ACHTERGROND - Fijn nieuws van de NOS, en nog eens lekker woordspelig gebracht bovendien: “groentesap groeit als kool”, kopte de Nationale Omroepstichting. Om voort te varen: “Groente komt steeds vaker terecht in een glas in plaats van op een bord”.
De NOS schrijft zoiets niet zo maar. Dat doet ze op gezag van iemand die het weten kan: Paul van der Meer van de firma Really Good Juices. Deze ondernemer die van groentesap zijn verdienmodel heeft gemaakt, weet het wel: de mensen willen gemak. En “door de sapjes te drinken, neem je de minimaal aanbevolen dosis tot je”.
Iemand anders naar een mening vragen vond de NOS kennelijk niet zo nodig. Jammer, want de heer Van der Meer kletst – vermoedelijk met eurotekens in de ogen – uit zijn nek. Wie een glas groentesap drinkt, krijgt geen groente binnen, maar een groente-extract. Een deel van de waardevolle stoffen uit de groente, maar ook een heel groot deel niet. Wat erbij inschiet, zijn onder meer de vezels–en laten die nou juist een heel belangrijke reden zijn voor die dagelijks aanbevolen dosis.
Maar ja, de mensen willen een kroket bij de lunch. En als je daar dan een glas sap achteraan giet, heb je in elk geval de illusie dat je gezond eet. Niet zo extreem als die mevrouw die voor haar kind paprikachips kocht in plaats van gewone, want dan kreeg het alvast wat groente binnen–dat heb ik ooit iemand in een supermarkt serieus horen zeggen–maar nog steeds een illusie.
Vers groentesap is GEEN goede manier om groente binnen te krijgen. Het is wel een goede manier om veel geld te verdienen terwijl je mensen laat DENKEN dat ze groente binnenkrijgen. Er zijn heel veel uitstekende redenen om je groenten met een vork tot je te nemen in plaats van door een rietje.
Jammer dat de NOS kennelijk zo lui is geworden dat ze alleen de partij aan het woord laat waar de kassa rinkelt. In mijn komende Anti-Dieetboek (verschijnt bij Het Spectrum op 3 juni a.s.) leg ik onder meer uit waarom je groentesap en andere vloeibare prutjes op basis van groenten toch maar vooral niet te serieus moet nemen in je voedingspatroon. Nog even geduld.
Reacties (8)
De een verdient geld met verkooppraatjes voor sapjes op het journaal, de ander met verkooppraatjes voor boekjes op Sargasso.
“paprikachips kocht in plaats van gewone, want dan kreeg het alvast wat groente binnen”
De dosis scheelt natuurlijk nauwelijks, chips zijn al van groente gemaakt. Van de andere kant bevat paprika chips wat minder vet en wat meer vezels (al zijn dat geen schokkende verschillen).
@2: Was dat jou moeder die?..
@3: Ik heb geen moeder nodig om de samenstelling van chips op te zoeken. Maar als je groentesappies drinkt, dan kan chips natuurlijk wel een mooie aanvulling vormen om ook je vezels binnen te krijgen ;-)
Laten we chocolade niet vergeten. Chocolade is ook groente.
@5: Chocolade is eerder fruit.. 2 repen per dag, voor je gezondheid.
Ik weet niet hoe Eetschrijver zijn groentesappen drinkt, maar ik vermaal de spinazie en overige groente die ik daarvoor gebruik, om die dan met wat water te verdunnen. Als ik dan sap drink, en ik heb de hele kan leeg, heb ik toch echt de hele groente op en niet enkel een of ander extract.
@7: Eetschrijver heeft het over de hippe groentesapjes die je kant-en-klaar in de winkel koopt. Misschien had hij dat explicieter kunnen maken, maar in het artikel waar hij naar linkt wordt het wel duidelijk.
Overigens kan je groenten na bereiding ook gewoon eten.