Afghanistan: Obama’s Vietnam?

In Newsweek staat een artikel dat wijst op de mogelijkheid dat Afghanistan het Vietnam van Obama wordt. Je moet het natuurlijk zelf lezen, maar hieronder parafraseer ik wat citaten om je interesse te wekken.

“In Afghanistan geldt, net als in Vietnam, bij twijfel, escaleren.”

“In Afghanistan nu is, net als in Vietnam toen, de regering vaker een willekeurige kracht die je moet vrezen dan een welwillende beschermer.”

“Wat heeft het volk van Afghanistan gemerkt van de inspanningen van de coalitie? Zij leefden voor de oorlog in bittere armoede, en leven nu nog steeds in bittere armoede, maar worden nu soms per vergissing gebombardeerd.”

“Er zijn zo’n 37.000 NAVO troepen in Afghanistan, maar zij zijn meer bezorgd met ‘leger bescherming’, oftewel het niet lijden van verliezen, dan het opzoeken en bevechten van de vijand.”

“Holbrooke is een natuurkracht, maar kan nog steeds eindigen zoals Robert ‘Blowtorch Bob’ Komer in Vietnam in de late zestiger jaren; briljant, capabel en te laat.”

“In Afghanistan gaan krijgsheren er gemakkelijk toe over elkaar te bevechten. Een plaatselijk gezegde luidt: Je kunt ze huren, niet kopen. En wie wil een Taliban-soldaat doden als het resulteert in bloedwraak?”

“Daniel Ellsberg (van de Pentagon Papers) zei over Vietnam: “Het is altijd een slecht jaar om uit Vietnam weg te gaan.” Hetzelfde is ook maar al te waar voor Afghanistan.”

 1. 1

  Wij doen het toch goed. Wij hebben er al heel wat opgebouwd en wel een kamp: kamp Holland genaamd. Er komen ook af en toe ministers, journalisten en artisten op bezoek om zich van de vooruitgang op de hoogte te stellen. Deze kunnen wel niet vrij buiten het kamp lopen, zoals zo’n 30 tot 40 jaar geleden de Hollandse hippies wel konden, maar wat nog niet is, kan nog komen. Je moet toch de hoop (scheffer) er in houden.
  Trouwens de president van China, incognito op bezoek in Nederland, zou zich in bepaalde wijken in Nederland w.o. de 20 top prachtwijken ook niet zo op zijn gemak voelen en blij zijn heelhuids terug naar zijn vaderland te kunnen keren. Zonder dat er ook maar enige Chinese soldaat in deze streken te vinden is.
  We kunnen dus dan ook niet de dienstverlenende, opbouwende Nederlandse militaire ondersteuningsmacht de schuld van de zeer trage gestage opbouw en militair falen in een voor ons vreemd en cultureel niet te bevatten land geven.
  Het zou dus voor de USA een nieuw Obama’s Vietnam kunnen worden, maar dat zal zeker niet voor ons lage landje opgaan.
  Niet omdat wij nooit in Vietnam geweest zijn!. We hebben meer dan genoeg niet zo’n prettige ervaring met een land nog verder weg, dat nu Indonesie genoemd wordt.
  Nee, het zal door de Nederlandse pers en welbekende weblogs aangegeven worden als een glorieuze versnelde terugtocht, ongewild maar noodgedwongen door het falen van de rechtelijke macht in betrekking tot de rechtszaak betreffende een Nederlandse querulant.
  Het zal nooit aan ons gelegen hebben.
  In tegenstelling tot de USA waar dergelijke zaken wel geanalyseerd worden en direct bespreekbaar zijn.

 2. 2

  Tja, als Afghanistan Obama’s Vietnam wordt, zoals Vietnam Nixon’s Vietnam was, dan ziet het er goed voor hem uit. Nixon werd overweldigend herkozen (met een nog grotere landslide dan Obama vorig jaar), terwijl hij bezig was een einde te breien aan de Amerikaanse deelname aan de Vietnamoorlog. Zijn minister van buitenlandse zaken kreeg zelfs de Nobelprijs voor de vrede.