Anna13 voor de rechter na retweet Bert Brussen

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Anna13, of misschien ook niet (foto: flickr/Chapendra)

Het was wel even schrikken voor Anna13. De scholier retweette een tweet van blogger Bert Brussen op de dag dat Bert Brussen een dreigende tweet van artiestenmanager Mohamed Ghabri op zijn website plaatste. Toeval of niet? Het openbaar ministerie laat de havist vandaag voor de rechter komen om te achterhalen of Anna al haar 11 followers probeerde aan te zetten tot het vermoorden van Geert Wilders.

Anna weet nog precies hoe het ging op 2 maart. Ze had zich net aangemeld op twitter en had gehoord dat ene Bert Brussen heel veel berichtjes stuurde. ?Dat leek me dus wel iemand om te followen, dan heb je tenminste wat aanspraak.? Al snel ontving Anna de eerste 2217 tweets van Brussen. ?Sommige waren best leuk, deze bijvoorbeeld: ?Zo, en opgerot. Dat die stalktypes hun leven op twitter vullen is prima maar buiten mij om gaarne. Ik ben je huismongool niet.? Dus die stuurde ik door naar mijn zes vriendinnen, vier vrienden en tante Corrie.? Later bleek dat hij die dag ook nog andermans tweet op zijn weblog plaatste met een oproep om Geert Wilders te vermoorden.

Vorige week hoorde Anna dat ze voor de rechter moest komen. Volgens het Openbaar Ministerie is het ?onbegrijpelijk onverantwoord om 11 potentiële terroristen via een retweet naar een website te lokken die verwijst naar een doodsbedreiging.? Anna zegt inmiddels spijt te hebben van haar actie, maar denkt dat het nog steeds niet haar bedoeling was om Geert Wilders te laten vermoorden. ?Toen ik op de twitterpagina van Bert Brussen las dat hij ?principeloos? was en een ?huurling? had ik me natuurlijk wel zorgen kunnen gaan maken. Maar dat het zover zou komen had ik niet gedacht.?