Wie alleen de bekende musea bezoekt om kunst te bewonderen, mist een hoop. Er is een scala aan expositieruimten en galerieën, waar veel boeiende kunst te zien is. Bijvoorbeeld de expositie ‘Beyond Matter’ van Levi van Veluw in galerie Ron Mandos (Amsterdam, t/m 11 mei te zien).
Gemiddeld 6 tot 7 keer per jaar zijn kunstwerken van Levi van Veluw te zien in musea en galeries in binnen- en buitenland. Behalve de solo-expositie in Amsterdam is er vandaag de laatste mogelijkheid om vroeg werk (4 portretten) in het Singer Museum te Laren te zien en kun je tot 16 juni de installatie ‘The Chapel’ zien in het Rijksmuseum Twente.
The Chapel, installation, 200 x 200 x 300cm, wood, cobalt ink, uit de serie Veneration, 2017.
Van Veluw is een multi-disciplinair kunstenaar en bijna al zijn projecten worden vorm gegeven met installaties, sculpturen, videos, foto’s, schilderijen en tekeningen.
Shallow hole, charcoal drawing, 73 x 51 cm, 2013, uit de serie The collapse of cohesion.
Uit dezelfde serie deze video: Archive, 2014 (8 min. 35″).
Subdividing matter II, Handmade sculpture , 240cm x 70cm x 5cm, Walnut wood, Black ink, with movable lids, 2016, Uit serie The Monolith.
Momenteel heeft Levi van Veluw in Italië een solo-tentoonstelling in voorbereiding, die 27 april geopend zal worden. Zowel in Amsterdam als in Italië staat Van Veluws fascinatie voor religieuze processen en symbolen centraal. In de woorden van de begeleidende teksten:
Van Veluw’s research into the visual languages of religious contexts. Using shapes reminiscent of altars, idols and temples, he manages to evoke a convincing spiritual experience. Entering his installations feels like treading sacred ground.
En
He is particularly interested in the aspects of the religious process. He chooses not to focus on political issues surrounding faith, but rather explores how the various faiths operate in the mind of the faithful through form and image. And whether he, as an artist, is capable of provoking a convincing spiritual experience in the visitor.
Chapel inside the installation The Relativity of Matter, 700 x 500cm, 2018.
Kan kunst een spirituele of religieuze sensatie oproepen? Die vraag lijkt al beantwoord door het werk van Mark Rothko. Momenteel kun je in Schiedam bij één van zijn werken in contemplatie. En het is niet voor niets dat een permanente expositie in een kapel is te zien. Het gebouw had evengoed de´Rothko-galerie´ genoemd kunnen worden, maar de Rothko-chapel is bedoeld als
(…) a sacred space (…)o inspire people to action through art and contemplation, to nurture reverence for the highest aspirations of humanity, and to provide a forum for global concerns.
Een heilige plaats, contemplatie, begrippen die relateren aan religie en spiritualiteit. Levi van Veluw wil nu dus kijken of zijn werk iets van spiritualiteit bij de toeschouwer oproept. Door vorm, kleurgebruik en sculpturen van religieuze voorwerpen.
Shrine, Sculpture, 100x60cm polymer clay, pigment, glass, metal frame, 2019.
Natuurlijk is wat een toeschouwer ervaart geheel persoonlijk. Maar mensen die zichzelf als niet religieus of a-spiritueel zien, zullen ongetwijfeld herkennen wat religieuze symbolen en gebouwen voor de gelovigen betekenen.
Of u die herkenning ook gewaar wordt bij het zien van Levi van Veluws werk, kunt u dus nagaan bij de expositie ‘Beyond Matter’ (t/m 11 mei te zien).
Beyond Matter, sculpture, 200x200cm, polymer clay, pigment, wood, metal frame, 2019.
Prettige zondag verder.