The new U.S. administration has said that it wants change and it wants to hold talks with Iran. It is clear that change should be fundamental, not tactical, and our people welcome real changes. Our nation is ready to hold talks based on mutual respect and in a fair atmosphere.
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad lijkt in een televisiespeech ter gelegenheid de 30e verjaardag van de Islamitische revolutie zijn vuist te ontspannen. Natuurlijk voegt hij er wel aan toe dat Bush en zijn trawanten voor hun wandaden berecht en gestraft moeten worden als “een van de redenen van onzekerheid in de regio”. Analisten wijzen er op dat de dalende olieprijzen Iran mogelijk bewegen richting meer openheid. Ook zijn er in juni verkiezingen, waarin Mohammad Khatami (president van 1997 tot 2005) de strijd met Ahmadinejad wil aangaan. Khatami’s soepeler opstelling jegens het Westen en zijn belofte voor meer economische en sociale vrijheid staan in schril contrast met de isolationistische opstelling van Ahmadinejad, die er economisch een potje van heeft gemaakt met slecht beleid en hoge inflatiecijfers. Het is natuurlijk altijd afwachten of de VS en Iran hun kat en muis-spel niet toch voortzetten na de aangekondigde koerswijziging. Maar op het geopolitieke wereldtoneel maken betrekkelijke veranderingen vaak wel het verschil.
Reacties (6)
Misschien heeft Ahmadinejad er wel baat bij dat er vlak voor de verkiezingen er zich nog even een internationaal incidentje voordoet, zoals Israel dat plotseling *kuch* bedacht dat Hamas aangepakt moest worden.
Aan de andere kant: Obama zit al in het zadel, en gezien de bovenstaande quote laat ook hij zijn havikenkoers varen.
Het is naïef om te denken dat de opstellingen van Khatami en Ahmadinejad zo veel van elkaar verschillen, vooral wat betreft de binnenlandse politiek. Tijdens de ambtstermijn van Khatami zijn niet minder intellectuelen, schrijvers en journalisten enz gevlucht, in de gevangen beland of vermoord. See the big picture.
…zijn vuist te ontspannen
Die vuist is al lang ontspannen. Om aan de macht te blijven zijn zij in staat om alles te doen.
@2: Het is naief om te denken dat Ahmedinejad (of destijds Khatami) aan de macht zijn. In werkelijkheid wordt het land bestuurd door de ayatollahs (en Khamenei, die niet voor niets de titel Hoogste leider van Iran heeft). De president is niet meer dan een frontje om het PR-werk en andere onbelangrijke (aardse) zaken te regelen, waar de religieuze leiders te belangrijk voor zijn.
Daarom denk ik ook dat hier niet zozeer sprake is van verkiezingsretoriek (de presidentsverkiezingen zijn immers simpelweg niet belangrijk). Het is allicht eerder een reactie op gebeurtenissen elders in de wereld.
In ieder geval moest Khatami vandaag nog rennen voor zijn leven
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article5702625.ece
@3 Heb ik iets anders geschereven dan wat u hebt blootgelegd?
Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha
THE FIRST LAW OF PETROPOLITICS
Ik zou zeggen: Rustig wachten, komt allemaal goed met Amah en z’n antisemtische vriendenclub!
In the mean time: Help the world, buy a biycle.