Arondéus

De film Viva Zapatero uit 2005 van Sabina Guzzanti vertelt hoe haar satirische programma Raiot na één aflevering van de buis verdween, en hoe zij en andere humoristen en journalisten, zoals ook de in Nederland enigszins bekende Beppe Grillo, ondanks volle zalen in het land volledig van de televisie verbannen zijn dankzij de grip van Silvio Berlusconi op de publieke televisie.

Tussen de buitenlandse voorbeelden die zij aanhaalt, zit naast een stukje Franse TV waarin de toenmalige president Chirac wordt geëxecuteerd (!) ook een stukje Kopspijkers uit 2003 (hier, vanaf 00:27) over Balkenende die satire over het Koninklijk Huis aan banden probeerde te leggen. Guzzanti legt uit dat de pers over de Nederlandse premier heen is gevallen en dat het enige resultaat van zijn interventie een nieuwe sketch over de koningin was.

Dat was toen. Dit is nu. De Willem Arondéuslezing is geen satire en neemt niemand op de hak. Maar de Partij voor de Vrijheid is er alles aan gelegen om de lezingen op het provinciehuis geheel af te schaffen. Is het niet omdat er wel eens iets onwelgevalligs over de PVV zou kunnen worden gezegd, dan is het wel omdat de sprekers te duur zouden zijn.

Het enige juiste antwoord op censuur, zie Kopspijkers, is om er nog een schepje bovenop te doen. Maar de bangige ambtenaren van de provincie Noord-Holland deden juist een stapje terug. Hero Brinkman zag dat zijn charge tegen Von der Dunk succes had en denkt nu de overwinning te kunnen binnenhalen. En dus valt hij nóg een keer aan. De Arondéuslezing moet kapot en hij, Brigadier Brinkman, zal deze wel eens eigenhandig slopen.

Als Willem Arondéus zo’n slappe dweil was geweest als de provincie Noord-Holland, dan hadden we nooit van hem gehoord. Maar Arondéus was een echte kerel. Hij zei ronduit dat hij homoseksueel was – in de jaren dertig vergde dat moed – en hij stond op tegen een overmacht van bezetters en hun Nederlandse knechtjes. Arondéus wordt herdacht omdat hij als verzetsstrijder voor het vaderland gevallen is na de beroemde overval op het bevolkingsregister van Amsterdam.

Hoe wrang dat diegenen die hun vijanden als “landverraders” wegzetten en zich zelfs op de borst kloppen als het verzet, nu de lezing te zijner nagedachtenis om zeep helpen. En hoe bitter dat niemand meer de rug recht houdt en weigert te buigen voor een geweldsverheerlijkende ex-ambtenaar met een achterban van onsamenhangend brullende plebejers. Of dat nou deze is of deze, dat maakt weinig meer uit.

 1. 1

  Frappant dat de PVV dus nu profiteert van dezelfde houding waarvoor het excuses van de Nederlandse regering wil krijgen: een slappe houding tegenover het fascisme. (Als we wat de PVV doet voor het gemak toch maar even fascisme noemen.)

 2. 7

  Ja van die “Hij staat nog” stond ik ook van te knipperen. En dan gaat deze man zanikken over Egypte terwijl hij zelf dit machtig mooi vind. Ik werd gewoon kwaad. Dit soort mensen zijn exact de achterlijke cultuur die we proberen buiten te houden, en laten zien dat het niet met geloof te maken heeft maar met mensen zelf.

  Maar ja je komt er toch niet omheen, tegenwoordig zijn mensen hypocriet en vinden ze het prachtig, tenzij de grote lijder ze anders verteld. Ik zou als interviewer weg zijn gelopen als iemand daar zichtbaar zo van genoot. Dat soort mensen wens ik niet mee in een kamer te zitten.

 3. 9

  De 2012 Arondéus’ affaire met Boender en Brinkman, hadde ik als onbetekenend genegeerd, zou ik niet getroffen zijn geweest door door EoE ‘s reactie erop: een hetze.

  Van Boender had ik eerlijk gezegd nooit gehoord; en nadat ik op het internet wat over hem heb opgescharreld, hoef ik mij voor die onkunde niet te schamen. Boender als een soort van Ratelband in het kwadraat; en dat moet in de naam van een echte verzetstrijder een lezing houden! Een beetje ongepast. Gelukkig heeft Boender zich bijtijds teruggetrokken, wat ik netjes van hem vind.

  Ik schat dat Brinkman gelijk heeft met zijn afwijzing van Boender. Maar zelfs zou dat niet zo zijn, kan er toch niet van censuur van die kant worden gesproken en blijf je je verbazen over de holle bolle verontwaardiging van EoE over een niemendalletje.

  Totdat je je bedenkt dat die A-lezing met B contra B geen oorzaak is, maar aanleiding voor EoE om los te barsten. Zijn platte tirades liggen op fust’. Alleen nog maar aan incidenten zien te komen – eventueel strohalmen – om ze uit het riool af te tappen en er giftige modder mee te gaan spuiten.

  EoE verwijst met ‘links’ naar de portretten van Mussert en Brinkman. Is dat niet wat men noemt ‘godwinnen’, met ‘foto’s’? Welnu. laat mij het dan in woorden mogen doen, en stel ik tegenover de naam van EoE die van Streicher, een gore nazi.

  Wijst de ware nazi aan!

 4. 10

  Laat ik dan meteen mezelf aanwijzen als de ware nazi, in plaats van de man die vanwege zijn jarenlange haatcampagne jegens een bevolkingsgroep (en lees die zin even drie keer over, wil je, anoniem lafbekje van me?) uiteindelijk medeschuldig werd bevonden aan de dood van zes miljoen van hen.
  Dus, Hpax, ik ben de nazi. Streicher niet. Die deed tenslotte niets anders dan wat Wilders ook doet. En Wilders zouden we toch niet…? Natuurlijk niet.

 5. 13

  “stel ik tegenover de naam van EoE die van Streicher, een gore nazi. Wijst de ware nazi aan!”

  Dit lijkt wel zo’n slappe reclame-prijsvraag: het antwoord staat er al:
  Streicher, een gore nazi.