Een expert op het gebied van de mondiale (drink)water-problematiek vertelde mij ooit eens over een interview dat een journalist van Netwerk bij hem had afgenomen. De journalist probeerde de expert op allerlei manieren te verleiden tot de uitspraak ‘dat de volgende oorlog in het Midden-Oosten een wateroorlog zou zijn’. Maar de expert dacht hier genuanceerder over. De journalist probeerde het linksom en rechtsom, echter de expert hield voet bij stuk. Tot zijn verbazing zag hij later in de uitzending hoe op slinkse wijze aan de montage-tafel zijn zinnen zo achterelkaar waren gezet dat het toch leek dat hij van mening was ‘dat de volgende oorlog in het Midden-Oosten een wateroorlog zou zijn’. Wateroorlogen zijn mediageniek, maar zijn ze ook reëel? Ondanks dat watervoorziening in de geschiedenis altijd een heikel punt is geweest spreken de feiten toch anders: de laatste wateroorlog speelde zich 4500 jaar geleden af tussen twee Sumerische staten in Mesopotamië. Met andere woorden: we hebben al 4500 jaar géén wateroorlog gehad. In de afgelopen eeuwen hebben gedeelde waterlopen altijd tot meer samenwerking tussen staten en volkeren geleid. Inmiddels zijn er wereldwijd 3600 water-verdragen gesloten.
Toch moeten we ons niet in slaap laten sussen door de geschiedenis want met een recordaantal wereldbewoners en de voortschrijdende klimaatverandering zouden conflicten over water wel eens ongekend snel op scherp gesteld kunnen worden. “I am not somebody who believes that our third world war will be over water, but I think the potential for conflict will grow as we are faced with water scarcity,” (ScientificAmerican) aldus de nieuwe UNEP directeur Achim Steiner. Maar als er dan toch een wateroorlog komt, kan deze dan ook gewonnen worden? Dat is erg lastig want als een land d.m.v. een veroveringsoorlog volledige controle over een stroomgebied krijgt dan krijgt het de verantwoordelijkheid over de bijbehorende (dorstige) bevolking erbij aldus Anders Jaegerskog van het Stockholm International Water Institute wiens commentaar eindigt met: “It’s very difficult to imagine how you win a water war.” (ScientificAmerican)
Reacties (14)
4500 jaar geen wateroorlog? Speelt water voor de landbouw geen (grote) rol in het coflict Israel/Palestina? Ik weet er niet heel veel vanaf, maar het zou mij niet verbazen als veel van de stukjes die Israel sinds 67 ingelijfd heeft waardevolle bronnen en stromen herbergen. Weet iemand hier meer van?
het meer van gallilea is naar mijn beste weten het grootste zoetwater badkuipje daaro , in beslag genomen door de israeli’s , Syrie krijgt geloof ik 5 miljoen kuub per jaar , israel zit aan het kraantje. waterpeil is al gevaarlijk laag vanwege de stupide wens om spercieboontjes in de woestijn te verbouwen. Het complete ondergronds-stelsel , de pijplijnen de stuwen en dammen allemaal van hun.en dat is niet eerlijk. Zegt men.
Tellen schermutselingen met Zuiderburen over toegang tot een zoutwater zeearm ook mee als wateroorlog?
@ Iedereen: Het zal altijd een mix van factoren zijn. De Golan-hoogte en het nabij gelegen meer van Galilea werd ook veroverd omdat het Israël een betere buffer gaf tegen agressieve Syrië en er spelen in die regio natuurlijk ook allerlei dwaze religieuze aspecten mee, heilige grond enzo…
Uit het artikel:
“If there is a war between two countries the 15th reason could be water but the first 14 reasons will have absolutely nothing to do with water,” said Asit Biswas, head of the Third World Center for Water Management in Mexico City.
Het is geenzins mijn bedoeling het begrip ‘wateroorlog’ te downplayen, maar ik vond het wel een nuchtere constatering dat Scientific American artikel.
@Chinaman: nee
Dit artikel heb ik toch echt al eens eerder gelezen, bijna exact hetzelfde. Ik zal eens zoeken of ik het nog terug kan vinden, is al wel paar maanden geleden geweest.
& waar blijft die vrijdagse Crachàt ?
Joa, wor bleft ‘em ?
Misschien alleen als door energietekorten meer rivieren worden afgedamd….
Met dank aan de Progressive Economics, lbo-talk en Alternative mailing lists een aantal links gerelateerd aan water, watermanagement, waterschaarste en watereigendom.
#1. Water as Commodity and Weapon, The Corporate Hijack of India’s Water
#2. Alberta: floating on oil, begging for water?
Alberta may be swimming in oil, but a new study says the province is in grave danger of running out of water.”
#3. Not a drop to drink
Pointing out that it takes 800 gallons of water to make one hamburger, a British writer argues that water shortage is the ‘defining crisis’ of our time.”
#4. The real cost of a bag of salad: You pay 99p. Africa pays 50 litres of fresh water
But to farmers in Kenya starved of the water extracted by large scale agriculture to grow it, it may spell destitution. The world is running out of water and British supermarket shoppers are contributing to global drought, according to environmental pressure groups.”
#5. Eating Fossil Fuels
Modern agriculture also places a strain on our water resources. Agriculture consumes fully 85% of all U.S. freshwater resources.”
#6. The List: The World’s Water Crises
If oil was the resource of the 20th century, then the 21st century belongs to water. The lack of clean water and basic sanitation already curbs world economic growth by $556 billion a year, according the World Health Organization. FP looks at four countries struggling to quench their thirst.”
#7. Lester R. Brown 2006. Plan B 2.0: Rescuing a Planet Under Stress and a Civilization in Trouble (Washington, D.C.: Earth Policy Institute).
#8. Urban Water Management, David Barkin
#9. Jeremy Warner’s Outlook: For investors in UK water, the cash leaks just keep on gushing
Wikipedia over de rijn:
Dus ongeveer 2260000 liter per seconde
Dus we spoelen in Nederland ongeveer 619 hamburgers per seconde, of 53 miljoen per dag, de Noordzee in.
Best zonde eigenlijk…
Ik denk dat in de meeste conflicten die Israel de laatste 50 jaar gehad heeft water neit op plek 15 stond. Eerder op 2 of 3. De Golanhoogten zijn een goed voorbeeld. Syurie is al lang geen gevaar meer voor Israel, maar de Golanhoogten zijn te belangrijk voor de controle over water om terug te geven. Daarom blijft Israel er. Het feit dat Israel nooit de controle over bepaalde delen van de westelijke jordaanoever opgeeft heeft er mogelijk ook mee te maken. Zelfs na de oorlog met Libanon hebben de Israeli’s meteen een rivier afgetapt (stond gisteren in een waan).
Dan de conflicten tussen Syrie en Turkije. Het is nooit officieel oorlog geweest, maar er is wel op en neer geschoten. Ruzie over water vormt de belangrijkste reden voor wrijving tussen deze twee landen. Ik denk dat als je een beetje goed zoekt, je ook voorbeelden van buiten het Midden-oosten vindt (Allerlei gevechten om oases in de Sahara en andere woestijnen worden blijkbaar even vergeten in die geschiedenis van 4500 jaar).
@Bismarck
“…worden blijkbaar even vergeten in die geschiedenis van 4500 jaar
Sinds beide WO’s is de definitie van oorlog sleets :)
@4, dat is inderdaad waarom “water wars” zo’n ongelukkige term is. Water speelt een rol in conflicten, naast tig andere factoren.
Wat verder nog interessant is is het concept “virtual water”. Een land heeft relatief weinig drinkwater nodig. Het meeste zoetwater is nodig voor het verbouwen van graan, rijst, etc. Maar als je dat soort producten nou importeert, haal je met redelijke hoeveelheden graan gigantische hoeveelheden virtueel water binnen.
Ook wel recent:
http://en.wikipedia.org/wiki/California_Water_Wars