DATA - Hier weer uw maandelijkse en dit keer ook uw jaarlijkse update van de trend van de wereldtemperatuur. Met een vierde plek voor december en een vijfde plaats voor 2013 wederom top 10-plaatsen.
Niet onbelangrijk is om te vermelden dat volgens NCDC 2013 het warmste niet-El-Nino jaar is. Eerst maar even het overzicht.
Vorige week kwam er weer eens “Er Komt Een Kleine IJstijd Aan“-bericht in het nieuws. De zon is wat minder actief, vandaar. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarmee de opwarming teniet wordt gedaan, laat staan dat het gaat afkoelen. Hier nog maar eens de argumenten op een rijtje.
Enige jaren geleden hadden de sceptici even plezier met de opvolger van climategate, te weten Kiwigate. In Nieuw Zeeland zou de meetreeks die opwarming aantoonde fout zijn. En als die al fout is, wat zegt dat dan over alle andere reeksen?
Recent is echter het stof daar neergedaald en blijkt de reeks wetenschappelijk hard te zijn en zijn de klagers in het ongelijk gesteld. Maar dat lees je dan alleen hier natuurlijk.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (8)
Is dat kiwigate een uitloper van wat ik hier in 2009 schreef? https://sargasso.nl/de-hoax-die-climate-gate-heet-intermezzo/
@1: Ja. Had ik gemist.
Maandelijkse temperatuurupdates helpen werken juist de “sceptici” in de hand. De maandelijkse fluctuaties maskeren de trend (hoewel er af en toe wel een recordmaand bij zit) en dan zijn er ook nog de seizoensinvloeden (“zie je wel: december was kouder dan november dus de wereld warmt niet op!”) De jaarlijkse updates zijn handiger om de trend te laten zien.
Hey @derpjan, jij bent hier nieuw he?
@4: Of je wijst gewoon even op de trendlijntjes die Steeph elke maand mee update (inmiddels inclusief 30 jaar lopend gemiddelde, dat als ik me niet vergis door het KNMI als klimaat wordt gedefinieerd).
Ja, @bismarck, dat was mijn volgende stap. Verpest het nou niet! :-)
@5:
Die trendlijntjes zijn heel handig, had ik overheen gekeken, mijn fout.
.