Ambassade VS naar landgoed Clingendael

Landgoed Clingendael Vandaag hebben de omwonenden van landgoed Clingendael in de gemeente Wassenaar een brief in de bus gekregen met het bericht dat amerikaanse ambassade zich in 2010 wil vestigen op het landgoed.

De gemeente Den Haag zit al een tijd met de zwaar bewaakte ambassade in haar maag. De afgelopen jaren is de hoeveelheid hekken en versperringen rondom de ambassade sterk gegroeid. De veiligheidsmaatregelen voor de amerikaanse ambassade zijn een aanslag op de gemeentekas en de openbare ruimte in de binnenstad. Landgoed Clingendael lijkt nu de oplossing?

Geen van de door de gemeente voorgestelde locaties voldeed aan de Amerikaanse eisen. Clingendael was voor de Amerikanen de enige aanvaardbare optie. (Elsevier)

 1. 3

  Pisnijdig kun je er van worden. Tot 2010 blijft één van de mooiste stukjes Den Haag verpest worden door drie meter hoge hekken en antirampalen. Daarna wordt hoe dan ook een stuk natuur opgeofferd. Net als in de kwestie automobielmuseum laat de gemeente zich hier weer door anderen voorschrijven wat er moet gebeuren.

  De vraag is of het gaat lukken. Afhankelijk van hoe je het bekijkt heeft de gemeente de pech/het geluk dat alle voorgestelde lokaties grenzen aan wijken met een zeer eenzijdige bevolkingssamenstelling (blank, rijk, hoog-opgeleid). Dat wordt weer eens procederen geblazen dus. De voorbereidingen zijn al begonnen.

 2. 4

  2010 dat is…
  na waarschuwingsbormbardement op Iran (juni,2005)
  na regime change in Noord Korea (medio 2007)
  na bezetting Venezuela (eind 2008)

  vlak voor
  …gewapend treffen tussen China en Taiwan
  …het uiteenvallen van Saoedie-Arabië
  …de oprichting van een sjiitische superstaat in het Midden-Oosten
  …de russische herbezetting van het Kaukasus
  …het faillisement van de Verenigde Staten

 3. 7

  Ik zou het landgoed van Wimlex en Max slimmer vinden, wordt toch al bewaakt!
  Al lopen daar waarschijnlijk in 2010 tussen de 7 en 18 koters rond…

 4. 11

  Als dit doorgaat toon heeft de nederlandse politiek echt zijn eigen militaire eigenwaarde bij het vuilnis gezet. Amerikanen horen niet thuis in het huis van de militaire denktank van nederland. Dat ze het durven te vragen, SCHANDE. NEE NEE NEE NEE. Ik vind zeker dat Amerika net als de schitterende Canadeese Ambassade een leuk optrekje verdient, maar dit is het zelfde als vragen of we even area51 mogen hebben voor paar van onze F16’s, dat doe je gewoon niet.

  SCHANDE.

  oh, lees net op
  http://www.clingendael.nl/about/history.html

  “During the Second World War, the house was occupied by the Nazi Reich’s Commissioner for the Occupied Netherlands, Dr. Arthur Seyss-Inquart, and his family.”

 5. 13

  idd. Bicat, Den Haag Probleem…. jar jar jar.. “in de gemeente Wassenaar”

  Landgoed Clingendael ligt op het grondgebied van de gemeente Wassenaar, maar is eigendom van de gemeente Den Haag.

  Logisch toch?

 6. 14

  Misschien dat de bewoners van Wassenaar contact kunnen opnemen met die van de villawijk in Kerkrade. Daar hebben ze reeds ervaring in het tegenhouden van de vestiging van verstandelijk gehandicapten in de wijk…..

 7. 18

  Wat is in godsnaam het nut van een ambassade in de moderne tijd? Woont daar de ambassaduer die een oorlogsverklaring komt overhandigen? Dat kan toch ook per e-mail! Een ambassade voor heel Europa – in Brussel – lijkt me meer dan voldoende.

 8. 23

  Amerika heeft tal van (mn veiligheids) criteria voor dit nieuwe gebouw; de haagse politiek voor hun eigen burgers geen 1!

  Luister eens naar de mensen in Den Haag beste politici: zij hebben behoefte aan veiligheid (dus ga geen wereldwijde target van terroristen tegen een woonwijk, hoofdkantoor ANWB en een druk bezocht park bouwen) en behoefte aan ontspanning (dus ga geen park met 20% verkleinen).

  Over veiligheid: ik vraag me af in welke wereld de politici van Den Haag leven? Vandaag nog stond in de Volkskrant: “terroristische actie met chemische wapens op amerikaanse locatie in Spanje verijdeld”…….

  Dit betekent dat een ambassade dus op een flinke afstand van de inwoners van Den Haag gebouwd moet worden!

 9. 24

  Iedere politicus die omwille van veiligheid voor deze verhuizing is, moet tegen de verhuizing naar Clingendael stemmen (zoals VVD, Groen Links, D66, SP, Christenunie/SGP en de Haagse Stadpartij reeds begrepen met reeds dus 19 zetels tegen).

  Clingendeal ligt namelijk tegen:
  A. Woonwijk!
  B. Hoofdkantoor ANWB
  C. Hoofdingang park met 100.000 bezoekers per jaar

  Is er 1 veiligheidsexpert in Nederland die dit begrijpt?

  Ik nodig iedereen de overige partijen die zich nog niet hebben uitgesproken over Clingendael hierop aan te spreken/bellen/mailen!