Aboutaleb pakt hangjongeren hard aan

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Ahmed Aboutaleb (Foto: Wikimedia Commons/Rijksvoorlichtingsdienst)

Slechts enkele maanden na zijn aantreden als burgemeester van Rotterdam komt Ahmed Aboutaleb met een controversiële aanpak van de hangjongeren die bepaalde buurten onveilig maken. De voormalig staatssecretaris heeft al vaker laten weten zijn stad niet door raddraaiers te laten overnemen, en presenteert vandaag zijn nieuwe plan. “De methode staat nog in de kinderschoenen, maar we hebben er veel vertrouwen in. We hebben ons eigenlijk laten inspireren door Blijdorp. In die dierentuin worden onrustige, agressieve dieren met een pijltje tot rust gebracht, waarna ze medicijnen toegediend krijgen. Effectief, veilig en goedkoop: de ideale oplossing voor ons probleem.”

De burgervader licht de methode toe: “Eerst worden groepjes hangjongeren langdurig geobserveerd, zodat we precies weten wie de groepsleiders zijn. Vanuit een busje met buurtwerkers wordt dan met een blaaspijp een klein, ongevaarlijk verdovingspijltje bij de leider ingebracht. Hij of zij voelt er niets van en valt direct in slaap. Daarna komt hij enkele dagen bij ons ter observatie, en krijgt een zorgvuldig uitgekiende combinatie van gedragstherapie en medicijnen. Wanneer de doerak weer vrij is, is hij een ander mens geworden.”

Bezwaren dat de methode gevaarlijk of onethisch zou zijn wimpelt Aboutaleb af als ‘politiek correct geneuzel’. “Deze methodes zijn uitvoerig getest. Er zijn vrijwel geen diersoorten waar het gevaar voor oplevert. Carfentil is een van de meest veilige en goedkoopste verdovingsmiddelen. Voor de raddraaiers zelf is een paar dagen rust ook een goed idee. Bovendien worden ze van Ritalin rustig en meegaand. Als je na dag drie tegen zo’n jongen zegt ‘ga eens naar school’ dan doen ze dat gewoon. Heerlijk toch?”

De eerste uitgebreide proeven zullen in mei van start gaan. Bergpolder, Overschie en de Zuidelijke tuinsteden zullen de eerste locaties zijn waar de witte busjes rond gaan rijden. In het stadhuis heerst in elk geval vertrouwen: “Ze moeten weten wie de baas is,” sprak Aboutaleb bezwerend. “Anders leren ze het nooit meer af.”

 1. 3

  Onslo is heel duidelijk. Ik zou zeggen trek je conclusies en zorg voor een oplossing. Onslo houdt van benoemen, zonder realistische oplossing.

 2. 4

  Onslow bedoelt waarschijnlijk dat een datingburo voor marokanen warschijnlijk beter werkt. Immers als ze zich gaan settelen (na hun 20e) is het over.

 3. 5

  Onslow heeft volkomen gelijk. Door de overmatige aandacht van de politie voor Marokkaanse belhamels, krijgen deze jongens veel sneller een strafblad dan onze blanke Wassenaarse rotjochies.

 4. 7

  De grafiek gaat over delicten. Niet over belhamels. Anders was de blauwe grafiek nog hoger.

  Hier 40 marokkaanse belhamels die niet in de grafiek staan.

 5. 8

  Onslo(w), de grafiek laat zien dat Marokkanen vaker door de politie worden opgepakt als ze kattenkwaad uithalen. Ik heb ook wel eens een steentje op de treinrails gelegd toen ik jong was. Gelukkig woonde ik niet in A’dam-West en ben ik geen Marokkaan, anders was ik opgepakt onder het mom van “zero tolerance” en onderdeel geworden van jouw mooie grafiekje.

 6. 9

  Ja ik heb vroeger ook belletje getrokken. En als de bewoner reageerde lachten we op veilige afstand hem/haar uit en was het een geslaagde middag. Tegenwoordig echter wachten de belhamels totdat de bewoner binnen is om vervolgens een steen door het raam te gooien en anoniem wegrennen! Tijden veranderen blijkbaar.

 7. 10

  Misschien wel een aardig idee om Blijdorp erbij te halen maar hoe moet ik die groepen hangjongeren dan zien?

  Is dat een ander soort (twee groepen zijn twee soorten als ze geen nakomelingen kunnen krijgen of deze onvruchtbaar zijn) of is het dezelfde soort?

  En .. wat gebeurd er als er binnen een groep dieren een beest zich niet zo sociaal gedraagt?

 8. 11

  Ze bestaan nog, de ontkenners met oogkleppen (#8). Dan kloppen de statistieken niet, dan is de boodschapper onbetrouwbaar en is dat ook niet meer houdbaar dan is het de overmatige aandacht van de politie voor marokkaans tuig. Hij is mooi.

  Ik heb ook wel eens een steentje op de treinrails gelegd.
  En? Toch wel gewacht tot de trein ontspoorde en politie arriveerde en toen ‘ik heb het gedaan’ geroepen? Daarna zeker met een ‘ach jongen, niet meer doen hoor’, liefdevol naar huis gestuurd?

  Ik kwam trouwens niet verder dan het voetballen op grasveldjes waar het niet mocht, regelmatig vluchten voor de ‘juut’ en had je pech, bal kwijt. Het stelen van kauwgom en een zak chips (hoe dom, chips kraakt) bij de plaatselijke Spar leverde een halfuurtje cel op en daarna in de politieauto naar huis gebracht. Gelukkig was ik geen marokkaans jochie anders was ik voor deze vergrijpen vast eerst afgeranseld door de politie …

  @9: een steen door het raam te gooien. Ach ja, ’t is maar een steen door de ruit … waarschijnlijk de steen die eerst door #8 op de rails is gelegd.

 9. 12

  Die grafiek van Onslo is echt SCHOKKEND: autochtonen van rond de 18 jaar pleegden in 2003 maarliefst 80 delicten per 1000 inwoners! Autochtonen! Die zie je nou nooit eens in Opsporing Verzocht. Wat toch vreemd is, gezien het niet geringe aantal delicten.

  Ook grappig is het dat Antillianen zelfs op hun 50ste nog volop misdrijven plegen, terwijl de rest op hun 50ste retebraaf is. Worden Antillianen nooit bejaard ofzo?

  En waar zijn de Turken en Polen? Plegen die nooit delicten?

  Onslo? Verlicht ons eens even…

 10. 13

  @12: dat Antillianen zelfs op hun 50ste nog volop misdrijven plegen
  Dat viel me ook op ja … ’t zal wel het donker opvliegende karakter zijn en de hang naar bolletjes slikken, ook op latere leeftijd.

  Verlicht ons eens even…
  Wat is er zo moeilijk aan de grafiek van Onslo dat jullie (Bert & Brussen?) verlicht moeten worden?

 11. 14

  De wondere wereld van de statistiek.
  En als je alles optelt hebben de Marokkanen zelfs minder delicten dan de Antillianen. Dat de “witte” man zo “goed” eruit komt is ook frappant. Volgens mij is de gemiddelde junkie niet marokkan of antilliaan. Maar als je drugs gratis verstrekt valt die groep ook minder op. Tja, cijfers zeggen alles.

 12. 16

  Nou komt de grap: Marokkanen van rond de 18 plegen 4 keer zoveel delicten per 1000 inwoners dan autochtonen. Maar als je dat dus in absolute cijfers omzet, betekent dat nog altijd dat van de delicten er veel meer gepleegd worden door autochtonen dan door Marokkanen (omdat er veel meer dan 4 keer zoveel autochtone 18-jarigen zijn dan Marokkaanse). Krijg je die indruk ook als je de media volgt?

  Ik ben trouwens wel benieuwd naar voor opleiding gestratificeerde cijfers.