Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

protesten in WisconsinOp dit moment is er in Ohio van alles gaande.

De heer John Kasich is momenteel gouverneur van Ohio, USA. Hij doet, samen met Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin, een poging om de vakbonden te breken. Hij probeert het recht tot collectieve salarisonderhandelingen afschaffen. Zodat elke ambtenaar voor zichzelf moet gaan onderhandelen.

We weten allemaal dat dat maar tot 1 punt leidt: slechte verloning van het personeel. Omdat de salarisadministratie altijd sterker staat dan de medewerker, als het gaat om salarisonderhandelingen.

En hij wil het recht tot staken afschaffen. AFSCHAFFEN!

De gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, wist dit heel mooi te verbergen door 11 februari een ‘bill’ uit te vaardigen van meer dan 500 pagina’s. Met daarin ergens de regeltjes dat deze onderhandelingen worden stopgezet en het recht tot staken voor mensen in de publieke sector wordt afgeschaft. Gelukkig voor de bevolking is het bijtijds ontdekt, zodat er nu massale demonstraties gaande zijn. Scott Walker staat op zijn beurt onder directe ‘controle’ van de Koch broers, miljonairs in Wisconsin. Goed, u volgt nog?

John Kasich deed hetzelfde, maar dan op 9 februari.

Hier kunt u een aantal kernmunten van zijn eigen ‘bill’ nalezen: Blue Cheddar blog

Deze John heeft een leuk verleden.

Wikipedia: “In 2001, Kasich took a job as managing director of the Columbus investment banking division of Lehman Brothers. He remained at the company until its collapse in September 2008. During 2008, Lehman Brothers paid Kasich $587,175 in salary, bonuses, and other benefits. Over $400,000 of that bonus is credited to Kasich using his political connections to facilitate investment of $480 million from the state pension fund with Lehman Brothers. That money was lost to the state.”

Zouden de Koch broertjes ook voor hem iets in petto hebben misschien?

In 2001 is hij begonnen bij Lehman Brothers. Lehman Brothers stond in het oog van de storm in 2008. Die bank viel in september en de kredietcrisis was een feit. John Kasich liep op dat moment weg met ruim 587,000$, zoals boven is te lezen. Enkel voor dat jaar.

Goed, mooi om te weten.

Echter: wist u ook hoe groot de ‘scam’ is geweest van de kredietcrisis?

Deze bankiers, zoals John Kasich, verkochten die CDOs (Collateralized Debt Obligations) als ‘Triple A‘ beleggingen. Even veilig als staatsobligaties. Zei men. Dit waren echter herverpakte hypotheken, waarvan 70% tot 80% ‘likely to fail‘ was. Alleen zagen de ratingbureaus dat niet. Zoiets noemt men fraude, in legale en normale termen. Echter, dankzij de klassejustitie wordt niemand vervolgd. Zoals Matt Taibbi heel mooi uitlegt in zijn artikel voor Rolling Stone Magazine: “Why isn’t Wall Street in jail?” (interview op Democracynow.org)

Zoals u hierboven in de tekst van Wikipedia kunt lezen, verkocht John Kasich voor 480 miljoen dollar van dit soort rotzooi, defecte CDOs, aan het pensioenfonds van de staat Ohio. Dit, terwijl hij bij Lehman Brothers werkte. Deze 480 miljoen is nu door de staat Ohio volledig als verloren geboekt. Een verlies van 100%. Men zou dat fraude kunnen noemen. Maar niet zo in de wereld van het snelle geld, blijkbaar. John Kasich, die die troep aan het pensioenfonds verkocht, ging vrijuit en kreeg er een bonus voor van 400,000$…

Sterker nog: Omdat hij zonder werk zat, is hij maar gegaan voor gouverneur van Ohio. Iets wat hij in 2006 nog sterk weigerde. En, zoals hierboven beschreven, moet hij flink gaan bezuinigen. Natuurlijk zal hij, als gouverneur, nooit wedijveren voor een goede regulering van de banken. Dat staat buiten kijf. Daarvoor heeft hij in die wereld natuurlijk teveel vriendjes. Maar het is veel erger dan dat. Om het gat in de begroting te dichten, geslagen door de mede door hem zelf veroorzaakte kredietcrisis, wil hij flink snijden in de publieke sector.

Liefst zou hij het recht tot staken afschaffen, zoals gisteren was te volgen op democracynow.org. Op minuut 26 hoort u John Kasich letterlijk zeggen, dat hij mensen die staken, liefst direct zou ontslaan. Dit is dus die John Kasich die voor 480 miljoen $ frauduleuze CDOs heeft verkocht aan het pensioenfonds van de staat Ohio. Dit is een frauduleuze bankmanager, die momenteel de stoel van gouverneur bekleed! En letterlijk de staat aan het uitkleden is.

Scott Walker heeft in zijn ‘bill’ het recht opgenomen dat hij voor 100 miljoen aan ‘state asset‘ (vastgoed) mag verkopen aan eender wie voor eender welke prijs. Wat zou John Kasich in zijn ‘bill’ hebben opgenomen?

Deze mensen zijn het verworven recht tot staken, het verworven recht tot organiseren van arbeiders, rechtstreeks naar de prullenmand aan het verwijzen! Eerst hebben ze meegewerkt om het hele kredietstelsel, zoals wij dat kennen, aan gort te helpen en nu zijn zij de overheid aan het kortwieken!

Mochten deze gouverneurs hiermee wegkomen, dan is de ideale basis geschapen voor een complete onderdrukking van de arbeidersklasse. Dan is 40% armoede onder de bevolking, zoals in Egypte, ineens wel heel dichtbij. Dan ontstaat er een toplaag van varkens, die zich te goed doen aan alles wat de staat produceert, en een hele grote onderdrukte onderklasse, die zich tegoed moet doen aan het ‘bare minimum’. En dit is géén dictatoriaal regime, dit zijn ‘democratisch’ verkozen gouverneurs van 2 staten van de USA!

Blijkbaar zijn sommige mensen daar nog steeds meer waard dan anderen…

Reacties (37)

#1 Baron E

Lang stukkie, maar wel belanghebbend.

Ik kan me niet voorstellen dat ze dit er nu nog door kunnen drukken. Het is zelfs voor de VS a bridge too far.

Het wordt wel een klucht trouwens: in Wisconsin zijn de Democratische senatoren, die nu een minderheid vormen, de staat uitgevlucht, zodat de stemming niet door kan gaan.

O, en wie hebben deze gouverneurs in het zadel geholpen? Juist, de Tea Party, die op zegt te komen voor de man op de straat.

  • Volgende discussie
#2 Loupe

Zonder grootschalige berechting van dit soort institutionele giga-oplichting gaat het in de VS ook richting volksopstand de komende jaren.

De economische problemen worden nijpender en nijpender, terwijl de misdadigers als decadente koningen leven.. dat gaat simpelweg niet lang goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

In Indiana ’t zelfde verhaal.

Oh, en is de prank call al bekend waarin Walker opbiecht dat-ie d’r aan dacht om agent provocateurs in te zetten bij demonstraties tegen z’n beleid?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HPax

@ 1 ‘Juist, de Tea Party, die op zegt te komen voor de man op de straat.”

Dan heb je de Tea-Party niet begrepen. TP komt op voor de USA-Staat en zijn Constitutie, voor de belasting betalers van nu en die van de toekomst.

De USA gaat onder een gigantische staatsschuld gebukt; staten als California kunnen niet meer goed functioneren, uitgemergeld als ze zijn door egoistische en roofzuchtige vakbonden.

Denk daar nou eens dat zoiets ook kan. Kies niet blindelings de partij van vakbonden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Baron E

@4 De Tea Party heeft het wel degelijk over wat hier ter lande vaak de “hardwerkende burger” wordt genoemd (ik kan dat woord nauwelijks uit mijn strot krijgen). “Main Street not Wall Street”. Werklozen vallen daar inderdaad niet onder, maar die zitten ook niet bij vakbonden. Als het alleen over de middenstand zou gaan, zouden ze zich te veel beperken.

Verder ben ik het met je eens over dat vakbonden daar vaak te machtig zijn. Over de situatie in Californië wilde ik nog iets aan mijn comment #1 toevoegen, maar kon zo snel geen goede bron vinden.

Maar staken en loonsonderhandelingen verbieden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 su

Verder ben ik het met je eens over dat vakbonden daar vaak te machtig zijn.

De vakbonden worden al decennia tegengewerkt. Union busting is weliswaar illegaal, maar sinds Reagan zal er geen werkgever voor veroordeeld worden en is een bloeiende handel voor faciliterende bedrijven. Wie spreekt over de macht van de vakbonden in de VS papagaait slechts de republikeinse retoriek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 su

@3: Had ik als waanlink gepost, maar is niet opgepakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 gronk

@su: ik had ’t gebeuren in wisconisn ook al gepost als waanlink, ook niet opgepakt. In plaats daarvan erg veel ‘wilders’-linkjes. Collectief navelstaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Weerman

@4
De problemen van California komen deels door te ver doorgevoerde democratie. Vrijwel alles gaat daar per referendum, zodat men stemt voor meer publieke uitgaven en lagere belastingen.

Ik ben het wel met je eens dat bijvoorbeeld onderwijsvakbonden in de VS veel teveel macht hebben. Maar over de hele linie is het beeld toch wel duidelijk: het grootkapitaal zit in de bankenwereld, niet meer in fabrieken, en de gewone man (vermogen <100.000 euro) wordt door de elite genaaid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 aynranddebiel

“De USA gaat onder een gigantische staatsschuld gebukt; staten als California kunnen niet meer goed functioneren, uitgemergeld als ze zijn door egoistische en roofzuchtige vakbonden.”

Dank je HPax, ik was wel toe aan een beetje humor zo richting het weekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Marc S.

Kwaadmakend artikel, zoals er zoveel te schrijven zijn over dit onderwerp.

Overins zou ik een stukje getiteld “Animal farm” niet afsluiten zoals je dat gedaan hebt, maar met “blijkbaar zijn sommige mensen daar nog steeds meer gelijk dan anderen…” ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bookie

Ondanks dat de bevolking op de hoogte was van het verleden heeft men voor John Kasisch gekozen als gouverneur. Dat doet dan eigenlijk niet meer ter zake, is democratie.

Hopelijk hebben de protesten resultaat dat dan weer wel.

Dat individuele salarisonderhandelingen alleen maar leiden tot lagere beloningen voor het personeel is wat kort door de bocht. Ook in NL moeten vele werknemers dat en de stijging van hun beloning is afhankelijk van eigen prestaties en of het een werkgevers of werknmenersmarkt is. Individueel zou een werknemer er baat bij kunnen hebben dat er geen collectieve afspraken worden gemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 su

@8: Terwijl juist Wisconsin wordt gezien als een keerpunt voor links tegen populistisch rechts, althans in de VS. Echte linkse issues lijken hier opzij geschoven te worden omdat het de liberale hoogopgeleide niet raakt of boeit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Timo van Esch

@2, Loupe: ik denk dat ook.
Als dit niet op grote schaal wordt gebroken, gaan ze ermee wegkomen en wordt de man in de straat genaaid. Voedselspeculatie, pensioenfondsen leegroven en ‘union busting’. De kliek van ‘nietdoeners’ (tov weldoeners) is niet zo groot, maar wel ontzettend schadelijk.

Ik vergelijk het graag met maffia: maffia doet aan kapitaalvernietiging. Zij stelen iets dat door anderen is opgezet en verpatsen het voor 1/10 van de prijs. 90% gaat verloren en hun portefeuille is gespekt. Dat gebeurt daar nu ook…

@11, Marc: inderdaad, waar. Die zin was last-minute. Had idd gelijk moeten zijn :-). En kwaadmakend is het zeker. Wraakroepend zelfs.

@12, Bookie: niet vergeten dat ‘men’ in de USA meer en meer greep heeft op ‘de publieke opinie’ en mensen meer en meer als slachtvee naar de stembus worden gevoerd, hè. Ik weet niet wie de campagne van Kasich heeft gefinancierd, maar ik kan mij goed voorstellen dat mensen niet echt op de hoogte waren van zijn verleden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Timo van Esch

@3, Gronk: Indiana ook?
En indeed, call bekend. Eerlijk gezegd niet zo opzienbarend. Ik vond het een sterk staaltje uitlokking.

@4, HPax: Als u de vakbonden de schuld geeft van de huidige crisis in California, dan zou ik dat ook graag onderbouwd zien. In bovenstaand artikel gaat het over Ohio en Wisconsin. En over de feiten. Feit is bijvoorbeeld, dat John Kasich 400.000$ bonus heeft opgestreken in 2008, onder andere omdat hij in dat jaar de staat Ohio voor 480 miljoen aan junk bonds heeft verkocht.

Dat zijn feiten. En dat heeft niets met vakbonden te maken. Enkel met het failliet van het pensioenfonds voor ambtenaren in de staat Ohio. Diezelfde Kasich zit nu in step next: die arbeiders, wiens pensioenfonds is geplunderd door hem zelf, het recht tot protest ontnemen.

Get that?
Dan kunnen we verder praten. :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Tjerk

Feit is ook dat van de mensen die werkzaam zijn in de private sector in Wisconsin slechts 8,5% lid is van een vakbond. In Nevada & Texas heb je geen collective bargaining op staat niveau, maar ik zie hun ambtenaren toch ook niet omkomen van de honger. Ambtenaren in Wisconsin hebben daarnaast een riante zorgverzekering waarvoor ze maar 1% van hun salaris opzij moeten leggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 McGluut

Gelukkig neemt onze regering geen voorbeeld aan Amerika en is het geen gidsland…

Ow… toch wel..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Baron E

Alle berichtgeving en opinie over trade unions en benifits enz. uit de VS lijkt extreem gekleurd, de ene danwel de andere kant op. Heeft iemand misschien links naar gebalanceerde/genuanceerde artikelen hierover?

Deze uit de New Yorker is in ieder geval interessant

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 gronk

@18: Wat het moeilijk maakt is duiden waar het nu eigenlijk om gaat — vaak gaat het om vergelijkbare dingen als hier, zoals bv. die collectieve salarisonderhandelingen: dat komt aardig overeen met onze algemeen verbindend verklaarde CAO’s. Maar daarnaast heb je heel veel stampij die typisch amerikaans is — er is bv veel heisa over ‘dure vakbondsCAO’s van ambtenaren in calfornie/florida/etc, waarin ambtenaren zogezegd dure pensioenen en andere ‘benefits’ (zoals ziektekosten)’ toegezegd hebben.

Ik kan moeilijk inschatten in hoeverre die berichtgeving ‘correct’ is of overdreven is. Ook in nederland heeft de overheid een greep in de kas van het ABP gedaan (begin jaren 90). Ook in nederland kregen ambtenaren een vergoeding voor ziektekosten — die compenseerde voor het gemiddeld lagere loon van ambtenaren tov de private sector. Soortgelijke issues heb je ook in de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Martijn

Dit waren echter herverpakte hypotheken, waarvan 70% tot 80% ‘likely to fail‘ was. Alleen zagen de ratingbureaus dat niet. Zoiets noemt men fraude, in legale en normale termen.

Het zit een beetje ingewikkelder in elkaar. Het begint wel met een flinke stapel pruthypotheken die je samenvoegt. Alleen verdeel je die dan weer in een aantal delen, zeg 5. In het eerste deel komt de eerste 20% van de aflossingen die gestort worden. In het twee deel de tweede 20%, etc. Het stukje waar de eerste 20% in komt was het triple-A stukje, want de kans dat minder dan 20% van de aflossing wordt betaald werd astronomisch klein geacht. En zelfs als dat gebeurde, dan waren de huizen er nog om er beslag op te leggen. Om het nog veiliger te maken, kan je voor een (relatieve) habbekrats dan ook nog een verzekering tegen niet betalen afsluiten, een zogenaamde credit default swap.

Geef toe: dat klinkt als een veilige constructie. Zelfs zo veilig dat een bank jou tegen onderpand van 1 miljoen wel 20 miljoen wil lenen tegen 3% rente om van die triple-A-pakketten met 5% rendement te kopen. Wat dan weer de vraag naar die pakketten en dus huizen opdrijft. Tot op het moment dat iemand in de problemen komt en zijn triple-A-hypotheekhuizen moet verkopen, maar die blijken niet verkoopbaar wegens een enorm overschot. Dan breekt de paniek uit bij de bank die al dat geld tegen weinig onderpand heeft uitgeleend: al die andere triple-A-pakketten zijn ook niet verkoopbaar! Snel geld terugvragen! Maar dan moeten dan weer die huizen voor worden verkocht…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Tjerk

De huizen kunnen niet worden verkocht omdat banken dan hun verlies kenbaar moeten maken op de balans. En zo gaat het nog wel even door :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Anoniem

Ondanks dat de bevolking op de hoogte was van het verleden heeft men voor John Kasisch gekozen als gouverneur. Dat doet dan eigenlijk niet meer ter zake, is democratie.
Democratie betekent niet dat de meerderheid gelijk heeft, alleen dat er moet gebeuren wat de meerderheid wil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Timo van Esch

@20, Martijn: U heeft wel gelijk in uw uitleg. Ik vind dat echter helemaal niet veilig klinken. Die eerste 20% kan niet los worden geknipt van die overige 80%. Logisch gezien wel, maar praktisch gezien niet.

Want wat gebeurde er met die overige 80%?
Werden die onder tafel geveegd?
Wie dan leeft, die dan zorgt“?

Als je die clip van Matt Taibbi bekijkt, legt hij ook nog uit dat grote delen van de “steunmaatregelen” die de overheid nam, werden uitbetaald aan degenen die zichzelf hadden verzekerd tegen dit falen: die CDS. Slimme jongens deden dus letterlijk: junk bonds als triple A verkopen aan pensioenfondsen en dergelijke, vervolgens CDS pakketten opkopen die de verzekerde waarde van deze junk bonds zou opleveren. Om vervolgens nog eens langs de kassa te gaan, ditmaal bij de overheid.

Maar uw uitleg is wel schoon, dat wel. Verhelderend, dat laatste stukje. Over het verloren vertrouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Loupe

@22:
Democracy Requires Minority Rights
Majority rule can not be the only expression of “supreme power” in a democracy. If so, as Tocqueville notes above, the majority would too easily tyrannize the minority. Thus, while it is clear that democracy must guarantee the expression of the popular will through majority rule, it is equally clear that it must guarantee that the majority will not abuse use its power to violate the basic and inalienable rights of the minority.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Loupe

En met excuus voor linkspam:

Krugman over Wisconsin: Shock Doctrine, U.S.A.
What’s happening in Wisconsin is, instead, a power grab — an attempt to exploit the fiscal crisis to destroy the last major counterweight to the political power of corporations and the wealthy. And the power grab goes beyond union-busting. The bill in question is 144 pages long, and there are some extraordinary things hidden deep inside.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Jaap de Goede

Dank voor de heldere observaties over Wisconsin en Ohio. Misschien zou dit ook meer Europese voorpaginas moeten halen, samen met Lybie, Jemen en Egypte?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 JSK

Ja dit is natuurlijk veel belangrijker dan de verkiezingen in Ierland of de rellen in Athene. Dat zijn maar lidstaten met de euro, die ons vele tientallen miljarden schuldig zijn en een sterke “betaal-ze-niet-terug” beweging kennen.
Pfff…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Timo van Esch

@JSK, 27: die rellen in Athene en die verkiezingen in Ierland worden dan ook uitvoerig belicht in de reguliere media. Ik belicht graag de dingen die we hier eigenlijk niet meer te horen krijgen of liever niet willen zien.

Dingen die opzienbarend zijn, wraakroepend. Zoals slavenarbeid in China, of het afschaffen van de vakbonden in Ohio, door een corrupte ex-bankmanager. Als het u gaat om belangrijkheid, dan denk ik dat u niet veel verder zult komen dan uw eigen voortuintje, als ik zo vrij mag zijn. Dat heet het economisch belang.

Flauwe associatie, maarreh: belang+rijk, rijk aan belangen, economisch belang van Athene en Egypte en Libië en Ierland is veel hoger dan die demonstraties in Ohio. Echter niet minder opzienbarend, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 JSK

Het was meer een reactie op #26 @ #28. Het is niet verkeerd om dit onder de aandacht te brengen, maar ik vind het geen (Europees) voorpaginanieuws.

Overigens vind ik het inperken van het recht op collectief onderhandelen bij de overheid in een erg rechtse staat in een centrum-rechts land niet bijzonder opzienbarend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 su

@29: De grootste demonstraties sinds de Vietnamoorlog en de kans op de eerste algemene staking sinds 1934 daarentegen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 JSK

Goed, maar daar gaat het niet over. Tenminste, dat vind ik niet terug in het stukje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 su

Volgens mij verwijst #26 naar Wisconsin (Ohio, Illinois, Kentucky) in zijn geheel en niet het artikel in het bijzonder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 JSK

Volgens mij verwijst #26 naar de “heldere observaties” hierboven. Iig, ik wil hier geen “hij zegt, zij zegt” van maken. Ik vind het erg “vreemd” dat dit zulk groot nieuws voor ons Europeanen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 gronk

@JSK: wat is het nou? Twee topics geleden was wisconsin nog ‘de meest scandinavische staat van de VS’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 JSK

Ja ik vermoedde al dat iemand daarmee zou komen. #28 heeft het de opzienbarendheid van anti-vakbondsmaatregelen in Ohio. Dat vind ik, van Ohio gehoord hebbende, niet zo opzienbarend.

In het geval van Wisconsin is het wat merkwaardiger, maar daarover zou ik vooral willen weten hoe ze daar een republikeinse gouverneur hebben gekregen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 gronk

Ik vermoed een klassiek geval van ‘electoraat is niet tevreden over democratische kandidaten want zogenaamd corrupt en zogenaamd incompetent en ze willen verandering’. En dan nu pas doorhebben waar ze voor hebben gekozen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 blue cheddar

Thank you for linking to my blog. It means a lot to me that so many people from all over the world care about what is going on in Wisconsin. I feel if we can win here, it is a big step forward for the United States. We are waking up. I hope it’s not too late.

  • Vorige discussie