Wereldtemperatuur | Update januari 2021

Serie:

DATA - Nu de Britten uit de EU zijn, hebben ze het kennelijk zwaar. De update van hun klimaatdataset voor de maand januari kwam nu pas door. Terwijl alle andere datasets inmiddels ook al februari hebben.
Afijn, dus nu een enorm vertraagde update voor u van de maand januari 2021. Verder geen bijzonderheden. Het stijgt gewoon door. Hoewel de ontkenners het dipje vast gebruiken om de komende ijstijd aan te kondigen.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).

Reacties (7)

#1 Joost

ER IS AL VIJF JAAR GEEN OPWARMING MEER!

Een nieuw warmterecord is voor de ontkenners altijd een zegen, want dan begint er een nieuw tijdperk waarin ze kunnen roepen dat het al X jaar niet warmer wordt.

Beetje hetzelfde als bij creationisten. Elke keer als er een ‘missing link’ gevonden wordt dan gaat er in die kringen gejuich op. Ze kunnen vanaf dat moment immers schermen met *twee* missing links. Eentje ervoor, en eentje erna.

  • Volgende discussie
#1.1 Hans Custers - Reactie op #1

Vergeet vooral ook niet dat een nieuw warmterecord altijd door El Niño komt en dus niks met opwarming te maken heeft! El Niño en La Niña zijn deel van een eenrichtingsoscillatie, die alleen bestaat als hij de temperatuur laat stijgen.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Bismarck - Reactie op #1

Kijk dan, vanaf 2016 geen klimaatopwarming en tussen 1998 en 2016 was er ook al geen klimaatopwarming. Kortom, eigenlijk is er al meer dan 20 jaar geen klimaatopwarming, want één zo’n uitschietend jaar, ja dat is geen klimaat maar weer.

  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.3 Lethe - Reactie op #1.2

Zo zie je maar weer, niets om je druk over te maken.
Ga maar lekker slapen. ;)

#1.4 Fokko - Reactie op #1

Dit exact zelfde argument heb ik ook gebruikt zien worden door mensen die tegenvallende Corona-cijfers relativeren. Daar had ik overigens nog meer het idee dat het zeker ook kwam omdat ze zichzelf voor de gek hielden. Ergens zit het in de menselijke natuur ingebakken om zo’n horizontaal staartstuk te “herkennen”. En hoewel het over het klimaat natuurlijk vooral een argument is dat gebruikt wordt door mensen die echt wel beter (zouden moeten) weten; blijft het een sterk argument omdat het een goed argument lijkt, en andere mensen met slechts een korte blik op de grafiek het er dan mee eens zijn.

Er zijn natuurlijk biologische redenen dat een mens vooral goed horizontale lijnen moet herkennen (om balans te houden). Zouden die ook gelden voor verticale lijnen, of zouden we met het omwisselen van de twee assen dit argument minder aantrekkelijk kunnen maken?

  • Vorige reactie op #1
#1.5 Bismarck - Reactie op #1.4

“Er zijn natuurlijk biologische redenen dat een mens vooral goed horizontale lijnen moet herkennen (om balans te houden).”
Vandaar al die grafiek-muurschilderingen in Lascaux.

#2 Raymond Horstman

Het is vast al vaker gezegd en misschien val ik in herhaling. Maar hoewel het signaal duidelijk genoeg is; de Aarde wordt warmer is er wel veel ruis op de lijn. Als je een beetje creatief trendlijntjes trekt kom je toch algauw aan een trendkanaal dat circa 0,7 °C breed is. Probleem met deze ruis is dat het geen random is maar deels voorkomt uit semi-periodieke verschijnselen als El Nino en La Nina. Als ze bestaan komen daar ook nog mogelijk multi-decale oscillaties bij maar het schijnt niet zeker te zijn of ze wel bestaan. De grote lijnen zijn wel duidelijk maar de duivel zit hem nu eenmaal in de details.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie