Allemaal aan de vegaburger

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (19)

#1 Pelayo

Collectief vegetarisch worden hoeft niet, maar vleesvervangers van goede smaak en kwaliteit moeten ons vlees vaker gaan vervangen.

Sterker nog, het is zeer ongewenst als iedereen vegetarisch zou worden: Er moeten kuddes dieren blijven voor mest, of we worden compleet afhankelijk van kunstmest. En groentes en granen kweken zonder bemesting is niet (meer) te doen.

We zouden gewoon veel meer van een dier moeten opmaken. Dus niet enkel een kipfiletje kopen, maar een hele kip. Dan eet je de dag erop de soep ervan. Of meer bloedworst eten. Effecienter omgaan met de geproduceerde eiwitten. Ik vind dat ook eerbiediger (Bij gebrek aan een beter woord) voor het dier.

  • Volgende discussie
#2 Pelayo
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Pelayo

Oeps. Verkeerd gepost.

Ach, laat ook maar..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

Drie dagen leven van een hele kip:

Dag 1) Fileer de filets er van. Bak die.

Dag 2) De poten en de vleugels in de marinade. Stoof

Dag 3) Soep van ’t karkas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Tesoro

Inventief als de mens is komt er vast wel een oplossing voor dat mestprobleem. Lijkt me sowieso niet opwegen tegen de genoemde voordelen.

Overigens betreur ik dat gezondheidsredenen voor zowel mens als dier slechts als bijkomend voordeel lijken te worden benoemd maar goed; dat is mijn misschien te emotionele benadering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bram Van Laeken

Ik ben voor de intensievere gebruik van een geslacht dier.
Als je kijkt naar wat er vroeger verloren ging van een dier tegenover nu is het beschamend.
Onze grootouders gebruikten nog 80-90% van een geslacht dier als wij aan 70% komen is dat fantastisch.

Verder heb ik geen zin om vegetariër te worden. Tel me dus maar bij die die geen vegetariër worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Tesoro

@ Bram Van Laeken
April 6th, 2006 15:04 6: zelfs de botten van een geslacht varken worden vermalen en weer opnieuw gebruikt. Ok, dat ze dat vermengde spul weer aan een varken voeren is ook weer zo wat, maar toch… Diertjes worden dus best efficient gebruikt.

En vegetariër zijn is zo erg nog niet hoor tegenwoordig. Maar mocht je je vleesje toch niet kunnen missen en nog lekker vinden (ook als je even goed bedenkt hoe dat mooie vleesje zo mooi op je bordje terecht is gekomen) kun je toch altijd nog biologisch gaan eten. Is beter voor jezelf en voor het dier ook wel zo leuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bram Van Laeken

@Tesoro
Ik zal pogen meer biologisch vlees te kopen.
Verder ben ik als kleinzoon van een hobby-boer me best wel bewust hoe dat vleesje op m’n bord is gekomen.

M’n vriendin was vegetarische maar is wegens een jarenlang ijzertekort terug op vlees moeten overschakelen. En ik moet toegeven, ze mist het gemak om maar uit 2-3 zaken te kunnen kiezen op restaurant ;-)

Nee ik weet dat vegetarisch zijn geen ramp is tegenwoordig en ik eet soms dagen geen vlees gewoon omdat ik er geen zin in heb. Het is zo’n beetje als met pintjes drinken, je hebt het misschien niet echt nodig maar het is toch zo lekker af en toe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Tesoro

Amen, no further comments.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Pelayo

Inventief als de mens is komt er vast wel een oplossing voor dat mestprobleem. Lijkt me sowieso niet opwegen tegen de genoemde voordelen.

Het spel boter, kaas en eieren is niet te winnen als je mag beginnen. Daar is geen technologisch antwoord op. Dit haal ik even aan om aan te geven dat er grenzen zitten aan wat technologie kan oplossen. Ik ben er zeker van dat er geen technologische oplossing is voor de elementaire noodzaak stikstof en andere elementen in de grond te stoppen als je daar jaar na jaar wilt telen.

Er zijn meer paradoxale kanten aan vegetarisme. Er is bijvoorbeeld al vaker aangehaald dat vegetariers wel kaas eten ondanks het feit dat stremsel uit kalfsmagen gebruikt wordt. Maar het ligt nog ingewikkelder: Als je welk melkprodukt dan ook wilt eten doe je mee aan de slacht van dieren: Elke boer kan je vertellen dat een koe geen melk geeft als het niet af en toe kalft. Die kalveren zijn 50% koe en 50% stier. Als die allemaal in leven zouden blijven zou Nederland binnen de kortste keren overbevolkt zijn met niet-melkgevende stieren. Dus om melk te produceren moet je stieren slachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Tesoro

Mjin kennis reikt niet zover om je op je eerste alinea van passend repliek te dienen, echter op je tweede wel.

Er bestaat ook biologische kaas die zonder gebruik van dierlijk stremsel wordt vervaardigd. Die zie ik gelukkig in steeds meer supermarkten verschijnen.

En voor melk is bijvoorbeeld ook een soja-vervanger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Pelayo

soja-vervanger

..waarvoor oerwouden gekapt moeten worden.
Mijn punt is dat je, als je vegetarier bent vanwege weerzin tegen het doden van dieren je eigenlijk alleen maar veganist kan zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 mescaline

@Pelayo over veggies. In India is er een redelijk grote afkeer van het doden van dieren, de Indiase keuken kent ook geen kaas en melk, en heel veel gerechten zonder vlees. Een maaltijd zonder vlees is heel koosjer. Het dragen van leren schoenen in een tempel is verboden.

Aan de andere kant is er het dodende beroep van soldaat, krijger. Zou die uit de aard van zijn Zijn, nu wel regelmatig vlees eten, leer dragen enz. ? Note to self: eens uitzoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Pelayo

@mescaline

De Indiaase keuken kent toch wel boter: Ghee. En ook zijn er hele boeken vol met recepten voor kerrie met vlees. De Hindoestanen die ik ken eten periodiek vegetarisch..

http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_India#Cuisine

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Pelayo

Maar goed. Het lijkt me wel dat je een goed punt aandraagt: India. Inderdaad, moeten we eens uitzoeken.

Tot die tijd mag iedereen mijn bovenstaande meningen(-kjes) voor discutable houden ;^)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bram Van Laeken

@mescaline
de eerste indiaanse topsporter moet dan ook nog geboren worden.

Feit is dat een mens vlees nodig heeft om echt top te zijn wat gezondheid betreft.
Al met meerdere veggies over gediscusieerd en diegenen die me geen gelijk willen geven komen dan aandraven met het feit dat er tegenwoordig meer dan genoeg vervangende voedingssuplementen bestaan en vitamine-toestanden bestaan om dit op te vangen.

Het feit dat de produktie van die zaken veelal in vervuilende chemische bedrijven gebeurd vergeten ze dan maar even.

We zijn ooit omgevormd door de natuur tot een alleseter. Waarom moeten we dan absoluut proberen dit terug om te keren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Tesoro

@Pelayo
April 7th, 2006 14:02 12: nee, die soja wordt gebruikt als veevoer. Strenghtens my case zou ik zo zeggen. Kijk http://www.greenpeace.nl/raw/content/reports/sporen-van-criminele-soja.pdf er maar op na

@Bram Van Laeken
April 7th, 2006 14:43 16: het gaat mij om de manier waarop het vlees op jouw bord terecht komt. Dat gaat natuurlijk wel anders als vroeger. Over vervuilend gesproken. Overigens eten vooral onze beestjes de vervuilde soja waar je het over hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Lilith

mescaline, wil niet wijsneuserig doen, maar de Indiase keuken kent wel kaas (o.a. paneer: http://www.specialcheese.com/paneer.htm ). Ik zou trouwens elke dag wel Indiaas willen eten (alhoewel … om de dag afwisselen met Thais zou nog beter zijn) maar goed, daar gaat het nu niet om…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bram Van Laeken

@Tesoro
Ik heb niet gesproken over vervuilende soja maar over vervuilende fabrieken voor het maken van voedingssuplement en vitamines die nodig zijn als we iedereen gezond willen houden tijdens het vegetariër zijn.

  • Vorige discussie