap.

acquisitie is niet gewenst bij deze vacature.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Taco Zip

Deze verklaring klinkt als het jury-rapport van een amateur-theaterfestival in een willekeurige middelgrote provinciestad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bernard Weiss

Lijkt me een vrij accurate inschatting van het functioneren van Tofik Dibi in de afgelopen paar jaar.

Een lichtgewicht met een goed ontwikkeld gevoel voor wat twitterend Nederland interessant vindt. Althans: vandaag interessant vindt. Nou ja, in ieder geval vanochtend interessant vindt.

Mijn Jack Russell heeft een langere aandachtsspanne.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22.1 Harm - Reactie op #22

En het argument is….?

Dat de kiezer geen kandidatencommissie nodig heeft,
omdat hij/zij zichzelf wel een oordeel kan vormen?

#23 Sjiek

Heeft al iemand de vergelijking met Hero Brinkman getrokken die ook de martelaar van de interne democratie uithing (maar daarin ook geen ongelijk had)? Vast wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23.1 Karl Kraut - Reactie op #23

Geen idee. Maar je wil zeggen dat Tofik ook door de AIVD een partij is ingesluisd?

 • Volgende reactie op #23
#23.2 su - Reactie op #23

Nu ken ik de interne werkingen van GL niet, maar.. Er lijkt een procedure te zijn om een kiescomissue aan te stellen die geschiktheid van kandidaten moet beoordelen. Hoe is dat te vergelijken met een individu wiens drol wet is?

 • Volgende reactie op #23
 • Vorige reactie op #23
#23.3 Sjiek - Reactie op #23

@ Kraut en Su
Even los van de motieven die Brinkman en Dibi hadden:
Brinkman stelde het gebrek aan democratie binnen de PVV aan de kaak. Dibi liet zien dat hij zich niets aantrok van de paternalistische en regenteske selectiecommissie van GL.

De een richt zijn eigen partij op en de ander wie weet wat die doet? Etc. Genoeg aanknopingspunten voor een aardig stukje.

 • Vorige reactie op #23
#23.4 Harm - Reactie op #23.3

Genoeg aanknopingspunten voor (weinig vruchtbare) speculaties. Voorlopig is het zinvoller om een beetje af te wachten. De patient ligt te spartelen in het drijfzand en je weet hoe dat afloopt: hoe harder je spartelt…

Als ik dan toch effe mag speculeren: niet dat ik Dibi nou veel kans zie maken, maar het waarschijnlijkste lijkt mij nog dat Sap al doende onderuit zal gaan met betrekking tot de kernwaarden van de partij.

Al vraag ik me al enige tijd af welke dat nu precies zijn.

Met gevolg dat deze mini-verkiezingsstrijd -anders als bij de andere partijen- tot electoraal verlies zal leiden.

 • Volgende reactie op #23.3
#23.5 Sjiek - Reactie op #23.4

Al onder Halsema ging de koers net iets te ver naar het midden. Toen kwam ook nog het Kunduzbesluit en het lenteakkoord en nu dit gefrunnik.

Het belangrijkste is toch het Kunduzbesluit geweest. Veel GL-ers walgen van het opportunistische gedraai.

Opeens stond naast die koe in dat weiland een naakte vrouw met jarretelletjes en naaldhakken.

#23.6 su - Reactie op #23.3

Meh. Van Brinkman kun je nog stellen dat hij een geldige punt had, namelijk het democratiseren van de partij. Een cynicus zou misschien stellen dat hij dat uit dezelfde beweegredenen deed als Dibi, namelijk om vervolgens zelf de troon te bestijgen. Dat lijkt mij dan de grootste raakvlak. Alleen is dat politiek gezien weinig interessant omdat het een poppetjesstrijd is in plaats van een richtingsstrijd.

 • Vorige reactie op #23.3