UPDATE: Kabinet verandert financiering omroepen, en schrapt 2.42 omroepen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Financiering niet op basis van ledenaantallen, maar van kwaliteit, meldt staatssecretaris Dekker. En de RKK, ZVK en IKON kunnen het schudden.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Joop

En het Humanistisch Verbond?

#2 kevin

Paywall…

#3 Bismarck

Ik vermoed dat in plaats van religieuze omroepen de 2.42 omroepen worden bedoeld. De KRO, VPRO, EO en NCRV zijn immers ook “religieuze omroepen” (en één 2.42 omroep juist niet).

#4 Eva Schram

@3: Klopt, aangepast.

#5 peter kleiweg

Wat weer een rancuneuze maatregel.

#6 Taco Zip

@2: En ik maar denken dat die orthodoxe christenen zo van het verspreiden van Het Woord waren?

#7 Bismarck

@5: Naja, het stimuleert natuurlijk wel de oprichting van een (leden)omroep voor moslims (of erger: Saudisch geld), dus in die zin kan de maatregel wel eens onbedoelde effecten hebben. Verder worden natuurlijk alle niet-gristelijke geloven (ook de Joden, Boeddhisten en Hindoes kunnen waarschijnlijk zonder subsidie gaan opdoeken) even hard gepakt.

#8 Joop

Op http://www.nu.nl

“Verder wordt het budget van de religieuze omroepen, zoals de RKK en de BOS, op nul gezet. Over het behoud van de zendmachtiging wordt de komende maanden nog overleg gevoerd. In het voorjaar moet daar meer duidelijkheid over komen.”

#9 Bolke

@1: Is levensbeschouwelijk dus ook die zal sneuvelen.

#10 Inca

Na er nog een nachtje over geslapen te hebben besef ik ineens pas wat een gevolgen dit eigenlijk heeft. Hoe het haast per definitie kritische minderheidsstemmen buitensluit (je weet wel, precies dat waarom we een publieke omroep eigenlijk belangrijk vinden.) Geen hollanddoc, geen uitzending over de gevolgen van Monsanto op de Indiase boeren.

Het is tijd voor meer actie en verzet, en een tegenvoorstel, dat rigoreus ingrijpt op de invloed van de politiek op tv. Het is verdorie een van de belangrijke zaken van een democratie om min of meer onafhankelijk podia te hebben. Dat hoeft NIET voor 17 miljoen mensen toegankelijk te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*