Vorige week is met de nodige bombarie de nieuwe serie Charlie begonnen. Halina Reijn speelt hierin een nogal gespleten verpleegster met een stevige medicijnverslaving. Ik heb nu twee afleveringen gezien en op zich is de serie oké. Een beetje jammer is dat het een exacte kopie is (maar dan echt exact) van de Amerikaanse HBO-serie Nurse Jackie.
Ik ben gek op series en zal ook deze volgen. Ik vind het een ideale manier van tv-kijken. Meestal wacht ik totdat een serie op dvd verschijnt (kuch) om ‘m dan in kort tijdsbestek te kijken, zodat je goed in het verhaal komt. De laatste tijd is het echter zoeken naar goede series. Daarom tijd voor wat tips en laat ik dat nou eens in de vorm doen van een ouderwetsch Sargasso-lijstje.
Wat is jouw top tien van beste series? Graag ‘naam-seizoen’ in de comments (en lekker veel youtubeclips). Hier is mijn top tien (met maar één Nederlandse serie). Van 10 naar 1…
Heimat
Over het veranderende Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog. Jaren geleden hield de VPRO een marathon, waarin de eerste twee delen in één ruk werden uitgezonden. Fantastische tv. Vooral het tweede deel heeft grote indruk op me gemaakt. Dat speelt zich af in de jaren zestig en begin jaren zeventig, te midden van de studentenrevolte. De hoofdpersonen lijken echter meer bezig met hun kunst en met elkaar. Mooi gefilmd, lekker sloom verhaal.
Bron | Broen
The Bridge (Bron | Broen) is een Deens-Zweedse misdaadserie. Lijkt aanvankelijk behoorlijk op The Killing, maar vond ik een stuk beter. Op de brug tussen Denemarken en Zweden wordt een lijk gevonden, precies op de grens. Het blijken twee lijken te zijn. Dan volgt er een aantal gruwelijke moorden. De dader lijkt een bizarre agenda te hebben en het is aan een Zweeds-Deens detectivekoppel (een autistische Zweedse schone en een overspelige ervaren Deen) de zaak op te lossen. Veel vaart, goed plot. Het tweede seizoen is in de maak.
The West Wing
Speelt zich af in het Witte Huis en volgt President Bartlett, een democraat en zijn staf. Snelle dialogen. Beetje pathetisch (beetje erg), maar met veel humor en politiek gekonkel. Lekkere politieke soap. Voelt toch een beetje als een inkijkje in het centrum van de macht, al mag ik hopen dat de presidentiële staf het wat minder druk heeft dan de hoofdrolspelers. Scenario is van Aaron Sorkin die zijn oude niveau nooit meer heeft gehaald (al was Charlie Wilson’s War bril-jant).
Pleidooi
Toch nog iets van Nederlandse bodem. Halverwege de jaren negentig werd Pleidooi uitgezonden, een ijzersterke advocatenserie met ondermeer Gijs Scholten van Asschat, Peter Blok, SAbri Saad El-Hamus en Ellen ten Damme. Beetje een soap soms, maar doorgaans goed acteerwerk en een meeslepend scenario. Geschreven door Maria Goos. Het is geen serie die ik weer hoef te zien, waarschijnlijk valt ‘ie dan tegen. Embedden mag blijkbaar niet.
Deadwood
Speelt zich af in een grensstadje in het Wilde Westen. Een sheriff tegen wil en dank probeert de macht van een lokale kroegbaas/pooier/crimineel in te tomen. Het is dorpspolitiek op de vierkante millimeter. Vooral de kroegbaas, Al Swaerangen, is een fascinerend figuur: eng, aanlokkelijk. Mooi acteerwerk, maar gedurende de seizoenen wordt de serie wel een beetje sleets. Het eerste seizoen is verreweg het beste. Wel een serie om met ondertiteling te kijken, want in de hang naar authenticiteit is het Engels haast niet te volgen.
Duckman
Uit de oude doos. Animatie met mislukte vader/echtgenoot/detective Duckman die altijd uit de brand wordt geholpen door zijn trouwe maat Cornfed (een varken). Duckman is totaal gestoord (stem van George Constanza, Seinfeld) en vervalt om niets in langdradige spraakwatervallen en tirades (vooral tegen zijn snoezige assistentes). Al jaren niet meer op de tv en dat is jammer. Ik zou ‘m graag nog eens in zijn geheel zien. Zonder ondertiteling soms lastig te volgen.
Family Guy
Flauwe humor voor onvolwassen mannen, maar ik heb volgens mij alle afleveringen gezien. Family Guy (uit de stal van Seth Macfarlane) draait om het totale dysfunctionele gezin van Peter Griffin en diens pratende hond Brian (de enige intellectueel van de familie). Melige serie die à la de Simpsons de popcultuur te kakken probeert te zetten en daar veel effectiever in is. Ik kan geen keus maken voor een goed seizoen.
Carnivale
Carnivale heeft het maar tot twee seizoenen gered. Het is een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad die tijdens de Dust Bowl in het VS van de jaren dertig wordt uitgevochten. Het goede heeft de vorm aangenomen van een circusmedewerker tegen-wil-en-dank. Het kwade heeft zich vermomd als evangelistische priester. Sterk spel, prachtige setting, spannend verhaal over wonderen en lijden. Eeuwig zonde dat de serie nooit is afgemaakt. Het eerste seizoen is het mooiste.
Lucky Louis
Een HBO-serie die ik pas recentelijk heb ontdekt, maar die al in 2006 is uitgezonden. De serie is gemaakt door een keur van komieken, maar draait om Louis CK. Het is een klassieke sitcom, inclusief live audience. Louis speelt een 37-jarige man uit de lagere middenklasse. Hij woont met zijn vrouw en kind in een treurige woning en werkt in een uitlaat-winkel. De humor is hard, treffend en politiek zeer incorrect. De gesprekken gaan opvallend veel over seks en er is ook veel (mannelijk) naakt te zien. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom de serie na 1 seizoen is stopgezet. Jammer, want ik heb zelden zo hard moeten lachen – zeker voor jonge vaders is dit een wat extreem, maar zeer herkenbare sitcom. Alle afleveringen zijn op youtube te vinden.
The Wire
Op eenzame hoogte staat The Wire, een serie over de politie in Baltimore, zonder twijfel de beste serie die ik ooit heb gezien. In vijf seizoenen zien we vooral de politie, in het bijzonder rechercheur McNulty aan het werk in het door drugsmisdaad geteisterde Baltimore. De maker van de serie heeft wel eens gezegd dat hij geen klassieke politieserie wilde maken, maar bovenal een verhaal wilde vertellen over hoe mensen vast zitten in hun eigen omgeving. Het maakt niet zoveel uit of je voor de politie werkt, in de politiek, of in de drugswereld je geld verdient, je omgeving bepaalt in grote mate de kansen die je hebt op succes – en echt succes blijft meestal uit: het leven is vooral modderen. En dat wordt vooral met heel veel humor verteld. In ieder seizoen wordt een ander deel van de samenleving belicht. In het vierde seizoen komt het schoolsysteem aan de orde: het is een rauwe en aangrijpend seizoen over hoe kinderen voor galg en rad opgroeien.
Reacties (85)
1. Twin Peaks
2. Borgen
3. The singing detective
4. The perfect spy
5. Berlin Alexanderplatz
6. Red dwarf
7. Pleidooi
8. Karaoke / Cold lazarus
9. Bellicher
10. Pennies from Heaven
Sorry. Geen tijd voor toelichting en / of clips. Misschien later.
Yes (Prime) Minister, Breaking Bad, South Park, The A-Team.
1. Monty Pythons Flying Circus
2. Game of Thrones
3. South Park
4. Family Guy
5. Fawlty Towers
6. Futurama
7. X-files
8. Blackadder
9. Star Trek
10. Big Bang Theory
Futurama heeft me nooit kunnen grijpen. Af en toe kijk ik even, maar hij kan niet tippen met de Simpsons…, althans dat is mijn bescheiden mening.
Breaking Bad is ook mooi ja. Op de een of andere manier werd ik er wel een beetje depri van. Halverwege tweede seizoen gestopt.
1. The Office (UK)
2. The IT Crowd
3. The Wire
4. Homeland
1 Sopranos !!!!!!!!!!!!!
2 The wire
3 Breaking bad
4 Hill Street Blues !!!!!!!!!!!!!!
5 Twin Peaks !!!!!!!!!!!
5 American Horror Story
6 Mad Men
7 Star Trek TNG !!!!!!!!!!!!!!!!!
8 Game of thrones !!!!!!!!!!!!!
9 True Blood
10 Floris !!!!!!!!!!!!!
Nu kan ik, omdat ik de laatste deccenia, niet meer naar sieries kijk geen eerlijk oordeel geven.
Ik kan mij Floris herinneren (dus lang geleden)
Het terugkerend fenomeen de Fabeltjeskrant
Ivanhoe
en
Twin Peaks
Waar van de volgende scene direct bovenkomt
http://www.youtube.com/watch?v=VCf-oiIbVnw
@4:
Grappig, ik heb juist ’t tegenovergestelde.. Ik vind de Simpsons echt geestdodend, terwijl Futurama naar mijn mening erg veel verrassende en vage afleveringen heeft. Daarnaast vind ik Bender erg gaaf :P
En ik erger me bij veel van de nieuwerwetse ‘realistische’ HBO-series aan het feit dat er alleen slanke, langharige vrouwen en gespierde mannen van tussen de 25 en 35 in meespelen.
Pleidooi,
Keyzer en de Boer,
Unit 13,
Borgen,
ER (seizoen 3 tm 9 zo’n beetje),
Star Trek Voyager,
the Simpsons.
Niet per se op volgorde.
1. The Good Wife
2. The Big Bang Theory
3. New Girl
Ik kijk niet zo systematisch, dus welke seizoenen ik goed vind weet ik vanzelfsprekend alleen globaal een beetje. Ik ben trouwens helemaal niet zo origineel, ik zou het meteen geloven als mijn persoonlijke voorkeuren qua seizoenen redelijk overeenkomen met wat ‘men’ daarover denkt, dus het is met andere woorden ook gewoon niet erg interessant welke seizoenen mijn voorkeur genieten.
Buitencategorie:
Seinfeld
The Simpsons
The Sopranos
Eastbound & Down (onbekend, maar tip)
Fawlty Towers
Geen buitencategorie:
South Park
Curb Your Enthousiasm
Familiy Guy
The King of Queens
The Office (UK inderdaad)
1 Monty Python’s flying circus
2 Blackadder
3 Star trek the next generation
4 South Park
5 The big bang theory
6. Rembo en Rembo
7. Red Dwarf
8. The Young ones
9. Goodness gracious me
10. Smack the pony
1. Tinker Taylor Soldier Spy
2. Brideshead Revisited
3. The Glittering Prizes
4. The Singing Detective
5. The Honorable Schoolboy
5. Smiley’s People
7. Hill Street Blues
8.
9.
10. De Stille Kracht (vanwege Pleunie)
In willekeurige volgorde, de eersten die in mij opkomen…
– Twin Peaks > http://www.youtube.com/watch?v=EluslqfAnzo
– Doctor Who (de vanaf 2005-serie) > http://www.youtube.com/watch?v=Rs86chpY_Wk
– Star Trek TNG
– Star Trek Voyager
– The Tudors
– Heroes (Seizoen 1 en 2)
– Blackadder/Red Dwarf/Fawlty Towers
– Taken
“We zijn weer thuis” van Wim T. vond ik erg leuk: http://www.youtube.com/watch?v=gnHumWM0dyU
Verder:
Twin Peaks
Sopranos
The Wire
Riget
Fawltey Towers
toch ook de eerste 3 Dexters
en zeker de Singing Detective. Helemaal vergeten. Die wil ik wel weer eens zien!
Breaking Bad
Game of Thrones
Penoza
Overspel
Homeland
Borgen
The Killing
Carnivale
Six feet Under
Soprano’s
1. Blackadder
2. Fawlty Towers
3. South Park
4. Fabeltjeskrant
5. Seinfeld
6. Dexter
7. Simpsons
8. MacGyver
9. Allo Allo
10. Gooische Vrouwen (vooruit dan, maar alleen serie 1)
Absolute top:
1. Breaking Bad
2. Battlestar Galactica
3. The Sopranos
4. Avatar (tekenfilm)
5. Game of Thrones (voornamelijk seizoen 1)
Verdere eervolle vermeldingen:
– Seinfeld
– Homeland
– Fawlty Towers
– Gooische Vrouwen
– Men Behaving Badly
– Coupling
– Girls
– Star trek the Next Generation
– The Big Bang Theory
@17: hee, ik kan niet editen. Nou ja, streep 10 maar weg (weg die gooische vrouwen, ik had toch een vieze smaak in mijn mond), daar wil ik graag The Muppet Show voor in de plaats!
Ik vind het wat moeilijk om een volgorde te geven, dus als je punten wilt uitkeren, geef ze maar allemaal het zelfde. Ik kijk vooral comedy en pak er af en toe nog wel eens een serie bij die al jaren oud is, maar alweer wat in het geheugen weggezakt (of ik wil gewoon eens een nostalgisch weekendje).
-Teachers: Seizoen 1&2 zijn het beste, daarna zakt hij naar mijn mening wat in (het zijn vier seizoenen), vooral ook omdat bijna de hele cast vervangen wordt in de loop van de serie. Je moet hem trouwens minstens twee keer bekijken (en bij de tweede keer goed opletten wat er op de achtergrond allemaal gebeurt, want die zit volg met running gags). Verder ook leuk voor liefhebbers van Britpop. http://www.youtube.com/watch?v=ULL_sH26npc
-Chuck: Goed stukje doelgroepsegmentatie. Nerds als Bondhelden, veel vrouwelijk schoon, absurde actie, veel kleuterachtige humor, dat is wat mijn profiel wil. En dan is er natuurlijk nog Jeffster (waar kan ik die polo krijgen?). Door de oppervlakkigheid heel geschikt voor als je je hersens op standby wil schakelen. http://www.youtube.com/watch?v=_Ro6GhOsC5s
-Blackadder: Jaja, al bijna dertig jaar oud, maar dat boeit niet zo, want toch costuumhumor. De beste rol van Rowan Adkinson ooit en door de seizoenen heen natuurlijk ook kanjers als Mayall, Fry & Laurie als support. Voeg een fles sarcasme toe en je krijgt de beste historische comedy ooit. Er schijnen mensen een voorkeur te hebben voor seizoen twee, maar zelf vind ik de andere seizoenen minstens zo sterk. http://www.youtube.com/watch?v=1BxFlmb6S6E
-Family Guy: Is al door Dimitri aangeprezen, maar ook een beetje exemplarisch voor vergelijkbare tekenfilmseries (hier had net zo goed King of the Hill, American Dad of Futurama kunnen staan).
-Community: Moeilijk om wat over te zeggen, maar ik ben er gewoon verslaafd aan. Vereenzelviging met Abed, verliefd op Annie, goed jatwerk van klassiekers, wat het precies is, ik weet het niet. Als Inspector Spacetime een echte serie was, zou ik die vast ook nog toevoegen. http://www.youtube.com/watch?v=LPfWkzJsBHw
-Dr. Who: Kon na de vorige opmerking niet uitblijven, al heb ik pas anderhalf seizoen gezien. Maar dat betekent dat ik nog wat te kijken heb, alleen maar goed. One quote says it all! http://www.youtube.com/watch?v=4_nO8LSqTsY
-The IT Crowd: Nerden humor for the masses. Helaas maar vier seizoenen gedraaid. 01189998819991197253 gaat nooit meer uit mijn hoofd. Hier kan Brein niet tegenop. En zo maak je er een einde aan als een baas.
-Spin City: Ook een beetje ter ere van Charly Sheen (ik mag hem ook wel in Two & half man en Anger Management), maar Michael J. Fox deed het daarvoor zeker even goed (zo in mijn herinnering denk dat het zijn beste rol was imho). Maar ook weer goeie support. http://www.youtube.com/watch?v=9Axxvo3oqg0
-Red Dwarf: SciFi hoeft niet duur te zijn, zo bewees deze serie. http://www.youtube.com/watch?v=Qa_gZ_7sdZg
-The Young Ones: Ook hier weer lekker hersens uitzetten en lachen om wat eigenlijk gewoon slapstick is. https://www.youtube.com/watch?v=-ocngVQ4XaE
1. Op Zoek Naar Yolanda
http://www.youtube.com/watch?v=UtTcYaCbWhg
2. Berlin Alexanderplatz
http://www.youtube.com/watch?v=LFEy6TM-RXY
3. Vientos de Agua
http://www.youtube.com/watch?v=wtmkQ0G13C4
1. Twin Peaks
2. Carnivale
3. The Wire
4. Battlestar Galactica
5. Red Dwarf
6. Blackbooks
7. The IT-crowd
8. Father Ted
9. The Walking Dead (vooruit dan maar)
10. Star Trek – DS9
All In The Family, Rome, Blackadder, Family Guy, Heartbreak High, de vroege afleveringen van ER, Calfornication, Little Britain …
Absolute nummer 1 -> Seinfeld
Voor de rest vind ik het moeilijk om alles met elkaar te vergelijken, maar ik heb graag gekeken naar series als Mad Men, The Office (UK), House M.D., The Sopranos, Absolutely Fabulous, South Park, Boston Legal, The Thick of It, Oud Geld, Fawlty Towers, The Simpsons, 30 Rock, The Wire, Bottom, Black Adder, Arrested Development, Band of Brothers, Family Guy, Dexter, Freaks and Geeks, Dad’s Army, Coupling, Hertenkamp, Louie, E.R., Luther, Curb your Enthusiasm, The League, Eastbound & Down, Archer, Veep, Girls, enzovoort…
Twin Peaks
Berlin Alexanderplatz
Babylon 5
Cold Lazarus
Carnivale
Millennium
Bridgehead Revisited….
Shit,eigenlijk is het onmogelijk om een accurate lijst op te stellen.Ik weet zeker dat ik heel wat series over het hoofd zie op het moment .Dan denk ik later op de middag :jammer dat ik die en die serie vergeten ben te noemen .
Om te lachen:
– The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret
– Black Books
– Monkey Dust
– An Idiot Abroad
– Ugly Americans
– Drawn Together
– The Ricky Gervais Show
– Hitchhikers Guide to the Galaxy
– Parks and Recreation
– Wilfred US
Andere die ik wel de moeite waard vond:
– Forbrydelsen
– Luther
– House of Cards
– Mad Men
– The Newsroom
– Sherlock
– Hustle
– Boardwalk Empire
– State of Play
– Blackpool
Carnivale
Firefly
Red Dwarf
Dr. Who
Southpark
The Wonder Years
Starttrek DS9
Duel in de Diepte (O.K. verschikkelijk camp, maar heeft in toen wel indruk op mij gemaakt)
Dat sleets heb ik trouwens met alle series op den duur. De premise, het basis idee, is vaak verrassend, leuk bedacht, kan je op voortbouwen, maar vaak heb ik het idee dat series te lang, waarschijnlijk om commerciële redenen, worden uitgemolken. Een serie moet net als een goed boek te vroeg eindigen, dat je nog meer wil en dat de goede herinnering blijft. Maar goed dat gezegd hebbend, in willekeurige volgorde:
1) Mad men – als history buff blijft het gewoon mooi gemaakt, de setting, de productie, de belichting etc maar feitelijk is het natuurlijk een grachtengordel soap serie :)
2) Borgia’s – Net als de Tudors wordt de historische waarheid geweld aangedaan maar deze serie vind ik beter omdat de nadruk nog meer ligt op intriges en politiek gekonkel. Jeremy Irons als over-ambitieuse real-politiker paus is feest om te zien
3) X-files: sentimentele redenen. De monsters of the week episodes waren soms erg goed, vaak middelmatig, the rode draad, the X-files mythology neemt hier en daar ook wat onnavolgbare wendingen (alien bounty hunters…..) maar tja 9 seizoenen Skully….zoals gezged jeugdsentiment…Special agent Skully….
4) Fringe: 21ste eeuw X-files. Tot seizoen 4 vond ik het vermakelijk, vooral de premise, de eerste twee seizoenen vond ik sterk als je van het genre houdt. Typisch voorbeeld van een serie waar “jumping the shark” moment wordt bereikt en voor mij was dat seizoen 5, daar ben ik ook afgehaakt na een aantal afleveringen.
5) Californication: hippe, “rauwe” serie die past in de trent van politiek incorrecte tv-series tegenwoordig: sex, drugs and R’&R ‘ pur sang. Niet al te diepgravend maar ook weer niet te oppervlakkige personage maar wel gewoon vermaak.
6) Weeds: de nog steeds politiek incorrecte maar minder rauwe meer softere versie van Californication: Weduwe die weed gaat verkopen in sub-urbia om financieel te overleven. Niet rauw, maar de plotwendingen bleven verrassen en de serie is exact op tijd gestopt.
7) Empire Boardwalk: “Godfather, the series” als je wil. Steve Buscemi in de hoofdrol, heb mij nog niet verveeld bij deze serie. hoop dat ze ook deze serie op tijd be-eindigen.
8) Battlestar Galactica: Jeugd sentiment. Foute jaren 80 serie, maar het hele idee van “earth” als zoveelste vergeten kolonie somewhere deep in space heeft mij sinds mijn jeugd altijd kunnen bekoren. I.t.t. A-team, Knight Rider, Blue Thunder etc had deze serie een zweem van magie en mysterie en was het een soort quest met een “einddoel”.
9) Borgen/ The killing: Zelf alleen orgineel gezien seizoen 1 en 2. Twee vond ik beter omdat het compacter was, bij seizoen 1 had ik al snel genoeg van al die red Herrings iedere keer, en zonder mezelf op de borst te willen slaan ergens midden in seizoen had ik al een steeds sterker vermoeden wie de dader was.
10) Spooks. Britse serie over MIA5. Compleet irrealistisch, uiteraard, maar toch bleef deze serie sterk. Sommige seizoenen sterker/beter dan anderen maar nooit teleurstellend. Serie stopt met een waardig seizoen en ook de allerlaatste aflevering is een waardige afsluiting van de serie. Spoiler alert: wees niet verbaasd als hoofdpersonen rucksichloos uit de serie verdwijnen door dood, verbanning, verdwijning etc. Aan het eind van de serie (seizoen 10) is op een na de hele cast van het eerste seizoen vervangen.
Bonus:
@28: Borgen is niet The Killing. Borgen is politiek drama (zonder whodunit), The Killing heeft als orinele titel Forbrydelsen.
Ik heb er al tien genoemd maar zie schitterende series voorbijkomen waar ik niet aan dacht en herinner mezelf ook weer de nodige aanvulling. Daarom:
11. Yes (prime)minister
12. La Piovra
13. Heimat
14. We zijn weer thuis
15. Blackadder
16. Fawlty Towers
17. Hertenkamp
18. Tinker, soldier, spy
19. The young ones
20. Heterdaad
@30: Ik herken dat wel, een top tien is eigenlijk wat klein. Bijvoorbeeld Yes (prime)minister en de Borgia’s hadden bij mij ook wel een plekje mogen hebben in de top 10. Maar daar passen er nu eenmaal maar 10 in.
@29 en voor iedereen die van plan is om The Killing(US) te kijken, kijk eerst Forbrydelsen. The killing is na mijn mening wel een zeer erg slap aftreksel van het origineel.
!. Bottom
2. Red Dwarf
3. The Brittas Empire
3. Father Ted
4. Ideal
5. Being Human
6. Utopia
7. Dr. Who
8. ‘Allo ‘Allo
9. Dad’s Army
10. Hi De Hi
@25,Had er nog geen tien,
8 Fringe
9 Forbrydelsen
10 Boardwalk Empire
De meeste van mijn favorieten zijn toch al tig keer genoemd (Luther, Breaking Bad, Sherlock, Homeland, Curb your Enthusiasm om er eens vijf te noemen), dus ik hou het maar bij wat nog niet voorbij is gekomen en waarvan nu ook afleveringen worden gemaakt/uitgezonden:
Äkta människor
Person of Interest
It’s Always Sunny in Philadelphia
Vikings
En gisteren naar de eerste aflevering van Bates Motel gekeken, heeft ook wel wat potentie.
Oh en ik zie dat ook nog niemand Spaced heeft genoemd. Ook wel een favoriet van mij.
@29: oeps, klopt! Al die scandinavische series ook, lijken allemaal op elkaar :). Ik bedoel dus Forbrydelsen
@0: Louis CK heeft inmiddels een nieuwe serie (“Louis”, zonder lucky). Geen traditionele sitcom, want zonder publiek en zonder grappen gevolgd door lachpauze, maar een van de beste tragikomedies die ik ken. En ook ik heb zelden harder moeten lachen dan om sommige scenes uit deze serie.
@4: Geef Breaking Bad nog een kans en kijk ook de latere seizoenen. Het wordt alleen maar beter. Kan niet wachten op de ontknoping deze zomer.
Mijn lijstje, zonder volgorde:
Breaking Bad
The Wire
Blackadder
The X-files
The Office (UK)
The Office (US)
Borgen
Louis
Extras
Modern Family
Oh, en nog een paar:
Absolutely Fabulous
The IT Crowd
The Young Ones
Nog nooit zoveel overeenstemming gezien in een lijstjestopic. Kan leuk worden met de telling, ben benieuwd.
@31: Yeps, nu ik de lijstjes zie schaam ik me bijna dat ik er een paar niet genoemd heb…..Bottom, Coupling, Fawlty Towers, Black Adder, The Young Ones, Men behaving Badly, the inbetweeners, Luther, Sherlock, eerste seizoen van White Chapel….Niet dat ik een tweede toptien inzend (ik zou niet durven) maar die luitjes aan de andere kant van de Noordzee weten hoe ze series moeten knutselen.
Bijna al mijn favorieten zijn al genoemd, maar laat ik toch ook maar een top 10 geven.
1. Seinfeld
Naar mijn bescheiden mening de beste sitcom ooit gemaakt. Kleine voor iedereen herkenbare momenten worden uitvergroot tot in het absurde (bijvoorbeeld: George Costanza die niets weet te zeggen als hij tijdens een vergadering voor schut wordt gezet. Pas op de terugweg, als het al te laat is, schiet hem de perfecte comeback te binnen. “That’s what I should have said! Damnit!” Normale mensen zouden het daarbij laten, maar hij broedt de hele aflevering op een manier om zijn oneliner alsnog te gebruiken). Het is ook een van de weinige Amerikaanse comedies zonder kleffe emotionele scenes. Niemand leert ooit iets van zijn fouten en zelfs als personages doodgaan is het grappig.
2. Breaking Bad
Een scheikundeleraar krijgt te horen dat hij kanker heeft en besluit zijn laatste maanden te gebruiken om crystal meth te produceren zodat hij zijn gezin een mooi geldbedrag kan achterlaten. Het fijne van deze serie is dat de schrijvers hun publiek zo serieus nemen. Een serie als Dexter (die ook heel spannend begon) wordt steeds ongeloofwaardiger omdat de status quo aan het einde van ieder seizoen geforceerd wordt hersteld, maar daar heeft Breaking Bad lak aan. Geheimen komen aan het licht, confrontaties worden niet uit de weg gegaan en je ziet Walter White in de loop van 5 seizoenen veranderen in een onsympathieke klootzak die alleen nog maar aan zichzelf denkt.
3. Futurama
De Simpsons doen mij niets, maar deze serie van dezelfde makers is een van mijn favorieten. Bijna alle grappen zijn raak en ook de science fiction-elementen zijn vaak verrassend intelligent uitgewerkt. In een aflevering wordt de robot Bender na een mini-meteorietinslag bewoond door kleine mensjes die hem als hun god beschouwen. In een andere aflevering bouwt de professor een tijdmachine die alleen vooruit kan reizen, waardoor de personages eerst het einde van het universum meemaken en daarna een tweede oerknal. En dan is er ook nog die andere tijdreis-aflevering waarin het team terechtkomt in 1947 en daar een hoofdrol blijkt te spelen in het Roswell-incident. (Een van de personages wordt bovendien verliefd op zijn oma en blijkt uiteindelijk zijn eigen grootvader).
4. Parks & Recreation
Mockumentary over het personeel van het gemeentehuis in een klein dorpje. Van de makers van de Amerikaanse Office, maar dan beter en grappiger. Seizoen 1 is nog erg traag, maar daarna valt alles ineens op z’n plaats. Ron Swanson (een libertariër die voor de overheid werkt) is werkelijk een van de leukste personages ooit.
5. Fawlty Towers
Tja, wat moet ik hier nog over zeggen? Een klassieker. Ik heb alle afleveringen (het zijn er helaas maar 12) al minstens 50x gezien, en nog steeds moet ik er om lachen. John Cleese tegen een gast die klaagt over het uitzicht: “Well, may I ask what madam was expecting to see out of a Torquay hotel bedroom? Sydney Opera House? The Hanging Gardens of Babylon? Herds of wildebeest sweeping majestically across the plain?”
6. The X-Files
Net als McLovin dacht ik altijd dat dit alleen jeugdsentiment was, maar toen ik de X-files een paar jaar geleden opnieuw bekeek was het toch weer indrukwekkend. En zo gevarieerd! Ik ken geen enkele andere serie waarbij je de ene week keek naar een mini-horrorfilm, de week daarop naar een komisch verhaal over een “shapeshifter” die zich kon vermommen als Fox Mulder en de derde week naar een ingewikkelde complottheorie over buitenaardse wezens die de aarde willen koloniseren. Vooral die complottheorie vloog in de laatste seizoenen gierend uit de bocht (vanaf het moment dat David Duchovny niet meer meedeed was het sowieso veel minder leuk), maar op de beste momenten was The X-Files absoluut uniek.
7. The IT Crowd
“Have you tried turning it off and on again?” De Big Bang Theory is leuk, maar de beste serie over gefrustreerde nerds is toch echt The IT Crowd. Uiteraard veel grappen over de eeuwige strijd om meisjes te versieren en over domme mensen die niets van computers begrijpen, maar er is ook plaats voor surrealistische humor over kannibalen en de vampier die zit opgesloten achter een rode deur in de kelder. De allereerste scene van de eerste aflevering is al meteen een klassieker.
8. Louie
Dimitri vindt het jammer dat Lucky Louis er al na 1 seizoen mee ophield, maar opvolger Louie (ook met Louis C.K. in de hoofdrol) is veel leuker. Wel een hele andere serie: geen lachband, geen typische sitcom-situaties en soms meer een drama dan een comedy. De extra lange aflevering waar Louis mag optreden voor soldaten in Irak is het mooist.
9. South Park
Al een paar jaar over hun hoogtepunt heen, maar toch nog steeds (bijna) iedere week de moeite waard. South Park blijft een bijzondere serie. Ze hebben zoveel klassieke afleveringen gemaakt… het sweet sixteen-feestje van Satan, Tom Cruise die niet uit de kast wil komen, Cartman’s kerstverhaal over bloeddoorstige knuffeldieren, mevrouw Garisson die verliefd wordt op Richard Dawkins, de Warcraft-aflevering… ik heb nu alweer zin in het volgende seizoen. (Vanaf september).
10. News Radio
Geweldige jaren ’90 serie over het wel en wee van een radiostation. Dat klinkt op papier niet zo bijzonder, maar de acteurs tillen deze serie naar een hoger niveau. Dave Foley als de nerveuze manager, Andy Dick (in de enige rol waarin ik hem niet bloedirritant vind) als de sullige reporter die nog niet heeft ontdekt dat hij op mannen valt en Phil Hartman (Simpsons-fans kennen hem als de stem van Troy McClure) als de sarcastische nieuwslezer.
Claxoneer als je Frasier vergeten bent …
*toet, toet*
1 : Fringe
2: Andromeda : http://www.youtube.com/watch?v=Z6vIwX4JnNw
Tuut tuut!
Frasier ben ik inderdaad vergeten. Bij deze voeg ik hem postuum toe aan mijn lijstje.
Verder vind ik ook Californication gaaf, want Hank is cool, de dialogen zijn grappig, en er wordt veel geneukt met het nodige bloot. En Modern Family krijgt ook van mij nog een eervolle vermelding.
Dr.Who
Dallas
Dynasty
De wrekers
Cheers
Happy Days
Het A-team
Blackadder
Allo Allo
Taxi
Hertenkamp.
En omdat die weinig kans lijken te hebben om de longlist te halen ook maar een stem op Blackadder.
1. Battlestar Galactica (2003-)
2. Futurama
3. Southpark
4. Bottom
5. Allo’ Allo’
6. House
7. Third rock from the sun
8. Star Trek: Voyager
9. Knight Rider
10. Sesamstraat
En Married with children, The Fresh Prince of Bel-Air, A-Team, 21 jump street, Bernard de Beer, Simpsons, Mega Mindy, Jiskefet, Beavis and butthead, Top Gear, Jackass, X-Files, Blackadder, Buurman en Buurman.
Maar Battlestar Galactica. Ik kan er niet over uit hoezeer ik dat waardeer. Meer dan de rest van mijn top 10 bij elkaar. Fenomenaal op-het-puntje-van-je-stoel-zit-materiaal. Uren lang. Helaas had ik alle 3 de seizoenen dan ook in 3 weken afgekeken…
Zometeen maar eens opnieuw mee beginnen. bedankt voor de tip;)
Als Jiskefet eeen serie was, dan zou ik er op gestemd hebben.
Dat deed me dan overigens wel weer denken aan…nog niet genoemd vandaag…
DEBITEUREN CREDITEUREN!
http://www.youtube.com/watch?v=zIom3LSbB0I
Hoe maak je hier een embedded youtube-filmpje van? :s
1. The Wire (met grote afstand, verhaal, acteren, cinematografie)
2. Southpark (nog altijd relevant, vooral voor iedereen die de VS goed kent)
3. The Sopranos
4. Southland (meer politie en ieder seizoen een beetje beter)
5. Homeland (goed acteren en echt filmvakwerk)
6. The Borgias (Jeremy Irons!)
7. The Tudors
8. Suits (gewoon omdat het lekker is)
9. MP’s vliegende circus (Oxbridge enzo)
10. We zijn weer thuis (Wim T op zijn allerbest)
@A. de Man, #48 Ik citeer wikipedia:
Jiskefet was een humoristische, absurdistische serie uitgezonden door de VPRO van 1990 tot 2005. (emphasis mine)
Debiteuren crediteuren daarentegen was natuurlijk slechts een item in die serie:p
1. Serial Experiments: Lain
Dat was het.
Veel van mijn favorieten zijn al veel genoemd, (Fawlty towers, The IT Crowd, The Sopranos) en daarom wil ik een lans breken voor een serie die maar 1 keer hiervoor is genoemd, en wat mij betreft de beste Amerikaanse comedy is van de laatste jaren, namelijk Community (of in ieder geval de eerste 3 seizoenen van Community. Ik heb seizoen 4 niet gezien, maar die is gemaakt met een volledig nieuwe schrijversploeg, dus ik weet niet of die het hetzelfde niveau heeft). Het klinkt mischien gek voor een live action serie die zich afspeelt op een universiteit, maar Community is mischien wel het beste te vergelijken met The Simpsons uit de jaren 90 (ik geloof dat ik nog nooit een aflevering van The Simpsons van deze eeuw heb gezien). Net als met The Simpsons bestaat veel van de humor van Community uit verwijzingen naar pop-cultuur, met name tv-series en films, maar op een veel intelligentere en subtielere manier dan bijvoorbeeld Family Guy. En net als The Simpsons speelt Community vaak met de clichés van de tv wereld, zoals bijvoorbeeld een clip-show die alleen maar uit nieuwe clips bestaat. Maar het belangrijkste is dat net als bij The Simpsons Community je meer dan de overgrote meerderheid van de comedyseries doet meeleven met de hoofdrolspelers. Het is een serie met een hart.
Andere leuke comedy-series die nog nauwelijks genoemd zijn zijn 30 Rock en Arrested Development.
Ik voel de behoefte om Riget van Lars von Triers te pluggen. Ik vond hem echt geweldig!
http://www.youtube.com/watch?v=pBJBTD3cPXQ
Verder stom vergeten:
All in the family
Hertenkamp
Jiskefet
en Ren en Stimpy. Omdat het soms ZO erg was.
Top Tien in chronologische volgorde
Floris
Q en Q
De Muppet Show
Roots Wij Zwarten
How The West Was Won
Fawlty Towers
Hill Street Blues
We Zijn Weer Thuis
Seinfeld
Breaking Bad
Cold Feet
House
My name is Earl
The Office (USA)
Soap
Ik wil trouwens mijn lijstje uit #9 aanvullen met twee jeugdseries:
– Nonni en Manni
– Little house on the prairie
(En voordat ik voor die laatste helemaal weggehoond wordt: deze is als geheel lang zo zoetsappig niet als ‘ie op het eerste gezicht lijkt en verdient als jeugdserie voor mij best een plaatsje.)
Ik heb nog geen 10 series gekeken, dus dan maar een top 6…
1. Friends
2. Stargate Atlantis
3. Sherlock Holmes
4. Prison break
5. Lost
6. 24
Als ik dat dan vergelijk met andere reaguurders, dan heb ik destijds klaarblijkelijk wel de “foute” series uitgezocht. :p
Barbapappa, Calimero en al die andere rommel die mee bij de treurbuis weghouden, die weet ik te waarderen.
Girls.
@53 Ik zit ongeveer halverwege het tweede seizoen van community en mijn initiële enthousiasme verdwijnt een beetje. Het truukje werkt steeds minder voor mij.
@47 Ik heb alle seizoenen van Battlestar Galactica in 2 weken gezien. Er zijn trouwens vier seizoenen en ik was er helemaal wild van.
@61: Dat had ik halverwege seizoen 1 zo een beetje
Bijna allemaal misdaadseries/whodunnits en comedies, kan er ook niks aan doen. Al die dramaseries doen me gewoon niks.
1. La Piovra
2. Hill Street blues
2. Blackadder
3. Waking the dead
4. A touch of Frost
5. Inspector Morse
6. 24 (de eerste twee seizoenen, de rest is aarrghh)
7. The big bang theory
8. Cheers
9. All in the family
10. The A-team… (duh!)
@58 Ah, Lost en Prison Break helemaal vergeten! Probleem is dat beide wat mij betreft wat te lang doorliepen. Prison Break was na seizoen 2 niets meer, en Lost had ook wel zonder 5 en 6 gekund…
@60 Daar hoor ik heel veel mensen over de laatste tijd. Moet ik misschien maar eens opzetten…
@66: zo vet. Dat mens is geniaal. Ze heeft de serie bedacht, geschreven, geproduceerd, geacteerd, en op HBO uitgezonden gekregen. Op haar 20ste.
@67 Voor mannen is die serie ook het goed kijkbaar. En dan heb ik het niet over het slag mannen dat Grey’s Anatomy of Gilmore Girls kijkt.
Hé pik, zit jij nou Grey’s Anatomy te dissen?
Is er misschien iets dat je met ons wilt delen Prediker?
*Not judging*
(toch wel)
@69: Terecht, preker. Daar is toch geen moer aan?
In willekeurige volgorde:
South Park
Family Guy
The Boondocks
Blackadder
The A-Team
Spin City
‘Allo ‘Allo
Rome (alleen serie 1)
Bottom
Dexter……………………’s Laboratory
Een kanaal met reruns van Mash, Seinfeld, Spincity, Hill Street Blues, Cheers, Law @ Order (vooral de originele en SVU), Are You Being Served, The A-team, een hele hoop van die ouwe Britse meuk, Monty Python, A Bit of Fry and Laurie, Black Adder natuurlijk en ik kom mijn deur niet meer uit. Ik laat de voedselbank aan huis bezorgen…
Van alle nostaligie die hier ten toon wordt gespreid: waar zijn de Thunderbirds? Neem die maar als mijn bijdrage.
Catweazle
Dune & Children of Dune
Azumanga Daioh
Monty Python
Game of Thrones
Heroes (seizoen 1)
Firefly
Jiskefet
Ik hou niet van series die maar doormodderen totdat ze uitgaan als een nachtkaars. Eigenlijk is een serie zo goed als het laatste seizoen. Welke serie had er nou een echt goed einde?
Ik kom niet tot tien. Azumanga Daioh is meer een vertegenwoordiger van alle anime dan dat het de beste is, het zijn er anders te veel om te noemen.
Beste serie bovenaan:
Father Ted
American Horror Story
Cheers
Black Adder
My Name is Earl
The Wonder Years
Babylon 5
Fawlty Towers
Breaking Bad
The Young Ones
South Park
Friends (ja inderdaad, vind ik leuk!)
The Simpsons
Top Gear
En dan is er nog dik een dozijn die ik ook zo kan kijken met plezier. En dat voor iemand die al 3 jaar geen TV meer in huis heeft…
@75 Bij Breaking Bad is het duidelijk dat er echt naar een climax wordt toegewerkt en daarin zijn ze inderdaad anders dan de meeste series.
1. Taxi
2. Blackadder
3. Red Dwarf
4. Quantum Leap
5. Dr. Who
6. Cheers
7. Twin Peaks
8. Fawlty Towers
9. Family Guy
10. Simpsons
Ik zie er maar 1 keer Penoza in staan terwijl die echt wel heel goed was voor nederlandse series, niemand gezien of niet bevallen? Toch raad ik hem je aan: http://penoza.kro.nl/seizoenen/1
La Piovra, wow. Gans vergeten. Daarna kijk je geen Penoza meer ;)
Overigens, enigszins off topic, heeft het toevoegen van Youtubeclipjes weinig zin. Ik klik ze toch niet aan en de pagina komt belachelijk traag binnen, op mijn toch redelijk moderne computer. Een linkje lijkt me meer dan voldoende…
Moest ineens aan Herenleed denken.
http://www.youtube.com/watch?v=9YutdR2ClNQ
1. The West Wing
2. House of Cards (nieuwe versie)
3. The Wire
4. Borgen
5. Boss
Dit wordt vast een mooie lijst. Een paar nog niet genoemde die tot mijn favorieten behoren:
– The Shield
– Hit And Miss
– Flight Of The Conchords
In willekeurige volgorde
– the green wing
– the it crowd
– the big bang theory
– coupling
– the young ones
– blackadder
– Carnivale
– we zijn weer thuis
– little britain
– monty python