NIEUWS - De Zwitsers mogen vandaag in een referendum bepalen of de topsalarissen in het land drastisch worden verlaagd. De initiatiefnemers willen dat er een maximum wordt gesteld van 12 keer het minimumloon. Dat varieert in Zwitserland van 2200 tot 3200 euro, afhankelijk van het bedrijf waar iemand werkt.
Volgens peilingen zal een meerderheid tegen stemmen op advies van de regering opvolgen. De regering waarschuwt dat de belastinginkomsten zullen kelderen.
De topman van Nestlé heeft een jaarsalaris van 73 keer het minimumloon. De directeur van Crédit Suisse heeft een inkomen van 1812 keer het minimumloon. Dat komt neer op een jaarinkomen van 72 miljoen euro.
In Zwitserland kan een referendum worden gehouden als de initiatiefnemer 100.000 handtekeningen heeft verzameld
Reacties (19)
“.. een jaarinkomen van 72 miljoen euro.”
Dat gaat toch helemaal nergens meer over? Ik gung iedereen die hard werkt rijkdom en voorspoed maar je kan het ook overdrijven.
@1:Ik ben altijd zo nieuwsgierig naar wat dat soort gasten met zo’n inkomen doet, maar ook naar een antwoord op de vraag waarom ze een dergelijk idioot bedrag willen hebben…
Ik bedoel ik ben niet vies van een stevig inkomen, maar ik zou bij god niet weten wat ik, elk jaar weer, met zoveel geld moest doen.
Inmiddels hebben de Zwitsers het referendum verworpen.
@2: Vaak gaat een groot deel van dat geld in een of ander investerings vehicle.
@2: ”Ik ben altijd zo nieuwsgierig naar wat dat soort gasten met zo’n inkomen doet, maar ook naar een antwoord op de vraag waarom ze een dergelijk idioot bedrag willen hebben…”
Waarom wil een sporter de gouden medaille als hij met de zilveren ook al indruk op de vrouwtjes maakt? Waarom moet George Clooney (die ettelijke miljoenen verdient niet door te werken maar door te spelen, en daarnaast nergens voor hoeft te betalen omdat ieder bedrijf hem toch maar wat graag met zijn producten ziet) zijn salaris aanvullen als koffieverkoper voor Nestlé?
Het antwoord op je vraag is natuurlijk: omdat je met 72 miljoen per jaar cooler bent dan je buurman, die slechts 71 miljoen per jaar verdient.
’t Is een spelletje …
Het zijn kinderen.
Vervang hun uitpuilende bankrekening door een andere vorm van erkenning, een mooie sticker bijvoorbeeld, en ze zijn net zo tevreden, uiteindelijk.
@3: Dat heeft mogelijk weer te maken met het feit dat ‘gewone mensen’ hetzelfde spelletje spelen, maar dan omgekeerd natuurlijk: “Last place aversion.”
Er is meer reuring over de Zwitserse inkomens. In maart 2013 stemden de Zwitsers in een referendum er voor dat aandeelhouders excessieve bonussen kunnen beperken.
Een referendum om Zwitsers een basisinkomen te geven, heeft genoeg handtekeningen (25.000 meer dan het vereiste maximum) gehaald. Er is nog geen datum vastgesteld voor dat referendum.
@4:
Dan nog. Wat moet je nog investeren als je zo idioot veel geld te besteden hebt?
Ik weet het niet, hoor, maar ik zou het met emmers vol weggeven aan goede doelen….denk ik………als ik mijn geld op geen enkele manier kan opmaken of uitgeven, geef ik het weg aan mensen die dat goed kunnen gebruiken.
Tenminste, dat denk ik…..maar ik heb geen ervaring met die situatie.
Eigenlijk vind ik dat wel best.
Geen geld, geen zorgen……
@7:
Het is een spel, ook met investeren willen ze succesvol zijn, deze mensen worden door dezelfde motivatie gedreven als topsporters, en dus willen ze altijd en overal mee de beste zijn.
Veel van die lui doen dat dan ook, kijk maar naar Bill Gates e.d.
Het gaat ze niet om het geld an sich, het gaat ze om de jacht op het geld, net als met vakantie’s, vaak is de voorpret en de reis eigenlijk leuker dan het einddoel, zo is het ook met die mensen, het zijn vaak workaholics die dood om zouden vallen als ze niks meer te doen zouden hebben.
Ben op enorme jachten geweest die enkel voor het jaarlijkse onderhoud de haven verlaten omdat de eigenaar helemaal geen tijd voor die boot heeft. (vraag me niet waarom ze hem dan kopen als je er toch geen tijd voor hebt)
72 miljoen? Die kun je bij Sotheby’s of op TEFAF en dergelijke wel kwijt, hoor: http://www.sothebys.com/fr/auctions/ecatalogue/2013/nov-2013-contemporary-evening-n09037/lot.16.html
@2: “.. waarom ze een dergelijk idioot bedrag willen …”
De vraag waarom anderen dergelijke zotte bedragen toekennen is van meer belang, ook toezichthouders bij (semi)overheidsondernemingen weten geen maat te houden.
Er zijn al veel voorbeelden openbaar, maar een effectieve aanpak is er alleen in woorden.
@5: exact, het is status waar het om draait. Je bent meer alfa met 72 miljoen dan met 71.
Merk trouwens op dat dit twee kanten op gaat. Niet alleen de topman is cooler dan de net iets minder verdienende collega, maar ook het instituut waar hij voor werkt is cooler dan de concurrent als het een duurdere topman heeft, want met een duurdere topman straal je uit dat je beter bent. En zo versterkt dit proces zich nog eens extra sterk.
Ik ken een Nederlandse multimiljonair die eens een flink jacht kocht van ettelijke miljoenen. Pas toen hij de eerste keer ermee ging varen kwam hij er achter dat hij helemaal geen gevoel voor privacy over hield omdat er acht personeel mee moest. Hij heeft er nooit meer (zelf) op/mee gevaren, maar hij heeft hem ook niet verkocht.
@8:
Nee, maar, Bolke, dat is toch ZIEK?
Je kunt er wel allerlei verklaringen voor zoeken en vinden maar iemand die met alle geweld een dergelijk bedrag wil verdienen is toch ZIEK??
Wij hadden, toen we nog arbeidzaam waren, een uitstekend lopende praktijk, en het gaat ons prima, maar we hoeven toch niet 150x zoveel te verdienen?
Maar ja, misschien zijn we wel niet aangepast aan deze tijd.
Dat kan.
En ik denk dat ik daar wel blij mee ben.
@11 tabaksblad heeft hierdoor een opstuwend ipvmatigend effect gehad.
@13 ik denk dat een doorgroei richting rvb van een groot bedrijf precies hetzelfde gaat als een ‘gewone’ medewerker. Trots en blij thuis vertellen dat je een promotie met de bijbehorende salarisverhoging hebt gehad. De stappen omhoog zijn alleen wat groter. En je omgeving stuurt niet bij: veelal zelfde subcultuur, dus geen inzicht meer dat eea wat bizar is. Bovendien, de huid duur verkopen maakt de gretigheid groter. Zeg je ik doe het wel voor pakweg 5k per maand, dan word je niet als de juiste leider gezien.
@13:
Het is ook een afwijking, precies dezelfde afwijking die bijv een topsporter heeft alleen wil de ene de meeste doelpunten maken of als eerste over een streep komen en de andere zoveel mogelijk geld verdienen.
Nogmaals, het gaat die mensen niet om het geld, het hadden net zo goed 72 miljoen schelpen kunnen zijn.
Nobelprijswinnaar Tinbergen stelde heel lang geleden dat
De Tinbergen Norm is niet meer van deze tijd, lijkt me.
Volgens mij een teken van de enorme geldontwaarding.
Het systeem kraakt in zijn voegen.
@16: Het lijkt me vooral een teken wie in werkelijkheid de dienst uitmaken:
dat zijn niet degenen die jij met dat doel gekozen hebt.
Aardige discussie ter plekke in een van m’n dagelijkse korte hangplekjes: http://www.20min.ch/schweiz/dossier/abstimmresultat/story/-Linke-Initiativen-haben-es-immer-schwer–12380337
De zin “op advies van de regering” schets een beeld wat, mijns inziens, niet tot de Zwitserse werkelijkheid behoord.
In Zwitserland krijg je bijna elke week wel een dik pak dossiers thuisgestuurd. Afhankelijk van het “oppervlak karakter” lokaal, regionaal of landelijk wordt er een stemming/referendum gehouden. Lokaal en regionaal gaat meestal zo. Je leest het pak gaat op afgesproken tijd naar een open ruimte met twee chipkaarten. Iemand van het bestuur vraagt wat we willen en de kaarten gaan omhoog. Een laser tast de kaarten af en in enkele seconden is het gedaan en naar huis. Soms nog wel met een stembus. Omdat er zo vaak en zo veel meningen worden gevraagd is de bevolking van Zwitserland het “oh ik mag eindelijk wat zeggen dus NEE” lang voorbij.
“Op advies van de regering” is wellicht een projectie vanuit de nederlandse situatie maar zeker niet de Zwitserse. Mening van “de” regering heeft geen gewicht die de keuzebalans doet doorslaan.