Alarm over glyfosaat in soja-teelt

De Argentijnse Nationale Raad voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (CONICET) wilde nu wel eens weten wat het onkruidverdelger Roundup doet met levende organisme? Het verrichte een studie naar de effecten van glyfosaat: het werkende bestandsdeel in Roundup (nu met gratis TomTom) die gebruikt wordt op de sojavelden. Jaarlijks wordt er tweehonderd miljoen liter glyfosaat over de Argentijnse akkers gespoten. Zaadgigant Monsanto produceert het goedje samen met gmo-soja die bestand is tegen Roundup. De onderzoekers verdunde glysofaat 1500 keer dan de concentratie die gebruikt wordt op de velden en dompelden er vervolgens amfibie embryo’s in onder.

Amfibieën zijn door hun dunne huid extreem kwetsbaar voor giftige stoffen. “De vervormingen die we zagen waren consistent en systematisch”, zegt professor Andrés Carrasco, directeur van het Laboratorium voor Moleculaire Embryologie aan de Universiteit van Buenos Aires (IPSnews). De dieren hadden een kleinere kop, genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en meer sterfte onder de cellen die de schedel vormen. Ondanks dat amfibieën kwetsbaarder zijn kan je er volgens de onderzoekers ervan uitgaan dat hetzelfde optreedt bij mensen.

In Amerika weten ze dit al langer: daar betreden de boeren twee weken hun veld niet als ze met Roundup gesproeid hebben. Maar inArgentinië gaat men waarschijnlijk iets onzorgvuldiger te werk…

 1. 1

  Tja, dat ze de gebruiksaanwijzing niet lezen kunnen is hun stupiditeit.

  Dat je aan verdelgingsmiddelen kapot kunt gaan lijkt me evident en daar hebben we geen onderzoeks resultaten voor nodig van een of andere argentijnse prof.
  Round up is tot in den treure onderzocht goedgekeurd door alle instanties
  http://www.ctb-wageningen.nl/
  en heeft veel voor de landbouw industrie betekend.
  En ja het heet een industrie omdat we dfergelijke capaciteit nodig hebben.
  Als u een goede graanoogst wenst voor het voeden van de vele stervende kinderen is gen technologie en high tech chemicals een noodzaak
  Monsanto is een bedrijf , geen criminele organisatie.
  spuiten mag hier alleen in bepaalde seizoenen met een spuitlicensie die je loonwerker heeft (training) en een bodemverklaring wanneer je weer gebruik kunt maken van je land.

  guns don’t kill people , round up ook niet.

  Money does.

 2. 2

  Een Pubmed zoekopdracht op “glyphosate amphibians” geeft al een redelijke hoeveelheid hits, dus het is zeer de vraag wat Carrasco voor schokkends heeft toe te voegen.

 3. 3

  In Amerika weten ze dit al langer:…

  In Amerika kennen ze het begrip environmental disease.
  Elders moet dat wellicht nog uitgevonden worden.

  Overigens kun je dit soort alarmen ook veel vinden voor andere stoffen. Of het helpt weet ik niet. De meest tot de verbeelding sprekende vond ik altijd de oestrogene stoffen. Maar die zijn er ook nog steeds in overvloed dacht ik.

 4. 4

  @1
  Bodemverklaring?! Hahahahahaha, right en melk komt uit de fabriek niet uit een koe.
  Je mag in principe spuiten wanneer je wil. Dat roundup kikkervisjes opruimt is al best lang bekend heur.

 5. 6

  Anononiem .Uw vlees is veilig mits gekocht bij een keurslager.

  Iedere boerenlul weet dat tijdens een embryonale fase een lichte verstoring van de omgeving reeds tot spectaculaire afwijkingen kan leiden.Ik dacht dat dierenproeven not done waren in de ngo biziz.
  Een alternatief heeft men niet behalve hopen dat de mens evolueert van wellustige carnivoor tot suffe veganist.
  Dat krijg je dus alleen met genetische modificatie voor elkaar.

 6. 7

  @1: “Als u een goede graanoogst wenst voor het voeden van de vele stervende kinderen is gen technologie en high tech chemicals een noodzaak”

  Want dan gaan we over 20 jaar nog efficientere voedselproductie toepassen om ook alle kinderen van deze kinderen weer te voeden?

 7. 8

  ja Loupe. je kunt ook net als in de 80 er jaren complete oogsten kopen van de USA om de bevolking te voedden maar dan ben je wel afhankelijk van hun liefde.
  Had de oekraine round up gehad had de C.C.C.P wellicht nog tien jaar door kunnen gaan.
  Voorsprong door techniek, daar zijn we goed in het Westen.
  De leuter in de broek houden ook.
  Als de rest van de wereld dat nou ook eens deed.

 8. 9

  *grinnik* duidelijk :) Leuter in de broek zou een mooi devies zijn voor de komende generaties.

  Dat we in een omgeving waarin energie schaarser wordt de oogsten op hetzelfde niveau zouden kunnen houden (of zelfs vergroten), zou mij overigens verbazen.

 9. 10

  @ Loupe
  Dan kun jij je nog ff blijven verbazen want de afgelopen dertig jaar heeft de westerse wereld de oogsten vernegenvoudigd met een gehalveerd landbouwareaal.

 10. 17

  En nog maar een.
  Could Food Shortages Bring Down Civilization?

  * Food scarcity and the resulting higher food prices are pushing poor countries into chaos.
  * Such “failed states” can export disease, terrorism, illicit drugs, weapons and refugees.
  * Water shortages, soil losses and rising temperatures from global warming are placing severe limits on food production.
  * Without massive and rapid intervention to address these three environmental factors, the author argues, a series of government collapses could threaten the world order.