De koolmezen en pimpelmezen in Nederland zijn de afgelopen 30 jaar een halve gram lichter geworden. Daarnaast krijgen merels op onze breedtegraad steeds langere vleugels. Wetenschappers schrijven dit toe aan de klimaatopwarming. Het heeft allemaal te maken met de Regel van Bergmann, een bioloog die in 1847 ontdekte dat noordelijke exemplaren van een soort gemiddeld groter en zwaarder zijn dan hun zuidelijke soortgenoten. In een koeler klimaat kan een diersoort namelijk beter groot zijn om warmte vast te houden. Terwijl in de hitte een diersoort gebaat is bij een licht gewicht en slank figuur zodat de overtollige lichaamswarmte sneller kan worden afgevoerd (oppervlakte-inhoud ratio, dat is).
Daarom zijn bijvoorbeeld Corsicaanse everzwijnen gedrongener dan hun Duitse soortgenoten. Maar deze regel geldt ook voor mensen: Spanjaarden (of Galliërs) zijn immers kleiner dan Vikingen. De evolutie lijkt bij vogels (met een korte levenscyclus) dus nu al te reageren op de opwarming van het klimaat. Een aanverwante wet van de bioloog Allen stelt dat in warmere regio’s soorten grotere extremiteiten vertonen (oren, ledematen). Denk maar aan de poolvos met z’n kleine oortjes in vergelijking met de flaporen van de woestijnvos. De Regel van Allen is waarschijnlijk een verklaring voor de langere vleugels van de merels. Voor meer uitleg, kanttekeningen en een nieuwsclip zie: opgewarmdnederland.nl
Reacties (12)
Tellen lange wij Nederlanders dan als grote dieren, of als dieren met lange extremiteiten?
eh… wij lange nederlanders, bedoel ik…
Ik weet niet hoe jou oren eruit zien?
Oh! Da’s goed nieuws. Wordt uiteindelijk het formaat van de mensen aangepast aan dit land (namelijk: klein).
En minder kou is ook nooit weg.
Maar eh….. d’r was toch ook nog iets met water?? Zijn wij straks te klein om het hoofd……???
@Carlos: heb jij van die korte beentjes dan?
@SN: nee, wel relatief kleine voeten, maar die worden gecompenseerd door een specifieke (roemruchte) Afrikaanse extremiteit waar ik vanzelfsprekend in het openbaar over niet uitwijd.
Maar en serieux, ik ben een genetische bastaard die al het goede uit drie continenten verenigd. Dus ik ben niet representatief voor dergelijke onderzoeken.
@Carlos: Haha! Vanzelfsprekend. Ben d’r alleen niet zeker van dat zelfoverschatting ook als extrimiteit geldt…
Las het ook van die vogels. En ik maar denken dat ze steeds dikker (want verwend door menschelijk afval) werden…
En dan heb je nog de reuzeneskimo’s inderdaad.
en de breedgeheupte minilatina, inderdaad.
Dat zal wel te maken hebben met dit fenomeen. Overigens inderdaad met doel een zo groot mogelijke oppervlak-inhoud verhouding!