“In Athens, Mr. Iordanidis, the graduate who makes 800 euros a month in a bookstore, said he saw one possible upside. ‘It could be a chance to overhaul the whole rancid system,” he said, “and create a state that actually works.’ ”
(Steven Erlanger in The New York Times)
Grappig hoe één quote, één ‘detail’ uit een mensenleven je plotseling het gevoel geeft dat iets groots niet zal gaan werken – dat effect had dit citaat bij mij althans. Aan het woord is Aris Iordanidis, een 25-jarige afgestudeerde econoom. Aris moet met zijn leeftijd en studie het Griekse equivalent van een bink met vooruitzichten zijn. Hij spreekt hoopvolle woorden dat de huidige economische crisis wellicht een mogelijkheid is om ‘the whole rancid system’ te veranderen in ‘a state that actually works’. Maar dan zijn salaris: 800 euro. En dan bedenk je dat zijn land vanwege de euro niet kan devalueren ten opzichte van bijvoorbeeld Italië en Turkije, en ook niet een heel klein beetje aan de renteknop kan draaien – Griekenland kan alleen maar groeien als het concurrerender wordt dan het nu is.
Er moet dus meer zijn dan olfijlolie en cruiseschepen. Maar dat gevoel krijg ik niet bij een EU-land waar een 25-jarige afgestudeerde econoom voor 800 euro in de maand werkt in een boekhandel. En hoewel het nergens vermeld staat heb ik ook niet het gevoel dat Aris ’s avonds stiekem in zijn garage werkt om ooit nog eens de Griekse Steve Jobs te worden. Wat zou er gebeuren als zijn baas in de toekomst zegt: ‘Aris, we kunnen onze klanten alleen maar vasthouden als we goedkoper worden. En dat betekent dat jij en ik loonsverlaging zullen moeten accepteren. Je kunt alleen maar blijven als je zes tientjes minder in de maand accepteert. Aris, jongen, het is niet anders. Wat je zeg je ervan?’
Reacties (22)
Ik dacht dat ‘economie’ in Griekenland ‘patronage-systeem’ betekende (en dat voor het land dat etymologisch aan de oorsprong van het woord staat). Geen wonder dat een afgestudeerde econoom er geen droog brood kan verdienen !
Hahaha Danny Jouwe!!! Je hele stelling hangt ervan of of je een Griek op zijn woord kunt vertrouwen… hahahaha.
Ten eerste: dit is het loon dat hij toegeeft te hebben
Ten tweede: hij woont waarschijnlijk bij zijn moeder of in een huis van zijn familie, dus hij heeft geen huur.
Ten derde: waarschijnlijk werkt hij van 8 tot 2, de normale Griekse werkdag.
Ten vierde: betaalt hij wel belasting over die 800 euro?
Ten vijfde: in de zomer heeft ie waarschijnlijk inkomsten uit het toeristen pension van zijn ouders op het eiland.
Ten zesde: waarschijnlijk krijgt ie subsidie van Europa ergens voor
Ten zevende: ten achtste etcetera.
Ten negende: hij rookt en drinkt koffie, maar eet bijna niets.
Hmmm… de oplossing is: maak het voor hem makkelijker hier te werken. Hier geen overschot aan slimme mensen hoor. :P
@3,
Interessante is dat in een land als de VS dat inderdaad gewoon gebeurt. Is er ergens weinig te halen dat verkassen mensen gewoon. In de EU zijn de cultuurverschillen echter wat groter lijkt mij?
800 euro per maand, altijd lekker zon op je bol, lekkere moussakas eten op een dakterras onder de wijnranken, mooie stranden, om elke hoek een ruine waar hercules nog heeft gevochten of aristotelos nog tegenaan heeft gepist en ieder jaar in de zomer twee of drie miljoen mooie meisjes uit scandinavie, duitsland, engeland en nederland op bezoek, die zich topless in de diepblauwe zee komen wentelen. life is but a dream…
Een afgestudeerde, Griekse econoom, die € 800,- per maand verdient.
Dit is gewoon een archetypisch voorbeeld van de Griekse economie, treffender kan het niet zijn.
Als ik zijn baas was dan gaf ik hem hooguit de helft van wat hij nu verdient.
That’s it. Ik ga naar Griekenland.
Het gevolg zou moeten zijn dat Aris net als zijn collega-economen uit Polen, Roemenië en Bulgarije hierheen (=Noord-West Europa) komt, desnoods om paprika’s te plukken. Anders werkt de economische unie niet en dan is de euro gedoemd.
Interessante is dat in een land als de VS dat inderdaad gewoon gebeurt. Is er ergens weinig te halen dat verkassen mensen gewoon. In de EU zijn de cultuurverschillen echter wat groter lijkt mij?
Tuurlijk, maar daarbuiten wordt het je niet makkelijk gemaakt. Sociale zekerheid kan je niet meenemen, de goedkoopste woningen zijn vergeven aan de lokale Europeanen, etc etc. <i
Dan neemt Aris toch een tweede baantje? Want ik wil ook niet betalen voor zijn luizenleventje. Aris zoekt het maar lekker uit met zijn borsthaar.
Als Griekenland verdwijnt is dat het symbolische begin van het einde van de democratie. Arrr daar zal ik niet rouwig om zijn.
@Share; Want jij bent een piraat ?
Sociale zekerheid kan je niet meenemen
Maar de trek is grotendeels van gebieden met slechte sociale zekerheid naar gebieden met goede sociale zekerheid.
de goedkoopste woningen zijn vergeven aan de lokale Europeanen
Dat lijkt me niet zo een groot verschil met bv New York, Los Angeles of San Francisco.
Maar wel met de buitenwijken van die steden.
@10 Waarschijnlijk is dit Aris zijn tweede baan al. Standaard ‘werkt’ iedereen bij de overheid.
@8: Ha, die Poolse econoom doet in Griekenland het echte werk, Grieken zijn ontzettend lui in doorsnee, (ook: echte genieters en gemeenschapsmensen en de meest sociale Europeaan die ik ken), die zullen nooit de boezem van de familie verlaten voor geld verdienen in het koele, afstandelijke, zeurende Nederland. (Ik doe het trouwens ook niet meer dat Nederland, wat een zure, negatieve, populistische cultuur om in te wonen en werken, tegenwoordig moet zelfs Cohen om het hardst schreeuwen hoe hard ie wel niet is tegen immigranten, maakt van mij pardoes een immigrant. Ich bin ein Immigrant, en weg ben ik.)
het echte probleem vande immigratie in NL is het woningtekort. Als je in een kut buurt woont,soi, maar niet kunnen verhuizen uit een kutbuurt! En de bouw mafia in NL maar geld verdienen met die gecontroleerde, beknelde woningmarkt. Slechts 54% heeft een eigen woning, niets beter om bouwprijzen kunst matig hoog te houden dan dat, een kunstmatig hoge vraag creeren, daar is de hypotheekrente aftrek niets bij. In Griekenland heeft trouwens 85% vd bewoners een eigen huis.
Iedereen gaat er van uit dat onze beste Aris een econoom is met een universitair niveau vergelijkbaar aan het nederlandse onderwijssysteem. Ik ben geen Griekenlandkenner maar ik ben zelf al een paar keer flink op mijn muil gegaan bij sollicitatiegesprekken waar kandidaten een goede titel hebben maar de studie hebben gevolgd aan de Domo Academie Voor Efficient Melkflessen Afvullen (DAVEMA), of iets dergelijks…
Devaluatie of loonmatiging, het komt in principe bijna op hetzelfde neer. De onderste 75% van de maatschappij kan minder kopen.
Beetje fatsoenlijke econoom in China verdient ook ongeveer 800 euro per maand… Dus als China nog even doorgoeit wordt Griekenland misschien wel een interessant land om economische arbeid naar uit te besteden. ;-)
@16: Ja maar, China heeft toch geen Grieks prijspeil?
@17: nog niet :-)
@4
Is ook ietsje makkelijker omdat ze geen californiaans en floridiaans maar gewoon allemaal engels(soort van tenminste) praten, dat helpt.
@19: Voor de EU dan maar afspreken dat iedereen voortaan Duits gaat spreken?
@19/20: Panglish!
@14 De Grieken zijn lui en nooit bereidt de boezem van de familie te verlaten om elders te werken? Onzin, het grootste deel van de Grieken woont niet in Griekenland maar in de VS, Duitsland, Australië, noem maar op. Is zelfs een speciaal woord voor: diaspora. Griekenland bestaat nog geen 200 jaar, die luilakken moesten hard knokken om onder het juk van de Ottomanen uit te komen en zich bij Europa aan te sluiten. Dat er werd gejokt over inkomen is niets nieuws, het land is al 2x failliet geweest en lang onder curatele gestaan bij een voorloper van het IMF en EU. Net als Engeland trouwens, faillissementen en financieel wangedrag is niet typisch zuid-Europees.