“Wie ooit een depressie heeft overleefd, kan deze episode bijschrijven als de donkerste bladzijden in zijn leven. Het is een psychische ziekte die onderhand epidemische vormen aanneemt.
De belangrijkste factoren die deze explosieve toename kunnen verklaren zijn: de mentale druk die mensen ervaren om te moeten presteren, de overweldigende hoeveelheid indrukken die mensen moeten verwerken, als ook de immense emotionele energie die nodig is om in het drukke en snelle sociale verkeer overeind te blijven. Iedereen doet zijn best om mee te komen in een wereld die steeds veeleisender is. Maar net als moeder aarde heeft ook de individuele mens geen onbeperkte voorraden energie tot zijn beschikking. Daarom is een energiecrisis in de vorm van een depressie soms pure noodzaak.”[bron]
(Jeffrey Wijnberg, psycholoog/psychotherapeut, columnist in De Telegraaf)
Oeps. Voor mij een nieuw inzicht. Maar natuurlijk, de aanleidingen zijn hetzelfde als vroeger. Vroeger gingen geliefden ook dood of verloren mensen door een ongeval het vermogen om te werken. Vroeger waren er misschien wel meer aanleidingen om een depressie te krijgen. Maar als depressie nu al epidemische vormen aanneemt en naar wordt verwacht de volksziekte van de eenentwintigste eeuw wordt – is? – dan moeten de oorzaken met het huidige tijdsgewricht te maken hebben. Vandaar die overweldigende hoeveelheid indrukken, de enorme druk om te presteren, de immense emotionele energie die nodig is om in het drukke sociale verkeer overeind te blijven – druk, druk, druk.
Maar noodzaak?
Wijnberg zegt dat bij een depressie het ‘ergste lijden een noodzakelijk lijden is’. En: ‘Het klinkt tegenstrijdig, maar een depressie is het natuurlijk medicijn die het lichaam produceert als bescherming tegen alles wat de patiënt te veel is geworden. Zo is de ziekte eigenlijk de genezing.’ Hé, dit lijkt me een holistisch idee. En een idee dat de farmaceutische industrie niet zal aanstaan, want aanvaarding van de ziekte pleit natuurlijk tegen (al teveel) gebruik van pillen.
Als lui ingesteld mens vind ik het grappig om te lezen dat Wijnberg niets ziet in hardlopen. Bij de bestrijding van een depressie zet het volgens hem weinig zoden aan de dijk. Evenmin als pillen en psychotherapie. Hij geeft weliswaar toe dat ze een snellere verlossing uit het lijden kunnen bewerkstelligen, maar vindt ze niet fundamenteel. Maar wat dan, herr doktor? ‘Door het houden van langdurige rust, het vermijden van sociale prikkels en het beoefenen van geduld, kan het gebrek aan energie langzaam maar zeker worden opgebouwd.’ Oké, ik begrijp dat niet het gebrek maar de energie langzaam maar zeker weer kan worden opgebouwd. Maar dit is toch wel een geleidelijke aardverschuiving in het denken: weg van de westerse actie in de vorm van hardlopen, pillen en therapie. Richting oosterse boeddha die ‘niet’ doet? Wijnberg sluit af met de visie dat de patiënt alleen blijvend zal kunnen herstellen als hij leert langzaam te leven. Hmm.
Reacties (14)
Ambtenaar als therapie. Ideaal!
http://www.noondaydemon.com/ vertrekt ook vanuit het perspectief van de burnout … EN CHECK DIE SPAMFILTERRR
Drie woorden. Negen lettergrepen. Weblogcommentaar. Klinkt als: ‘vermolmde christelijke ethiek’.
@KJ
Mmm… zie ik niet zo.
Wat is er mis met een stapje terug?
Alleen de noodzaak van depressie om een stapje terug te doen zie ik niet zo.
Omdat mensen die stap niet uit zichzelf zetten HansR. Ze gaan, door en door en door en door, totdat het niet meer gaat. En dan gaan ze toch nog door. Dan is de enige manier om te overleven volgens Wijnberg een depressie.
@HansR; ach, ik las gewoon ‘noodzakelijk lijden’ en dat was eigenlijk al genoeg.
Nou ik ben het met de stelling vh artikel deels eens, een ander deel zegt mij weer speelt echt in de kaart van de de laatste tijd onzichtbare heer G. Wilders ( van de PVV ).
Maar tegelijk ook weer niet. Om kort te zijn, als we nu eens wat meer de puntjes op de i zouden zetten, dan bestaat die kans er wel. Ja, het blijft afwachten.
Dit lijkt neer te komen op een gelijkschakeling van “depressie” aan “burn-out”.
De halve stelling is in ieder geval geen nieuw inzicht: veel psychologen erkennen een burn-out niet als zelfstandig ziektebeeld, maar beschouwen het als gewoon een vorm van depressie.
Op mij maakt dit ook een beetje de indruk van het omdraaien van implicaties. Indien burn-out een deelverzameling is van depressie dan impliceert burn-out depressie, maar niet noodzakelijkerwijs omgekeerd…
De beste therapie is om af en toe een boek van Thomas Szasz ter hand te nemen: http://www.zielenknijper.nl/psychiatrie-de-wetenschap-van-leugens-szasz.html
Depressie als gevolg van een tekort aan emotionele energie? Klinkt mij wel aannemelijk in de oren, tenminste als de oorzaak van de depressie puur in de omstandigheden-sfeer ligt. Depressie kan ook chemisch veroorzaakt worden.
Maar goed, aangenomen dat het tekort aan emotionele energie inderdaad de oorzaak is, waarom zou je dan rustiger moeten gaan leven en niet jezelf een levensstijl aanmeten die juist meer emotionele energie oplevert? Meer flow… leukere activiteiten, meer controle over de eigen situatie, zowel thuis als in werksituatie? Dat klinkt toch ook veel leuker dan te gaan leven als een bejaarde? Nee, dan is een beetje bijsturing door een terapeut of wat hardlopen misschien beter dan plaats te gaan nemen achter de geraniums.
Maar ja, een deskundige als Wijnberg heeft natuurlijk nooit zelf een depressie gehad, of wel?
Met het risico verguist te worden; emotionele energie is wel een heel wazig fenomeen. Onmeetbaar en bijzonder los gedefinieerd. Depressies worden voor een deel veroorzaakt door structureel verkeerde levenskeuzes te maken en door het eigen gedrag onvoldoende in de hand te hebben. Zelfreflectie en zelfkennis zijn belangrijk, pillen ben ik niet van overtuigt. Waar ik wel van overtuigt ben is dat als ik te diep meen dat ik goed piano kan spelen (wat ik niet kan) en steeds geconfronteerd wordt met tegenslagen omdat ik dat niet kan, ik depressief kan worden…
Om de discussie niet dood te slaan, een constructieve wending:
http://happydays.blogs.nytimes.com/2009/07/19/lowered-expectations/
Mysterious are the ways of human happiness, as anyone who has surveyed the perplexing, often contradictory research findings can attest.
Runaway expectations explain a number of otherwise perplexing findings. One study, by the University of Chicago sociologist Yang Yang, found that we grow happier as we grow older. Why? Expectations, I think. Older people tend to have lower aspirations or, to put it in a more positive way, greater acceptance.
Dat er in een depressie iets chemisch aan de hand is wil niet zeggen dat de oorzaak chemisch is. Het is een drogredenering die door de farmaceutische industrie wordt verspreid om pillen te pushen.
Een psychiater hoeft niet zelf een depressie mee te maken (evenmin als een cardioloog een hartaanval moet hebben gehad).
hik, @11