Energiesubsidies maken lui, zo meent demissionair CDA-minister Maria van der Hoeven. De partij wil niet tornen aan de subsidie op hypotheken, maar het subsidiëren van duurzame energie, dat is een heel ander verhaal. Het CDA zoekt de bezuinigingen in duurzaamheid.
Een dikke tien procent in 2008. Dat is het aandeel van de electriciteitsproductie door zogenaamde warmtekrachtkoppeling (WKK) in de tuinbouw. Eenvoudig uitgelegd: die tomaatjes hebben warmte nodig, die warmte wek je overdag op met een gasmotor, met het warme water verwarm je ’s nachts de kas, en het restproduct – stroom – lever je aan het electriciteitsnet. Extra aardigheidje dat in sommige teelten de CO2 uit de rookgas wordt gehaald om in de teelt te gebruiken.
Groen is het niet. Maar investeren in zo’n wkk blijkt rendabel omdat het tot lagere energielasten leidt. En het is een stuk duurzamer dan gas opstoken voor warmte. Overigens zijn er in de loop van de jaren wel subsidies geweest om bedrijven over te halen in zo’n wkk te investeren. Grote wkk’s – bijvoorbeeld voor de industrie – vallen zelfs onder de SDE-regeling (Stimulering Duurzame Electriciteitsproductie) die minister Van der Hoeven op de schop wil nemen.
De grootste bedreiging voor de groei van wkk? Dat is de komst van kolencentrales. De prijs van stroom komt door die centrales zodanig onder druk te staan, dat het de vraag is om wkk rendabel blijft. Want wkk haalt haar bestaansrecht uit stroomlevering aan het net. Het definitieve besluit vóór die kolencentrales kwam van… Maria van der Hoeven.
Ofwel, enerzijds schept de CDA-bewindsvrouwe ruimte aan goedkope en relatief vervuilende kolencentrales om de concurrentie aan te gaan met duurzamere alternatieven. Tegelijkertijd legt ze een bom onder regelingen die er voor moeten zorgen dat die duurzame alternatieven een kans krijgen op de energiemarkt.
Afstand nemen van je eigen beleid, daar hadden ze vroeger bij het CDA een heel aardig woord voor.
Reacties (18)
Maria van d’r Ho Even… Die geloofde ook dat Darwin geschapen was! Ze snapte nooit wat ze zelf beweerde, zeker niet als het haar werd uitgelegd. Kortom, Sargas, ga iemand van je eigen leeftijd pesten.
Laat de CDA nou eerst eens beginnen met het afschaffen van de enorme subsidies aan de landbouw.
Nee, dacht het niet, he.
Subsidie op hypotheken, nooit van gehoord, waar kan ik die halen? Je bedoelt zeker hypotheek rente aftrek. Aftrek staat er geen subsidie. Elke cent hypotheekrente die je af kan trekken, heb je zelf verdient, daar zit geen cent van iemand anders bij! Je betaald gewoon een klein beetje minder belasting van heel veel.
@3, je zit in het verkeerde topic.
@3: Subsidie dus.
Wachtgeld, dat maakt pas lui. Laat ze dat maar lekker afschaffen
landbouwsubsidie heeft ze het daar toevallig over? ;)
Nederland ontving in 2007 in totaal 1,9 miljard euro aan Europese subsidie.
De grootste bijdragen van de Europese Unie aan Nederland komen uit het structuurfonds voor regionale ontwikkeling EFRO i en uit landbouwsubsidies.
Nee, ging hierbij om subsidie om consumenten en bedrijven aan te zetten om te investeren in duurzame energie.
Volgens mevrouw van der Ho-even werkt dat niet. Grappig moet ze toch eens vragen aan de oost en zuider buren. Die hebben een helder en doorzichtig systeem en het werkt als een tierelier. Duitsland wekt nu al 10% van de energie op met zon, op de daken van de burgers en bedrijven. Dus miscchien moeten we deze minister:
a: Wegens complete incompetentie nooit meer terugwillen
b: Eens een onderzoekje doen naar de belangengroepen die keihard bij EZ de deur plat lopen (Shell, Nuon bijv)
c: De politiek eens wat beter kijken naar wat elders perfect werkt, i.p.v. de subsidie idioterie in Nederland elke 2 jaar wijzigen.
Om een idee te geven hoe het wel kan en moet;
De EPIA (European Photovoltaic Industry Association) rapporteert over 2009 het volgende: geïnstalleerd PV vermogen dat in 2009 wereldwijd is gerealiseerd: 6.400 MWp, waarvan in de volgende landen:
Duitsland 3.000 MWp
Italië 700 MWp
USA 475 MWp
Japan 484 MWp
Tsjechië 411 MWp
België 292: MWp
Frankrijk 185 MWp
Spanje 60 MWp
Er zijn natuurlijk landen die niet in zonnestroom geloven, de pessimisten zullen we maar zeggen: Nederland: 6 Mwp
Bron: http://www.evwind.es/noticias.php?id_not=4992
Schaamteloos overgenomen van: http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/
@3
Is de diepere gedachte niet dat subsidie altijd eerst belasting is geweest?
Door het opwarmen van de planeet smelten de poolkappen en verandert de warme golfstroom van richting … We zitten zodra de warme golfstroom ook maar 1 procent van richting verandert met : aardverschuivingen ,extreme temperatuurverschillen enz . Bij 2 procent zitten we met een enorm stijgende zeespiegel . Bij drie gaat het echt snel en dan krijgen we eind dit jaar winter in een soort van echte ijstijd .
De europese unie zit vol met draaikonten ,ze kunnen het nergens over eens worden . Indien ze het wel worden dan is het nog steeds een soort van ” who do you call if your country is in trouble “
De grootste bedreiging voor de groei van wkk is niet de kkk van wilders
We moeten naar een waterstofeconomie
Die waterstof economie is voorlopig nog niet renedabel of haalbaar Kim237, totdat het besef bij mensen echt doorkomt dat fossiele brandstoffen opraken en ze ook echt zelf moeten investeren gebeurd er weinig.. Ben benieuwd, heb je zelf al zonnepanelen en een zonneboiler, dubbel glas etc aangeschaft? :)
Dus een subsidie op een zonnepaneeltje op mijn huis maakt me lui.
…
euh…
Die kolencentrales zijn in werkelijkheid het kindje van de onlangs gevluchte min. Jacqueline Cramer (PvdA) http://nos.nl/artikel/63016-cramer-wil-kolencentrales-toestaan.html
Dat paste bij het grote plan om CCS noodzakelijk te maken. Want kolen = extra CO2 en de emmissiereductie beloftes van NL werden door Cramer ook al scherp neergezet zodat de enige uitweg ondergronds was.
Beste #9 Niels. Als je dan toch “schaamteloos overneemt”, doe het dan via mijn site naar de harde data van het Bundesnetzagentur, want die kwam eind december voor Duitsland voorlopig al tot 3.806 MWp (bijna 160.000 nieuwe installaties…). En niet de Europese PV belangenclub EPIA, maar Bundesnetzagentur krijgt de werkelijke data van alle mensen en bedrijven met nagelneue PV-installaties die aanspraak willen maken op de wettelijk verplichte Einspeise Vergütungen.
Data zijn wel voorlopig, want ook het Bundesnetzagentur is niet heilig en wil nog wel eens foutjes maken. Maar hun 27 procent hogere getal is wel heel wat plausibeler dan dat van EPIA. Want die heeft het weer van het collegiale Bundesumwelt Ministerium (BMU, het verantwoordelijke ministerie voor de uitvoering en controle van de EEG wet waarmee hernieuwbare stroom wordt gereguleerd). En die zat er al die jaren ook altijd vet naast met hun prognoses. Veel te laag…
http://www.polderpv.nl/PV_weltmeister_2009_prequel.htm
;-)