ELDERS - Europa wordt deze weken geteisterd door een tsunami aan vrijwillige werktijdverkorting. Hoewel, vrijwillig? De schoolvakantie 8 juli tot 4 september) is van overheidswege opgelegd. De bouwvakvakantie is sinds 1981 geen verplicht nummertje meer, het advies is wel in de schoolvakantie het werk neer te leggen (24 juli tot en met 25 augustus). De politiek gaat daar braaf in mee (7 juli tot en met 11 september).

In andere Europese landen gelden grofweg dezelfde perioden. Ofwel: voor wie graag ziet dat Europa op haar gat ligt moeten dit gouden tijden zijn.

Vakantie is een beleving en biedt de mogelijkheid Europa te ervaren. De meeste vakantiegangers doen in deze periode een of meerdere Europese landen aan en kunnen dus zien waar van Europese eenheid sprake is of juist van Europese diversiteit.

Bijvoorbeeld: op de 14e juli kun je in Frankrijk dezelfde futloze braderietjes aflopen, die ook onze Koningsdag kenmerken. Men is in Frankrijk wel veel verder met het idee van centraal georganiseerde en uitgevoerde vuurwerk. Hele dorpen lopen uit om het spektakel te bekijken en de collectieve oh’s en ah’s verhogen het pittoreske sfeergevoel.

Braderietjes hetzelfde, vuurwerk een heel verschil. Is dat kenmerkend voor de Europese eenheid?

Eén overeenkomst is bekend en heeft flinke voordelen. Overal met euro’s betalen. Om je dan af te vragen waarom hetzelfde schoonmaakmiddel in Portugal zoveel goedkoper is dan in Nederland.
Betalen met hetzelfde geld, voor merkwaardig verschillende prijzen

Verder: de verkeersveiligheid. Verschillende landen, verschillende campagnes. Zou daar niet eens wat meer eenheid in gebracht kunnen worden? Zodat je meteen weet, wat al die verschillende borden en tekens betekenen?
Eén veiligheidsgedachte, vormgegeven in verschillende aanwijzingen.

Awel, gooit u uw “vakantie Europa beleving” maar in de reactieruimte.

Reacties (7)

#1 Janos

Mijn vakantie Europa beleving heb ik vorig jaar al een keer ergens neergeschreven, oa over verkeersveiligheid en grenzen. Voor wie belangstelling heeft: http://vrij-zinnig.nl/wp/2016/08/17/op-vakantie-in-misantropie/

En wat ouder: http://vrij-zinnig.nl/wp/2014/07/28/germans-and-transportation/

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Als zelfstandige zonder poen houd ik noodgedwongen mijn carbon footprint bescheiden. Al ga ik voor benzine de Maas over en voor drank de Roode Beek.
Om dan op elke rotonde toch elke keer een ‘oh, ja’-gevoel te krijgen. Wat trouwens ook geldt voor de Nederlandse turborotondes, waar je een terreinwagen voor nodig hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JANC

@2: Dat valt wel mee!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Grimmm

Met kinderen zat ik jarenlang aan de verplichte zomervakantie vast. Duur en druk. Ik probeerde de grootste mensenmassa’s wel te vermijden maar belandde af en toe toch in die eindeloze file in de brandende zon of op de overvolle herriecamping mét animatie. Nu zijn de kinderen groot en hoef ik niet meer. Godzijdank. Ik blijf lekker thuis. Beetje doorwerken, af en toe een mooie wandeling. Heerlijk rustig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJH

Eén overeenkomst is bekend en heeft flinke voordelen. Overal met euro’s betalen.

Je kunt overal ter wereld met Euro’s betalen: just pull out your card. Het voordeel van die Euro voor de consument is, in het tijdperk van krediet kaarten, pinpassen, chip-wallets en electronisch bankieren, schromelijk overdreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 KJH

@2: De turborotonde is net als de Nederlandse OV chipkaart, de snelwegafrit, en de parallelle A2: een efficiency booster voor mensen die het vaak gebruiken en weten wat ze doen, een ramp voor alle casual gebruikers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JANC

@5: want die dingen worden overal in de wereld geaccepteerd.

  • Vorige discussie