…en heeft daartoe een motie in de Tweede Kamer ingediend, waarover vandaag zal worden gestemd:
Want dankzij dit verdrag zijn bijvoorbeeld Nederlandse nabestaandenuitkeringen aan inwoners van Marokko niet te korten vanwege een lagere levensstandaard aldaar.
Gaat het opzeggen van dit verdrag eigenlijk wel iets opleveren?
Een nadeel van het opzeggen van het verdrag is dat de controle op het vermogen van mensen die een uitkering in Nederland ontvangen lastiger wordt. Hebben zij een huis in Marokko? De Marokkaanse autoriteiten zouden dan niet meer meewerken. Het wegvallen van die controle zou Nederland wel eens meer geld kunnen kosten dan de verlaging van de nabestaandenuitkering oplevert. […]
Gijsbert Vonk, hoogleraar sociale zekerheidsrecht aan de Universiteit Groningen, heeft bedenkingen bij het opzeggen van het verdrag met Marokko. Bij de uitkeringen die naar Marokko gaan, gaat het om een relatief klein bedrag. Dat moet worden afgewogen tegen andere belangen zoals samenwerking op het terrein van politie en justitie, handel en diplomatie. Vonk vindt het opzeggen van het verdrag ‘symboolpolitiek’. Na opzegging krijgen mensen in Marokko een lagere uitkering, maar dat geldt niet voor nabestaanden in Turkije en landen van de EU. Dat vindt hij vreemd.
Reacties (5)
Op dit moment lijken er veel meer internationale (belasting) verdragen op de helling te komen. Het belastingverdrag NL-DE is al herzien, dat met FR wordt op dit moment besproken.
Het doel is uiteindelijk, dat het geld in NL blijft en dat inkomens van Nederlanders in het buitenland in NL belast moeten zijn.
Alle Nederlanders in het buitenland gaan er straks op achteruit. Of die nu van Marrokaanse, Nederlandse of wat voor afkomst dan ook zijn.
En dus beginnen we maar in Marokko want dat ligt wel goed in de de publiciteit. Maar de ultieme consequentie is dat u straks niet meer in uw woonland belasting mag betalen maar dat die altijd in NL MOET betalen. En dat gaat u behoorlijk veel geld schelen.
En dat geldt dus niet alleen voor Marokkaanse Nederlanders (of inkomensontvangers), maar dat geldt voor alle Nederlanders die in het buitenland willen wonen (voor of na hun pensioen).
Vrijheid kost geld zal ik maar zeggen.
@1
De belastingverdragen zijn er vooral voor mensen die niet volledig hun inkomsten in het buitenland verkrijgen (bv. wel voor een Nederlands bedrijf werken of een gedeelte van het jaar in Nederland werken) of die dat niet op een lokale manier doen (bv. dividend krijgen op aandelen op de beurs).
@1: Inderdaad, gaat in per 1 januari 2015. Gaat wel ten gunste van de Belgen en Duitsers, die nu met lede ogen moeten aanzien hoe in de grensregio’s Nederlandse woontoeristen met hun HRA de huizenprijzen opdrijven.
En we zingen met z’n allen “symbool politiek”, en we zingen met z’n allen “symbool politiek”, en we zingen met z’n allen, we zingen met z’n allen, we zingen met z’n allen “SYMBOOL POLITIEK”…tralalalalallaa hiep hoi…
Oh ja,
http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/1/Rechter-kinderbijslag-buiten-EU-mag-niet-worden-verlaagd-1442757W/
Klopt eerst schreeuwen en dan kijken hoe het juridisch in elkaar steekt. Wèl vind ik dat het woord ‘solidariteit’ sterk onderhevig is aan inflatie. Want eigenlijk is het meer zo dat je het kan vergelijken met een oprotpremie.