COLUMN - Facebook is de hel voor voornamelijk (tiener)meisjes. Selfies maken blijkt vaak levensgevaarlijk te zijn. We worden gemanipuleerd tijdens ons dagelijkse rondje op de social media. En er vallen doden door cyberpesten. Kortom, de digitale wereld staat relatief gezien nog in zijn of haar kinderschoenen en toch is de impact op het dagelijkse functioneren in de huidige maatschappij inmiddels immens en ondenkbaar uit te bannen.
Dat de wereld aan onze voeten ligt en dat er geen grenzen meer zijn, moge inmiddels duidelijk zijn. Het gemak waarmee we tegenwoordig in staat zijn om te ‘connecten’ met wie dan ook en waar dan ook ter wereld, is een machtig mooi gegeven. Het biedt ons kansen en mogelijkheden die we een kleine twee decennia geleden nog niet voor mogelijk hadden gehouden. Toch zal ik niet de enige, enigszins neurotische, (digitale) criticus zijn, die van mening is dat we met deze snelheid, waarmee we de digitale snelweg op dit moment terroriseren, onszelf en anderen op diverse fronten in gevaar brengen.
Zo lopen tegenwoordig wereldwijd veel jonge mensen bij psychologen en andere hulpinstanties om te werken aan hun dramatisch lage zelfbeeld. Met name de digitale Facebookwereld heeft hen overtuigd van het feit dat iedereen een beter, leuker, vrolijker en ontspannender leven heeft dan zijzelf. De vele gelukzalig lijkende foto’s, die dagelijks zichtbaar zijn in hun Facebookprofiel, bewijzen dat immers.
Digital life wordt massaal verkozen boven real life. Dagelijks vele uren doorbrengen in de digitale (a-)sociale fakewereld eisen hun tol. Burn-outs, depressies en suïcidale gedachten zijn het gevolg. Helemaal triest lijkt het te worden wanneer we via recente nieuwsberichten krijgen te horen, dat de beheerders van Facebook bewust negatieve news feeds hebben ingezet, om te onderzoeken of stemmingen onder de Facebookers negatief te manipuleren zijn. En ja hoor, manipulatie 2.0 bleek een feit. En het blijkt ook nog eens wettelijk toegestaan te zijn!
Daarnaast zijn er al vele slachtoffers gevallen als gevolg van de diverse vormen van de nieuwe, digitale media. Bijvoorbeeld sinds de toevoeging van het narcistisch gekrenkte woordje ‘selfie’ aan de Dikke van Dale. Dit fenomeen is daarna razendsnel geëvolueerd tot een, in sommige gevallen, destructief begrip. Op de foto gaan met een kudde wilde dieren op de achtergrond, poseren op het uiterste puntje van een berg met een diep ravijn achter je of op een spoorrails staan met een naderende trein in zicht, geeft unieke foto’s. Helaas kunnen sommige ‘selfiefielen’ deze foto’s echter nooit meer bekijken.
Wereldwijd kozen er inmiddels al veel jonge mensen voor om bewust uit het leven te stappen. Het leven dat, soms onbewust, een onmenselijke last bleek te zijn geworden door de oneindige mogelijkheden van de nieuwe media. Cyberpesten blijkt daarbij koploper te zijn. Online vervagen namelijk voor veel mensen de waarden en normen, men verliest de werkelijkheid uit het zicht. Er worden grenzen verlegd, opgerekt en te vaak overschreden. Het scherm van de laptop is de enige hindernis die genomen dient te worden.
Anno 2014, zijn we al jaren over het ‘point of no return’ heen. Er is geen weg meer terug naar een wereld zónder de nieuwe media. De snelle, makkelijke en opportunistische manier van online communiceren is een deel van ons dagelijkse functioneren geworden. Laten we er echter voor waken dat dit gegeven niet ons welbevinden, psychische gezondheid én leven in de weg zal staan.
Volg Pascal Cuijpers op Twitter.
Reacties (8)
Waar haal je de conclusies vandaan? Wat zijn je bronnen?
Wat heeft het voor zin om te kunnen connecten met de gehele wereld online als je in de echte wereld niet eens kan connecten met je buren .(te druk online )
Yes, onze wekelijkse tenenkrommer is weer terug! Weer een abominamel stukje Pascal.
links wil er vast weer wat overheidsregulering op los laten zoals bijv “net neutrality” wat goed klinkt maar in werkelijkheid de overheid alles laat monitorren teneinde lawfulness te bepalen.
@0: Wat een enorme hoeveelheid beweringen en meningen zonder de geringste onderbouwing.
@4: Altijd fijn als mensen hun gebrek aan kennis breed etaleren, bijvoorbeeld verpakt als complottheorieën over een linkse overheid en daarmee ruimschoots off-topic en dan ook nog voorzien van tikfouten en nodeloze Engelse woorden. Bravo.
Kostelijk dat sargasso!
Ben benieuwd hoe dit allemaal uitpakt, tv was 40 jaar geleden wat internet nu is: Voor de een het symbool van de ellende van de moderne tijd,voor de ander een symbool voor vooruitgang,voor de derde een onschuldige bron van vermaak, voor de vierde de start van de teloorgang van de schone kunsten en voor de slimmerik een middel om stinkend rijk te worden. Volgens mij hebben ze allemaal een beetje gelijk gehad achteraf.
Hoe mensen reageren op nieuwe technologiën volgens Douglas Adams:
1. Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works.
2. Anything that’s invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it.
3. Anything invented after you’re thirty-five is against the natural order of things.
Ik schat dat deze auteur de 35 al is gepasseerd.