Van die dingen | Autoradio

COLUMN - Het fijne van op vakantie gaan vind ik de autorit. ‘Lekker snel vliegen’ is volledig overschat met twee uur van te voren inchecken, zeven uur vliegen (want als we dan toch het vliegtuig nemen, dan gaan we wel wat verder) en weer twee uur wachten op de koffers en de huurauto. Jankende, want oververmoeide kinderen, bekaf om twee uur ’s nachts aankomen in je appartement, stress en de tweede dag van je vakantie al moe beginnen. Wij doen er niet aan mee.

Wij rijden. Heel relaxed. Via Duitsland naar Italië of richting Frankrijk of Spanje. Dat is fijn, want we doen er een paar dagen over zodat je al op dag één rond een uurtje of vier aan een koud biertje zit in een of ander exotisch dorp. Kinderen een ijsje en een speeltuin, helemaal goed. Nooit te lang in de auto en het spelletje dat met stip bovenaan staat is: zoek een muziekzender die het langer dan tien minuten doet.

Ga je richting Italië, dan gaat dat meestal wel goed. Duitse zenders zijn hartstikke degelijk, dus die gaan een tijdje mee. Ga je door Frankrijk, dan wordt het een uitdaging en daar zit de lol. In België gaan we, om even in te komen, nog voor StuBru. Studio Brussel trekt het namelijk ook nog een klein stukje Frankrijk in, maar dan begint het. Zoeken. Het liedje dat we allemaal leuk vinden begint zuiver, maar bij het tweede refrein zit er al een stevige ruis in. Het is ingewikkeld om een heel lied uit te kunnen zitten. Meezingen hoeft niet voor ons, het gaat om een lied met kop en staart. Kom maar door met die chansons. We zitten niet voor niets in Frankrijk.

Zodra je eenmaal bent aanbeland in je Ikea-hut is het makkelijk. Dan heb je zo de allerleukste zender gevonden, maar het gaat juist om het afleggen van honderden kilometers met daarbij goede muzikale begeleiding. De zenders hebben prachtige namen: Radio Nova, Nostalgie, Rire et Chansons, Vibration, Voltage, Contact en de mooiste: Champagne FM. Maar ja, langer dan tien minuten zuiver hè? Kom er maar eens om.

Er is een liedje dat wij 12 jaar geleden richting Bretagne hoorden op de autoradio. Iedere zender van de vierhonderd die we voorbij hoorden komen draaide het, dus er was voor ons zowaar een heusche vakantiehit die wij in etappes van voor tot achter hebben kunnen beluisteren. Alleen daarom al wilde ik er een cd-single van hebben (dat was toen nog heel gewoon) en heb in meerdere muziekwinkels (die bestonden toen nog) het liedje na staan zingen. Het ging over een Petit Canard die van Rock and Roll hield. En er werd heel veel “lalalalalalalala” gezongen. Maak dat maar eens duidelijk in je beste steenkolenfrans. Het is me dan ook niet gelukt. Wel ben ik veel en smakelijk uitgelachen. Gezellig. Maar hé, het was voor het goede doel. En een heel lied in twaalf jaar, ik vind het een knappe score.

Na een vakantie Duitsland hebben we ons een keer op Peter Fox gestort, maar dat was nul uitdaging, want het liedje konden we én in een keer helemaal afluisteren én we konden ook nog horen vertellen wie het zong en wat de titel was. Autoradio in Duitsland, dan is er aan het hele spelletje geen moer meer aan natuurlijk. Alleen al om die reden boekten we het jaar daarna gewoon weer een vakantie naar Frankrijk. Het moet wel leuk blijven.

 1. 1

  Leuk!! en herkenbaar. Zelf doen we het nu ietsje anders. Travel & Surf van T-Mobile, kost 15 euri/week. Kan je onbeperkt 64kbs’n. Muziekzender op de iphone…stream naar de autoradio en voila..kraakhelder.
  Dank..Graag meer van U:)

 2. 2

  Wij hadden gewoon cassettebandjes. Vooral de kerstverhalen waren favoriet, de perfecte ondersteuning van 35 graden (want pre-airco) in de auto. En dan 15 keer herhalen, hmmm, vakantie!

 3. 5

  Woensdag 2 april vertrek ik voor mijn stilste vakantie ooit, namelijk met een Tesla Model S richting het meer van Genève. Héérlijk! Ik ga er verder ook mijn goedkoopste vakantie ooit van maken, want dankzij de gratis Superchargers van Tesla Motors – http://www.teslamotors.com/supercharger – onderweg kost het opladen mij helemaal niets. Ik neem mijn piepkleine motortentje mee zodat ik kan overnachten aan de voet van het meer van Genève.

 4. 7

  Je realiseert je wel, he @Daan, dat aan elke link die in de reacties staat wordt meegegeven dat Google ze moet negeren?

  Dus reclame maken op Sargasso is vooral irritant voor onze lezers. Bij deze een waarschuwing.

 5. 8

  @7: “Dus reclame maken op Sargasso is vooral irritant voor onze lezers”

  Behalve als Sargasso het zelf doet natuurlijk. Wees op zijn minst eerlijk en zeg dat je niet wilt dat er onbetaald reclame wordt gemaakt.
  Verhip, ik zie dat er op het moment op dit blog reclame wordt gemaakt voor de Infinity, een snelle auto waarvan de naam waarschijnlijk slaat op het brandstofverbruik. Daan maakt in ieder geval nog reclame voor een elektrische auto, kunnen jullie een voorbeeld aan nemen.

 6. 9

  OT @7 dat zat ik me inderdaad al een tijdje af te vragen, niet zozeer bij #daan, maar m.n. Bij de idiote linken van (ex regeerder) #likoed. Lijkt vervelend wanneer zijn eigen geplaatste linkjes meehelpen de vindbaarheid van zijn site te vergoten.

 7. 10

  @7: Hij krijgt waarschijnlijk betaald per klik.

  Overigens kan ik je uit eigen ervaring zeggen dat Google ook bij nofollow wel degelijk iets met de link doet en de betreffende site toch meeneemt in de scoring al is het niet in de indexing (is mijn vermoeden iig, zeker eten doe je het nooit bij de grote meneer).

 8. 13

  @9: Waarom krijgt ook iedereen reclame’s van auto’s hier op Sargasso? Ik ben daar 0 in geïnteresseerd… en ik maar denken dat die reclame’s op maat gemaakt waren.

  @0: Als kind kreeg ik altijd de mogelijkheid om samen met mijn broertje zelf een cassettebandje samen te stellen. Daar hadden wij de grootste lol aan. Andere tip, neem voor de kinderen een slaapkussen mee, dat verhoogt het comfort achter in de auto aanzienlijk.