In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement, hier in Nederland op 4 juni, biedt Sargasso aan alle partijen deelnemen ruimte om middels gastbijdragen hun standpunten naar voren te brengen. Voorwaarde is wel dat ze meedoen in de discussie die er op volgt.
Judith Sargentini, lijsttrekker van GroenLinks, heeft de eer om het startschot te geven.
Een paar jaar terug bezocht ik Melilla, een Spaanse enclave aan de Marokkaanse kust. De gemeenteraad van Amsterdam, waar ik nog steeds lid van ben, was in de Rif om kennis te maken met de achtergrond van veel Nederlandse Marokkanen. Op onze vrije avond gingen we een glaasje doen in Spanje. We vervoegden ons met onze Europese paspoorten bij de grens, staken probleemloos over, en hadden een mooie Europese avond.
Melilla is echt Spaans. Franco staat nog op het plein en je ziet er – net zoals overal in Spanje – Afrikanen die allerlei dingetjes op straat verkopen. Wij vonden er rust, maar aan de grens gaat het er ruiger aan toe dan aan de grenzen die eerder zag ik in Afrika. In de bossen en heuvels rond de stad wonen Afrikanen van onder de Sahara in brakke bouwsels en onder zeiltjes, wachtend op een kans om Europa binnen te komen. Zo nu en dan houdt de Marokkaanse politie er een razzia en worden die (veelal) mannen in een truck gehesen, om te worden gedumpt in de woestijn op de grens met Algerije. Veel Afrikanen hebben de reis tussen de Algerijnse en de Spaanse grens al meerdere malen gemaakt, zonder hun eindstation te bereiken: Europa.
Melilla is voor mij het symbool van Fort Europa. De moeite die Europa zich getroost om arbeidsmigranten zonder papieren buiten te houden, heeft iets bizars. Mensen zoeken nu eenmaal altijd een plek op waar het beter is, en zoveel hebben wij er nu ook weer niet aan gedaan om te zorgen dat het thuis in sub-Sahara Afrika goed gaat. De economische crisis komt juist in ontwikkelingslanden hard aan. Hun export naar het Westen stort in. Banken geven geen kredieten meer aan Afrikaanse ondernemers.
Het is een aanfluiting voor Europa, dat mensenrechten hoog in het vaandel heeft, dat Afrikanen aan de grens staan te trappelen, of zich in krakkemikkige bootjes laten inschepen, om vervolgens te worden uitgebuit als illegalen in de tuinbouw. Italië kondigde aan dat haar marine verscherpte controles gaat uitvoeren in de Middellandse Zee tussen Libië en het Italiaanse eilandje Lampedusa. Denkt premier Berlusconi echt dat dat helpt? De VVD stelt voor om de muren van Fort Europa op te hogen.
Dat zou sociaal zijn, want daarmee geven we mensen geen ijdele hoop.
Maar is het ijdele hoop of bittere noodzaak die hen beweegt? Niet de aantrekkingskracht van Europa, maar de uitzichtloze economische situatie in eigen land doet mensen besluiten om elders een beter leven te gaan zoeken. Niemand verlaat graag zijn familie.
Nog zo’n voorbeeld: Filippijnse kinderjuffen werken bij chique gezinnen in de Amsterdamse grachtengordel en het Gooi. Bankdirecteuren, hoge politici en managers van multinationals profiteren van toegewijde, goedkope arbeidskrachten, die ooit op een toeristenvisum binnenkwamen en daarna illegaal zijn geworden. Die vrouwen willen niet gescheiden zijn van hun eigen kinderen in de Filippijnen, maar verdienen nooit genoeg om thuis een ander bestaan op te bouwen. Er is officieel geen tekort aan kinderjuffen in Europa, dus een werkvergunning kunnen ze niet krijgen.
In de praktijk is er geen Europeaan te vinden die zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag voor zo’n gezin klaar staat. Een blue card – de Europese tegenhanger van de Amerikaanse green card – kan uitkomst bieden voor deze beroepsgroep. Want al vind ik die bankdirecteur laakbaar, zijn werknemer heeft recht op een verblijfsstatus, een eerlijk inkomen, een ziektekostenverzekering en de kans om een toekomst op te bouwen.
In tijden van economische crisis lijkt het logisch de arbeidsmarkt af te schermen voor nieuwkomers van buiten, maar de vergrijzing van Europa zet door; die extra arbeidskrachten hebben we over een paar jaar gewoon nodig. Ook als de arbeidsmigranten geen opleiding hebben. Europa heeft niet alleen maar behoefte aan hoog opgeleide ICT’ers uit India. Er is nog steeds heel veel handenarbeid te doen en zorg te verlenen.
Een blue card die arbeidsmigranten het recht geeft om een aantal jaren in de Europese Unie te werken is in aantocht. Dat is goed nieuws. Maar bij de invoering daarvan dienen de rechten en kansen van de arbeidsmigranten wel goed gewaarborgd te worden. De blue card moet niet voorbehouden zijn aan hoogopgeleiden. Houders van die kaart hebben, wat GroenLinks betreft, recht op gezondheidszorg en bijstand in noodsituaties. Ze dienen de kans te krijgen zich verder te ontplooien, om hun kansen op de arbeidsmarkt in Europa of in het land van herkomst te verbeteren.
Want arbeidsmigratie is geen zuiver economisch dossier. Het gaat om mensen. Mensen die niet hun dagen hoeven vullen met wachten op een beter bestaan, onder een zeiltje in de bossen rond Melilla. Of in uitzichtloze slavernij in een mooi grachtenpand, ver verwijderd van hun kinderen. Dat kan anders. Europa moet een slimmer en menselijker migratiebeleid ontwikkelen.
Reacties (79)
Maar is het ijdele hoop of bittere noodzaak die hen beweegt? Niet de aantrekkingskracht van Europa, maar de uitzichtloze economische situatie in eigen land doet mensen besluiten om elders een beter leven te gaan zoeken. Niemand verlaat graag zijn familie.
Dat geld voor veel meer mensen dan wij een arbeidsplaats kunnen bieden. Als de economische situatie daar zo uitzichtloos is moeten we die daar proberen op te lossen in plaats van te proberen iedereen hierheen te halen.
In de praktijk is er geen Europeaan te vinden die zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag voor zo’n gezin klaar staat.
Dat is een vrij beperkte visie op Europa voor een kandidaat bij de Europese verkiezingen bij een partij als GroenLinks. Roemenië en Bulgarije horen ook bij Europa, net als Estland, Letland en Litouwen. En vergeet Turkije niet, waar de bewoners volgens partijgenoot Lagendijk ook geen visum meer nodig hebben om hier te komen werken.
OK, goed verhaal. Maar wat is nu het politieke issue? Is er iets mis met die blue card, is die alleen voor hoogopgeleiden, krijgen houders onvoldoende rechten?
Ik moet overigens lachen om de humor van Google, die hiernaast maar liefst vier ads voor Poolse werknemers plaatst :)
“en zoveel hebben wij er nu ook weer niet aan gedaan om te zorgen dat het thuis in sub-Sahara Afrika goed gaat.”
Kan me vergissen, maar dat is ook niet ons werk, dat moeten ze ZELF doen, voor niks gaat de zon op.
Het is laakbaar dat deze mevrouw er voor pleit om de volgende golf van mensen die onze welvaart en pensioenen moeten gaan betalen, onder het mom van goedertierendheid binnen te laten. Laten
a) wij onze eigen boontjes doppen, en
b) zij hun eigen landen opbouwen. Win-win.
En wat denk je zelf? Want dit klinkt alsof je het zo uit een programma oplepelt.
Verder vraag ik mij af of het wel moreel verantwoord is de mensen met visie in europa toelaten. Trek je op deze manier juist niet al die mensen die wat van hun land hadden kunnen maken weg?
Ik vind het gewoon pervers dat zo’n leuke, spontane mevrouw die waarschijnlijk in een duur grachtenpandje in het hartje van onze hoofdstad woont en eigenlijk nog nooit een dag van haar leven echt heeft gewerkt, er op een gesubsidieerd tripje wordt uitgestuurd en na een wijntje of wat in wat in feite een ‘gated community’ is, tot het verpletterende inzicht komt dat die paupers die aan benen knagen ook maar een bot moet worden toegegooid. Ik bedoel: waar haalt ze het lef vandaan ? Met dat soort meningen ga je toch als eerste tegen de muur als de revolutie komt ?
@7: ad hominem. Kennelijk heb je geen echte argumenten en scheld je maar wat.
@7 Probeer eens een argument, dan overtuig je misschien een keer iemand.
Dank voor jullie reacties,
‘Anoniem’ schrijft dat er veel meer mensen in armoede leven, dan dat wij in Europa aan het werk kunnen helpen en dat we daarom iets moeten doen aan armoede in bijv. Afrika. Helemaal waar, anoniem. We kunnen die bootjes met illegaal overstekende arbeidsmigranten niet tegen houden met strengere regels in Europa. (Vorige week nog kapseisde er een boot waarna er zo’n 200 opvarende verdronken in de Middellandse Zee) Dat kan alleen maar als we helpen de economie in de landen op te bouwen.
Rønald en KJ stellen dat mensen in ontwikkelingslanden zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie. Dat is maar zeer ten dele waar. Europa verdient nog steeds meer geld aan arme landen, dan dat zij aan ons verdienen. Ontwikkelingssamenwerking lijkt veel geld, maar als de handel niet eerlijk is (omdat Afrikaanse landen hun landbouwproducten niet in onze winkels mogen verkopen) dan is dat dweilen met de kraan open. Veel Europese bedrijven (zoals oliemaatschappijen) werken wel over de hele wereld, maar sluizen het geld terug naar onze beursvloer. Daar heeft de lokale bevolking dus niet zoveel aan.
Ronald2 en Two Ball Cane schrijven over de blue card. De blue card zoals die nu ontworpen wordt (hij is dus nog niet ingevoerd) laat alleen mensen met een opleiding toe. Dat kan inderdaad ‘brain drain’ in de hand werken. Daarom is het belangrijk dat er goede sociale zekerheid bij geboden wordt, die ook uitbetaald wordt na terugkeer in het land van herkomst. Daarmee kan iemand dan een eigen bedrijf starten o.i.d. Europa zou juist ook arbeidsmigranten moeten toelaten die nog geen opleiding hebben. Zij kunnen dan hier een opleiding krijgen waarmee ze in eigen land een betere positie hebben. Dat is dus ‘ brain gain’.
Groet,
Judith Sargentini
lijsttrekker voor GroenLinks in Europa
Ah, jelui hebt gelijk – niks dan gescheld in mijn postje #7. Mijn argumenten staan in postje #5.
Want al vind ik die bankdirecteur laakbaar, zijn werknemer heeft recht op een verblijfsstatus, een eerlijk inkomen, een ziektekostenverzekering en de kans om een toekomst op te bouwen.
Als de bankdirecteur dat ook zou vinden, dan zou hij geen illegale in dienst nemen. Hoe naïef kun je zijn?
@12 Volgens mij zegt ze ook helemaal niet dat die bankdirecteur dat vindt.
@Judith: Wat ik blijf vinden, is dat je stukje en je argumenten, doordesemd zijn van een superioriteits-gevoel en een idee van een maakbare samenleving, en daar kan ik gewoon niet in meekomen. Mijn persoonlijke mening is dat ontwikkelingshulp een experiment was, gestart in de jaren zeventig, en dat we moeten concluderen dat het mislukt is. Heeft veertig jaar geduurd, maar dat is dan jammer. De lokale dictators schrijven het geld of de goederen of diensten die wij ze leveren gewoon af op hun eigen begroting. Is niks moeilijks aan: geld komt linksom of rechtsom binnen, maar geld is geld, en AK-47’s en gunsten van de sub-top dienen te worden gekocht. Zo gaat het al decennia en het levert niets op. Sta voor de grap toch eens echt een keertje stil bij de werkelijke oorzaak van de chaos en het onheil dat Europa over Afrika heeft afgeroepen. Goed, handels-barrieres dienen te worden afgeschaft en Europese landen dienen over hun persoonlijke, voormalige kolonie-vriendjes heen te komen. Ja, het is goedkoper om cacao, koffie en bananen uit Afrika te halen, en ja, het is nu te duur door stomme regelgeving. Maar volgens mij valt het cumulatieve prijsverschil op die producten in het absolute niet in vergelijking met de oorlogen en corruptie die daar mede dankzij ons hun verwoestende werk doen. Al decennia lang.
Huilverhaal voor de Libelle.
Maar guess what, de lezeressen daar zijn een stuk gisser dan de suffe schapen die poster hier denkt aan te treffen…
De “ellende” op straat als breekijzer voor een “bluecard” gebruiken zonder enige politiek-economische visie erbij over hoe Europa met Afrika omgaat. En Afrika met zichzelf.
Im Himmelsnam, een “red card” voor de uitvoering.
@Geert (zeer rechts), @su (zeer links), zeg er iets van!!!!
(Ceterum censeo dat verhalen en plannen als deze hier vooral gepost blijven worden)
@Judith Sargentini | 7 April 2009 | 10:17
“Rønald en KJ stellen dat mensen in ontwikkelingslanden zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie. Dat is maar zeer ten dele waar. Europa verdient nog steeds meer geld aan arme landen, dan dat zij aan ons verdienen.”
Misschien doen die ‘arme’ afrikaanse landen dan wel iets verkeerd?
Waarom zijn wij wel in staat aan hun te verdienen en hun niet aan ons, zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat ze daar elkaar liever naar het leven staan ipv samen te werken zoals de EU?
#15 is deels achterhaald door #10.
@KJ&Ronald
Ter verdediging van parijtgenote Sargentini. Vorige maand stond er hier een postje met de kapitaalstroom van en naar Afrika (of de Derde Wereld in het algemeen). Ik kan het nu niet vinden, maar de conclusie was dat er ongeveer 450 miljard onze kant op komt jaarlijks (850 heen en 1300 terug). Hoewel het in Nederland tegenwoordig heel populair is om lekker flink te doen tegen linkse hobbies zoals ontwikkelingssamenwerking, zou je het ook als een teken van beschaving kunnen zien dat Nederland zich als één van de weinige landen houdt aan de geldende afspraken. (Te lange zin, ik weet het.)
Samenvattend zou je kunnen stellen dat het Westen ontwikkelende landen beter zou moeten faciliteren om zichzelf te ontwikkelen. Denk aan het kwijtschelden van schulden en opheffen van handelsbarrières, misschien wel in plaats ontwikkelinssamenwerking die voor een groot deel conditioneel is en daarbij een Westerse industrie die zichzelf in stand houdt. (Met de beste bedoelingen, dat dan weer wel.)
@14 Walgelijk inderdaad dat idee van een maakbare samenleving, de maatschappij is gewoon kut en waarom zouden we onze best doen om er iets aan te veranderen?
@16 Natuurlijk gaat er iets verkeerd daar. Dat is juist de reden waarom we ze proberen te helpen. We hebben toch geld zat.
@Ronald/16
“Waarom zijn wij wel in staat aan hun te [..]ipv samen te werken zoals de EU?”
Dit is een serieuze vraag?
@Hal Incandenza | 7 April 2009 | 10:34
Ik pleit nergens voor een reductie van ontwikkelingssamenwerking.
Maar als er iets gewijzigd zou moeten worden dan is het wel ontwikkelingshulp, van pamperen is nog nooit iemand volwassen geworden.
@Judith; redeneer voor de grap eens andersom – en dit verhaaltje kan de schijn van racisme wekken, hoor, maar zo is het niet bedoeld: al decennia exporteren ‘wij’ (het westen) de productie van electronica, textiel en goedkope plastic prullen van het ene zuid-oost Aziatische land naar het andere. Landen die, ook al lagen ze in puin toen ze begonnen, als ze eenmaal in de molen zitten, langzaam eerste-wereld-landen worden. Landen die, voor Europa, tering-ver zijn en waar vandaan het verschepen eigenlijk veel te duur is in verhouding tot de prijs van het product.
He, maar wij hebben een ander lage-lonen-continent net aan onze zuidkant liggen: Afrika. Waarom is er, in de afgelopen zestig jaar nog niemand op het idee gekomen om een poot van, zeg, Bull, daar neer te zetten ? En ik zeg Bull omdat het een Franse electronica-gigant is, van wie je nog enigzins een focus op Afrika zou kunnen verwachten. Maar waarom zitten er geen Asus-en in Namibie ? Is daar ooit onderzoek naar gedaan ?
@Hal Incandenza | 7 April 2009 | 10:39
Ja dat is een serieuze vraag, die landen staan elkaar liever naar het leven ipv samen te werken, eendracht maakt macht, nu worden de individuele landen tegen elkaar uitgespeeld door de westerse landen die zich verstoppen achter organisaties als de EU.
De huidige ontwikkelingshulp is symptoom bestrijding, geen remedie.
@Hal; ik ben He. Le. Maal. Voor het afschaffen van handels-barrieres tussen Europa en Afrika. Heb ik ook zo gezegd. ‘Faciliteren’ zoals jij dat noemt, moet in de vorm komen van contracten die bedrijven opstellen m.b.t. exploitatie – zie ook mij post #22. Overheden moeten met hun tengels van andere landen afblijven. Werkt alleen maar corruptie en oorlog in de hand. Tenminste, als je de afgelopen veertig jaar als uitgangspunt neemt. En dat lijkt me genoeg.
@Anoniem; de maakbare samenleving is zeer beperkt. Ik ben geen Thatcherite; ik ben voor maatschappelijke cohesie. Maar ik ben ook voor het opdoeken van experimenten die aantoonbaar niet werken.
@Ronald/21
Volgens mij noemen we wat vroeger ontwikkelinshulp heette nu gewoon -samenwerking.
@Hal Incandenza | 26,
Oude wijn in nieuwe zakken.
@22 Er worden nauwelijks nog extra transportkosten gemaakt als een goed eenmaal in een zeecontainer op een schip ligt. Of het dan uit China komt of van Texel maakt qua transportkosten weinig meer uit. Als die goederen dan ook nog dure eindproducten zijn dan zijn die transportkosten helemaal niet meer relevant.
@23 Je vraagt je af waarom de landen buiten Europa doen wat wij gedurende ons hele bestaan, op de laatste 50 jaar na, ook hebben gedaan? 50 jaar samenwerking alleen omdat we zo geschrokken waren van de bloedigste oorlog in de menselijke geschiedenis. 50 jaar samenwerking die nu al staat te wankelen?
@Anoniem | 7 April 2009 | 10:54
Hmmzzzzz alsof wij de enigen zijn die een verschrikkelijke oorlog achter de rug hebben.
* iets met Rwanda schiet me te binnen *
@29 Ik wil alleen maar aangeven dat duurzame samenwerking niet zo vanzelfsprekend is als jij doet voorkomen. Helemaal niet vanzelfsprekend zou ik zelfs zeggen.
Ik wou niet doen voorkomen alsof bloedige oorlog een garantie is voor vrede. Dat is na de eerste wereldoorlog bij ons ook niet zo goed gelukt.
KJ zal nog een keer terugkomen op de volledige verwijdering van handelsbarrieres.
Want het is van de zotte om een Verelendung voor Afrika te postuleren zoals J. Sargentini doet. Qua persoonlijk basismateriaal (voedsel, kleding en spulletjes) heeft men het daar 10 x beter dan 50 jaar geleden. Infrastructureel is het niet veel opgeschoten. Maar dat heeft toch vooral interne culturele (!)oorzaken. Niet alleen, maar toch.
Een relatieve Verelendung t.o.v. Europa dan ? Pffff.
“…maar de vergrijzing van Europa zet door; die extra arbeidskrachten hebben we over een paar jaar gewoon nodig“.
Een aantal organisaties wijst vandaag, World Health Day, op de risico’s van “brain drain” van zorgpersoneel.
Een blue card toestaan voor zorgpersoneel is leuk voor ons, niet voor de armere landen. De vergrijzing kan dus nog voor een leuk staaltje neo-kolonialisme zorgen.
Doortastend en effectief als altijd, denken overheden dat probleem met een gedragscode te kunnen tackelen.
Accepteren dat we die extra arbeidskrachten over een paar jaar nodig hebben, lijkt mij geen goed uitgangspunt om de genoemde problemsatiek aan te pakken.
#31 Want het is…
moet zijn
Maar het is…
@Ronald/23
Een serieus antwoord dan maar. Ik wil er geen essay van maken dus zo kort en bondig mogelijk. De reden dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen is dus enerzijds de exploitatie van het Westen. Anderzijds is er sprake van het ontbreken van een civil society (middenklasse) en een niet of gebrekkig functionerende staat. Beide zijn moeilijk op te bouwen zolang de exploitatie plaatsvindt zoals nu. Als het overgrote deel van de bevolking in uitzichtloze armoede opgroeit dan leidt dit tot een bevolking die niet of nauwelijks in staat is maatschappelijk te functioneren. Daarnaast spelen er natuurlijk bijvoorbeeld ook nog factoren als AIDS en andere ziekteproblematiek, etnische conflicten en andere historisch verklaarbare (geo-)politieke problemen.
In het geval van ontwikkelende versus ontwikkelingslanden m.n. in Sub-Sahara Afrika geldt er een wet van accelererende voorsprong. ‘Wij’ zijn daar zowel historisch als hedendaags medeverantwoordelijk voor. Kwijtschelding van schulden (geld komt toch niet terug) en het opheffen van handelsbarrières kunnen zorgen voor meer eigen verantwoordelijkheid en economische ontwikkeling. Door economische ontwikkeling kan zich een middenklasse ontwikkelen die essentieel (zie Europa) is voor een functionerende (democratische) staat. Dit is allemaal wat kort door de bocht maar een aanzetje. Over de zeer beperkte zinvolheid van ontwikkelingssamenwerking kunnen we het eens zijn. Noodhulp blijft wel een morele verplichting wat mij betreft.
De andere reden zou natuurlijk kunnen zijn dat mensen in extreem arme landen lui, dom, incompetent en corrupt zijn. Deze opvatting lijkt in reactie op de het linkse maakbaarheidsideaal steeds meer in zwang te komen.
@Hal Incandenza,
Daar komt de aap weer uit de mouw, het is weer de schuld van het westen hoor.
De andere reden zou natuurlijk kunnen zijn dat mensen in extreem arme landen lui, dom, incompetent en corrupt zijn.
Dat is natuurlijk ook zo.
Bij ons ook, maar hier krijgen ze de kans veel minder. Sterke staat, veel onderwijs, meritocratie etc.
Migratie is niet te stuiten, net zozeer als samenlevingen niet maakbaar zijn. IMHO is het dan beter om te proberen die migratie enigszins te reguleren.
Of een blue card daar het beste middel voor is: ik weet het niet. In de VS hebben ze inderdaad al jaren de green card. Tegelijk hebben ze daar al jaren een enorm probleem met Mexicaanse migranten die ondanks een zwaarbewaakte grens en het card-systeem massaal illegaal de VS in komen.
@19
Dat van dat geld genoeg snap je goed. Of was dat (ook) sarcastisch? Want dan stel ik voor dat je een baantje zoekt en je gaat afvragen of slechts 2 keer per jaar op vakantie gaan wel echt zo een geldprobleem is.
We kunnen idd niet alle arme Afrikanen een arbeidsplaats aanbieden, maar we kunnen ze ook niet allemaal tegenhouden. Nu al zijn er circa 8 miljoen illegalen aan het werk in de EU. Vaak tegen een hongerloontje. Juist omdat ze geen status, geen rechten hebben kunnen ze worden uitgebuit door werkgevers. Het lijkt me de taak van Europese politici om te bezien hoe we dat beter, humaner kunnen organiseren.
8 miljoen reguliere banen, al dan niet tijdelijk, dat kan een serieus aanbod aan Afrika opleveren. Een serieus alternatief voor de illegale tocht naar Europa met behulp van meedogenloze mensensmokkelaars en wrakke bootjes.
Te denken dat we het werk voor Europeanen kunnen reserveren is een illusie. Europa vergrijst. Als de huidige crisis voorbij is slaat de vergrijzing ook in NL ongenadig toe. Als we over 30, 40, 50 jaar oud en zwak in een verpleeghuis liggen, willen we dan dat er nog iemand is om onze billen te wassen? Zo ja, dan moeten we de discussie over legale arbeidsmigratie nu serieus beginnen te voeren.
als we er gewoon voor zorgen dat mensen op andere plekken in de wereld het ook goed krijgen komen ze niet naar hier
@Ronald/35
Lezen kun je kennelijk niet, want dat staat er niet. Lees mescaline (36) ook maar even. Die illustreert wel aardig wat ik probeer te zeggen. Ik zou jou willen uitnodigen om te gaan wonen in een sloppenwijk ergens in Afrika, de banden met Nederland te verbreken en eens te kijken hoe goed je functioneert na verloop van tijd. Ondanks jouw opleiding, talenkennis, sociale vaardigheden etc. Zonder functionerende maatschappij ook geen functionerende individuen.
@mescaline
Inderdaad. Hier hebben wij echter het idee dat dat niet voor onszelf zou gelden. Mensen vinden het alleen nog hun eigen verdienste dat ze het zo goed hebben…
@38 Daar was geen spoortje sarcasme aan.
@gbh 40,
basisvoorwaarde daarvoor is dat men stopt met het fokken als konijnen en die landen een bevolkingsniveau krijgen die door de locale economie en voedselvoorziening ook daadwerkelijk gehandhaafd kan worden.
Pas dan kunnen die landen zich verder ontwikkelen, nu strompelen ze van de ene crisis naar de andere crisis.
Peter #31 schrijft dat de welvaart in Afrika de laatste 50 jaar flink is toegenomen. Helemaal waar. Een land als Mozambique bijvoorbeeld heeft al jaren een economische groei van een procent of zeven. Er komt niet alleen ellende uit dat continent en ontwikkelingssamenwerking is niet alleen maar verkeerd. (KJ #14).
Maar dat Afrika arm is, en arm blijft, is niet omdat de ontwikkelingshulp is mislukt. Het is een ingewikkelde mix van oneerlijke economische omstandigheden, conflicten en, ja, culturele verschijnselen. Veel conflicten in Afrika hebben een wellicht een culturele achtergrond, maar zijn door buitenstaanders aangewakkerd. De oorlogen in Angola en Mozambique na de onafhankelijkheid werden gefinancierd door de spelers van de Koude Oorlog; de oorlog in de DRC gaat om grondstoffen (diamanten, goud, coltan etc) en de genocide in Rwanda kent een (niet de gehele) oorzaak in het optreden van de kolonisator België.
Mijn pleidooi ging echter niet over ontwikkelingssamenwerking of conflictbeheersing in Afrika, maar over een manier om netjes met arbeidsmigranten om te gaan waarbij wij niet alleen de lusten hebben, maar ook de verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van deze migranten en de omgeving waar ze vandaan komen.
Over de schuldvraag van de Afrikaanse armoede zijn hele bibliotheken vol geschreven. Ik heb er een plankje van gelezen en de antwoorden zijn niet eensluidend.
Judith Sargentini
lijsttrekker voor GroenLinks in Europa
@Rønald, dat fokken als konijnen is daar nodig voor de oudedagvoorziening, hoe rijker en hoe beter de sociale voorzieningen hoe minder geboortes er zijn
@34. Hal Incandenza:
“De andere reden zou natuurlijk kunnen zijn dat mensen in extreem arme landen lui, dom, incompetent en corrupt zijn.” “Deze opvatting lijkt … steeds meer in zwang te komen.
Waarop maar één goed weerwoord te geven is: zelfs als dit waar is: is het slechts een gevolg. Een administratie is corrupt omdat… een bevolkingsgroep is dom omdat…
Op een paar vreemde vogels na, zal niemand zeggen dat zoiets genetisch is bepaald.
Het zou een duidelijke historische en/of sociaal-culturele oorzaak hebben. Or oorzaken.
Waarmee het cirkeltje rond is en blijven je eerste redenen als enige redenen over.
@gbh, dat weet ik, maar door de veel te grote bevolking van die landen komt er geen ‘rijkdom’ en dus ook geen betere sociale voorzieningen en dus daalt het geboortecijfer niet.
Volgens mij heet zoiets een vicieuze cirkel en deze kan alleen doorbroken worden door de grote van de bevolking te reduceren.
@Mesc:
Hier, een rode kaart voor alle arbeidsmigranten. Ik vrees dat Judith niet in aanmerking komt. Teveel een regent.
@39 Waarom zouden die 8 miljoen illegale arbeiders verdwijnen door legaal meer arbeid uit Afrika te importeren? Die illegale arbeiders blijven een stuk goedkoper en een stuk minder lastig dan arbeiders met volwaardige rechten, waar die ook vandaan komen.
Als werkgevers illegalen in dienst hebben is dat niet omdat ze legaal niemand kunnen krijgen.
Verder snap ik wel dat het in ons voordeel is als rijke Nederlanders wiens billen gewassen moeten worden om dat zo goedkoop mogelijk te laten doen. Maar is het ook voordelig voor arme werkeloze Roemeense vrouwen die ook graag Billen zouden wassen voor 10 euro per uur?
En is het niet een illusie dat we Afrika helpen door mensen hier te laten werken zolang de situatie daar uitzichtloos blijft?
@Rønald, die vicieuze cirkel kan je ook doorbreken met een marshallplan, zo zijn wij er ook bovenop gekomen en anders waren wij misschien nu ook wel een ontwikkelingsland geweest
@Bèr
Zie mijn reactie 41…
@gbh, interessante gedachte, maar ten tijde van het marshallplan was er in (west)Europa wel iets aanwezig wat er in Afrika niet aanwezig is, namelijk genoeg en goed opgeleide mensen.
Dus enkel een Marshallplan voor Afrika zal tot helemaal niks leiden, en de mensen die opgeleid zijn in Afrika hebben maar 1 doel over het algemeen en dat is een dikke boterham in Europa of de VS verdienen, niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Eerder zou ik dan nog een algemeen verbod uitvaardigen op arbeidsmigratie voor mensen met een opleiding zodat die mensen wel wat van hun leven moeten maken in Afrika.
Als werkgevers illegalen in dienst hebben is dat niet omdat ze legaal niemand kunnen krijgen.
Krek wat ik zei in #12..
@44 Judith, ik ben bang dat je mescaline nu op zijn tenen trapt. #31 is mescaline en #32 is Peter.
En nu ik toch contact heb: hoe kijk je tegen het in #32 gestelde aan?
@49 Werkgevers die misbruik maken van illegalen moeten harder worden aangepakt. Verplicht ze om na betrapping een jaar loon uit te betalen aan hun illegale werknemer. Geef illegalen een tijdelijke verblijfsvergunning als ze aangifte durven doen tegen hun werkgever. De roep van werkgeverskant om legale arbeidsmigratie zal zeker toenemen als illegalen in dienst nemen te link voor ze wordt.
Arbeidsmigratie uit de nieuwe landen van de EU biedt slechts tijdelijk soelaas. Zodra het in die landen beter gaat keren de meeste arbeidsmigranten terug. Bovendien vergrijzen de oostelijke EU-landen nog sterker dan Nederland. Nederland gaat zelfs Roemenie inhalen qua inwonertal volgens de laatste prognoses.
Dank @su!
*GEERT WILDERS! Waar blijft uw rode kaart ? ;-)*
@Judith ik werd wat nurks. Maar je reactie in #44 zou een feilloze inleiding op je post zijn geweest.
Blijft over:
..maar ook (1) de verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van deze migranten en (2) de omgeving waar ze vandaan komen.
Wat mij betreft is het eerste een legitieme vraag, maar het tweede naar nu weer blijkt een onstuitbare reflex…
Ik stel voor dat mevrouw Sargentini eens een paar jaar op een uitkering tussen de kanslozen gaat wonen. Misschien helpt haar dat van haar naïeve wereldbeeld af.
We zitten niet te wachten op immigranten zonder opleiding. Volstrekt asociaal als je die hierheen wilt laten komen. we hebben al genoeg kanslozen en laag opgeleiden waar simpelweg geen werk voor is.
Tariefmuren afbreken is de enige oplossing. Dat geeft mensen kans om thuis een leven op te bouwen. De slappe naïeve symboolpolitiek van mevrouw Sargentini draagt dus geen ruk bij.
@53 Ja excuses, ik realiseerde me het pas toen in #49 schreef.
kortom: het enige effect dat die zg “blue card” zal hebben is dat je (weer) een nieuwe horde uitkeringstrekkers importeert.
illegalen vinden alleen werk omdat ze zo goedkoop zijn en je ze zo lekker kunt uitbuiten. Legaliseer ze en ze zijn direct te duur en gaan de uitkering in
@Judith Sargentini/44
Daar ging jouw stuk niet over, dat is correct. Het één is wel onlosmakelijk met het ander verbonden. Als je pleit voor eerlijke omstandigheden voor degenen die hier werken dan kan iedereen je volgen denk ik. Dat gebruik van de Blue Card (Welke kleur krijgt hij eigenlijk? Een Green Card is toch roze?) is een mes dat aan twee kanten snijdt. Terecht wordt bijvoorbeeld het probleem van een brain drain aangestipt. Met een regeling waarbij er ook mensen met minder of zonder opleiding binnen komen, is dat probleem niet opgelost. Daarnaast is een Green Card een permanente verblijfsvergunning, wordt de Blue Card dat ook? In dat geval lijkt het me een illusie dat deze mensen massaal terugkeren met hun nieuwe opleiding en werkervaring.
Ergens vind ik het ook vreemde redenering om te zeggen: Wij hebben die arbeiders nodig, dus moeten we ze toegang verlenen. Zou het uitgangspunt niet moeten zijn dat wat zij nodig hebben i.p.v. ons eigenbelang. Ik denk dat Afrika de mensen die kunnen en willen werken de komende jaren hard nodig zal hebben, wil er een kans zijn dat deze landen zich ontwikkelen.
Dat zijn inderdaad de blinde wetten van het spel @Sikbock 59
Misschien valt er een mooie regeling te maken door overschotten te ruilen tegen tekorten.
In de V.S. werd de Nationale Garde ingezet bij de grens met Mexico om de illegale immigratie in te dammen. Dat leverde o.a. de kritiek op dat het leger wegens werkzaamheden elders toch al zwaar belast was.
Dit jaar kwam er een voorstel van defensie mensen met tijdelijke verblijsvergunningen versneld in te burgeren, omdat het leger een tekort aan personeel heeft.
Nu gun ik niemand, dus ook immigranten niet, een versneld levenseinde wegens bewezen loyaliteit aan het land van vestiging. Maar misschien kan de crisis een handje helpen bij uitwisseling van personeel?
Mens ,we willen die verkiezingen niet eens.
De opkomst daalde van 58,1 procent van de kiesgerechtigden in 1979 naar 39,1 procent in 2004.
Wakker worden, luisteren naar de bevolking wat een politicus hóórt te doen en ophoepelen.
Het Europees parlement is ondemocratisch, corrupt en geldverslindend inefficiënt.
Maar geen wanklank vanuit de linkse hoek.
Het zijn geen zeehondjes maar economische vluchtelingen.
Als u bekend is dat er illegalen in uw vriendenkring werkzaam zijn wat let U dan om uw plicht te doen en ze aan te geven bij de Belastingdienst zoals het hoort?
Onze tuin , als ik een tuinier nodig heb voor het schoffelen vraag ik eerst aan mijn luie kinderen die voor 20 euri nog niet het bed uit te schoppen zijn , dan pas de buren (oostbloklanden etc ).
Als je een illegaal nodig hebt voor 5 euri ben je een waardeloze persoon cq ondernemer.
Wie er het zieligst kijkt of nat is van het zeewater is doet niet ter zake bij personeel.
In een asiel kun/moet je dat gevoel hebben.
leuk!
http://www.dumpert.nl/mediabase/161331/afc902e3/europarlementariers_zijn_zakkenvullers.html
twitter de twitter de twit, ik heb een stevig debat op sargasso.
Laat het mediacircus maar draaien, ik mot opvallen. ik laat overal een drol.
Het lijkt niet eens op een debat.
U poneert een stelling en klabaf 40 comments later er rest niets meer van over terwijl dit een “linksig” blog is.
wellicht kun je wat partij slaven overhalen om hier enkele voor jou positieve reactie’s achter te laten voor wat meer evenwicht.
@Hemaworst #65, wat is jou voorstel om de immigratie in goede banen te leiden?
#66; wat dacht je van een quotum per land van herkomst, en een ‘wenselijkheids’-indicatie op grond van leefomstandigheden, opleiding en leeftijd ?
Judith Sargentini is een raciste die circular migration promoot. De bedoeling is om in elk westers land een migranten-onderklasse te vormen, die voor zover mogelijk derde-wereld lonen uitbetaald krijgt. Uitsluiting uit de sociale voorzieningen is een essentiële onderdeel van deze strategie. Let op: volgens Sargentini zullen de blue-card houders niet dezelfde rechten hebben als autochtonen op dat gebied.
De westerse toerist in Thailand profiteert van goedkope horeca-personeel en goedkope hoeren. Daarvoor moet je wel naar Thailand. Circular migration brengt Thailand naar je toe. Daar draait het om, wegwerpmensen ten behoeve van de autochtone elite in de westerse landen. Het is racisme en uitbuiting, niets meer.
Judith Sargentini is een raciste die circular migration promoot. De bedoeling is om in elk westers land een migranten-onderklasse te vormen, die voor zover mogelijk derde-wereld lonen uitbetaald krijgt.
Scherpe analyse, zo voelde ik het ook toen ik dit stukje las.
Alhoewel ik ook best 1x in de 4 weken zou willen migreren naar Straatsburg voor zo’n salaris als die Euro zakkenvullers krijgen.
@Paul; Ik heb helemaal niets tegen Thaise hoeren. Ik ben tegen grachtengordelaars die de import van Thaise hoeren aanprijzen onder het mom van naastenliefde en internationale solidariteit. Daarnaast heb ik ook praktische en theoretische bezwaren tegen het stukje van mevrouw, maar die heb ik al geuit.
Tjonge jonge, is de PVV/SP-landdag leeggelopen ofzo.
@Paul: lees de voorlaatste alinea van het artikel eens, daar staat toch vrij duidelijk “Maar bij de invoering daarvan dienen de rechten en kansen van de arbeidsmigranten wel goed gewaarborgd te worden. [..] Houders van die kaart hebben [..] recht op gezondheidszorg en bijstand in noodsituaties.” Welk deel daarvan begrijp je niet? En waar zie jij staan dat kaarthouders onder het minimumloon mogen werken?
Sinds wanneer dien ik een oplossing aan te dragen voor het migratieprobleem?
Een paar eeuwen luisteren naar de paus zou al een hoop schelen.
It worked for us.
Het is een aanfluiting voor Europa, dat mensenrechten hoog in het vaandel heeft, dat Afrikanen aan de grens staan te trappelen
Nope. Dat is een aanfluiting voor het land aan de andere kant van die grens.
Wat ik níet begrijp, mevrouw Sargentini, is dat als je weet hoeveel weerstand zo’n gedachtengang als de uwe onder steeds grotere delen van de bevolking oproept, zelfs in zo’n mate dat je steeds vaker het woord revolutie hoort vallen, hoe u dan toch deze gedachtengang zo standvastig kunt blijven uitdragen.
Zou het niet verstandiger zijn even wat gas terug te nemen, en er pas op terug te komen als de gemoederen wat bedaard zijn?
Dat kan nu, na veertig jaar van dit soort gedachtengangen, misschien wel even duren, maar op deze manier werkt u er voor mijn gevoel bijzonder effectief aan mee dat het wat voornoemde revolutie of burgeroorlog betreft, niet bij gevallen woorden blijft.
Waarschijnlijk niet zo direct geporteerd zijn van de heer Wilders, maar ondertussen met tomeloos enthousiasme de vijver creëeren waarin hij kan zwemmen. Dat snap ik niet, echt niet.
@BobA: Wie zijn/haar electorale agenda laat bepalen door angst wat de Wilders-achterban ervan zal vinden, heeft bij voorbaat verloren.
GroenLinks heeft een verkiezingsprogramma dat staat als een huis. Je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn maar als lijsttrekker is het natuurlijk Judiths voornaamste opdracht om de plannen erin gehoord te laten worden. Laat de kiezer dan maar zijn keuze maken!
#75 BobA is bang voor ‘rechts’ bij de volgende verkiezingen, en zou graag zien dat ‘links’ een beetje samenwerkte en rekening hield met de mogelijkheid dat ze in 2011 danig op de billen getikt gaat worden. Ik vind dat jij gelijk hebt – en ik ben geen Wilders-fan – hoewel de meningen van mevrouw Spaghetti mij tegen de borst stuiten, moet zij die als vertegenwoordiger van GL gewoon spuien zoals ze in het boekje staan. Er worden geen gevangenen gemaakt in de verkiezings-strijd, tenslotte.
Als de blue-card status niet onderdoet voor die van een autochtone Nederlander, laten wij dan beginnen door mw. Sargentini haar Nederlanderschap te ontnemen. Wij sturen haar eerst terug naar Italië, maar dan krijgt ze wel een blue-card, en mag ze hier weer komen wonen. Moet toch geen probleem zijn, als het gelijk is aan het Nederlandse staatsburgerschap? Meld je aan, mw. de raciste, of leg anders uit waarom je dat niet zou willen…
Het punt lijkt me niet zozeer dat Afrika zo arm is gebleven, alswel dat delen van Europa en Oost-Azië dankzij de industrialisatie zo rijk zijn geworden. Het lugubere contrast in welvaart dat hierdoor is ontstaan creëert een osmotische druk die mw. Sargentini wil verlagen door de grenzen permeabeler te maken. De vraag is echter of deze strategie doel zal treffen, omdat niet duidelijk wordt hoe deze aanpak tot verhoging van het welvaartspeil in arme landen zou moeten leiden.
Ik heb begrepen dat u lijsttrekker bent voor de Europese verkiezingen.
Wat zijn de belangrijkste speerpunten op de gebieden van gezamenlijk buitenlands, defensie, en economisch beleid die u wilt bereiken?