Het hemd is nader dan de rok. Polen en andere Oost-Europese landen vrezen dat het graan uit Oekraïne de prijzen naar beneden zal halen ten koste van hun eigen boeren. Vooral Polen verzet zich hiertegen in het zicht van verkiezingen in het najaar. Regeringspartij PiS is voor een goed resultaat sterk afhankelijk van het platteland.
In mei sloten de vijf landen een overeenkomst met de Commissie om hun unilaterale maatregelen te laten vallen in ruil voor € 100 miljoen aan EU-financiering en de verzekering dat Oekraïense zendingen alleen via de vijf landen zouden gaan op weg naar andere bestemmingen. Die handelsbeperkingen lopen op 15 september af. Nu eisen de vijf landen onder leiding van Polen voortzetting van de restricties tot het einde van het jaar. Andere landen bekritiseren de toegevendheid van de Commissie omdat de overeenkomst in strijd is met de vrijhandelsprincipes van de EU.
Reacties (2)
Ik vind dat vooral voor Polen (waar ook de PiS toch in politieke zin volledig achter Oekraïne, of misschien vooral tegenover traditionele vijand Rusland staat) toch wel opmerkelijk. Van Orban, die feitelijk Poetin’s 5e colonne in de EU is, verwacht je niet anders dan dat hij letterlijk alles binnen de mogelijkheden doet om Oekraïne dwars te zitten. Verder ben ik natuurlijk benieuwd of Moldavië bij die vijf landen zit, want daar wordt al jaren een machtsstrijd uitgevoerd tussen Rusland- en EU-gezinden (momenteel zijn de laatsten aan de macht).
Is uitgekookt van Poolse regeringspartij, hun probleem door EU laten oplossen en betalen maar als ’t op solidariteit aankomt op andere vlakken straks weer moeilijk doen
Vraag me af of Poolse volk dit verhaal naar waarheid meekrijgt of dit slikt als zoete koek
Voorstel: de EU koopt dit graan/mais etc op en stuurt het naar Afrika e.a. arme landen dan kunnen EU boeren graan voor hier verbouwen én onderling verkopen tegen gangbare prijzen én zijn arme landen geholpen zo draagt zelfs Polen nog bij aan de oplossing