Presidentskandidaat Mitt Romney is betrapt op liegen. Wat probeert hij te verbergen?
Het begon allemaal met een televisiespotje waarin president Obama het bedrijf van zijn tegenstrever Mitt Romney, Bain Capital, verantwoordelijk stelde voor het verplaatsen van Amerikaanse banen naar China en Mexico. Romney reageerde prompt en verklaarde dat hij niet verantwoordelijk was. Deze zogenaamde ‘outsourcing’ van Amerikaanse banen had immers plaatsgevonden nadat Romney in februari 1999 bij Bain Capital was vertrokken.
Al snel doken officiële documenten op waaruit bleek dat Romney tot 2002 ‘enig aandeelhouder, bestuursvoorzitter, CEO en directeur’ was gebleven van Bain Capital en daarvoor een salaris had ontvangen van ‘meer dan honderdduizend dollar per jaar’. In andere, even officiële documenten verklaarde Romney echter dat hij na februari 1999 ‘geen enkele betrokkenheid’ meer had met Bain Capital. Zodoende heeft Romney niet alleen gelogen, maar zelfs meineed gepleegd. Deze conclusie werd echter door Team Romney op weinig overtuigende wijze bestreden met de verklaring dat Romney in 2002 ‘met terugwerkende kracht’ in 1999 bij Bain Capital was vertrokken.
Belastingaangiftes
In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij Amerikaanse presidentsverkiezingen, weigert Romney zijn belastingaangiftes over een langere periode openbaar te maken (ironisch genoeg was het Mitt Romneys vader George die in 1968 met deze gewoonte begon). Hoewel bekend is dat Romney geld heeft gestald op Zwitserse bankrekeningen en fondsen beheert die zijn gevestigd in belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden, is de exacte omvang van zijn vermogen (doorgaans geschat op zo’n 250 miljoen dollar) onduidelijk. Ook is onbekend hoeveel salaris Romney precies heeft gevangen in de jaren dat hij ‘met terugwerkende kracht’ was vertrokken bij Bain. De eerdergenoemde honderdduizend dollar per jaar is slechts een absolute ondergrens.
Het is eveneens onduidelijk hoe Romney binnen vijftien jaar een belastingvrije pensioenpot wist op te bouwen met een waarde van 102 miljoen dollar. Aangezien de fiscale regeling waarvan Romney gebruik maakte een maximum inleg kende van 32.000 dollar per jaar, heeft hij een rendement weten te bereiken van 27% per jaar – en dat vijftien jaar lang. Ter vergelijking: de fictieve rendementen van de beruchte beleggingsfraudeur Bernie Madoff bedroegen niet meer dan een procent of tien.
Bovenstaande vragen doen de druk op Romney toenemen om zijn belastingaangiftes openbaar te maken. Vooralsnog weigert Romney categorisch. Hij is hooguit bereid, zo stelt hij, zijn aangiftes over 2010 en 2011 openbaar te maken. Romney heeft dus duidelijk wat te verbergen. Over de ernst van de zaak valt alleen maar te speculeren.
Bain Capital
Ondertussen is ook toenemende ophef aan het ontstaan over de werkwijze van Bain Capital gedurende de periode dat Mitt Romney onmiskenbaar aan het roer van de onderneming stond. Zelfs financiële insiders zijn niet terughoudend met hun kritiek. Kortgeleden verscheen op de website van Bloomberg Businessweek (niet bepaald vertegenwoordigers van het wereldwijde antikapitalistische hippiedom) een uitermate kritisch stuk over Bain Capital, geschreven door de managing director van een private equity fund. Het hele stuk is de moeite waard, maar het volgende citaat is met name onthullend:
In 1992, Bain Capital bought American Pad & Paper by financing 87 percent of the purchase price. In the next three years, Ampad borrowed to make acquisitions, repay existing debt and pay Bain Capital and its investors $60 million in dividends.
As a result, the company’s debt swelled from $11 million in 1993 to $444 million by 1995. The $14 million in annual interest expense on this debt dwarfed the company’s $4.7 million operating cash flow. The proceeds of an initial public offering in July 1996 were used to pay Bain Capital $48 million for part of its stake and to reduce the company’s debt to $270 million.
From 1993 to 1999, Bain Capital charged Ampad about $18 million in various fees. By 1999, the company’s debt was back up to $400 million. Unable to pay the interest costs and drained of cash paid to Bain Capital in fees and dividends, Ampad filed for bankruptcy the following year. Senior secured lenders got less than 50 cents on the dollar, unsecured lenders received two- tenths of a cent on the dollar, and several hundred jobs were lost. Bain Capital had reaped capital gains of $107 million on its $5.1 million investment.
Als deze werkwijze bekend voorkomt, dan kan dat kloppen:
Uiteraard meent Romney dat zijn ervaring in het bedrijfsleven zijn voornaamste kwalificatie vormt om president te zijn. Eén ding is zeker: onder president Romney zullen gewone Amerikanen er niet op vooruit gaan. De laatste paar dagen lijkt het erop dat dit besef tot steeds meer kiezers begint door te dringen.
Foto flickr cc Gage Skidmore
Reacties (33)
Liegen, halve waarheden, hypocriet.. kortom, de ideale kandidaat, toch!
Allemaal dankzij het spotje van Sarah Silverman.
Boeiend commentaar van Mark Halperin op de affaire.
Bedrijven compleet leegzuigen en je vooral niet bekommeren om de mensen die je berooid achterlaat. Ja, zo kennen we de neoliberale kapitalisten weer.
ironisch genoeg was het Mitt Romneys vader George die in 1968 met deze gewoonte begon
Ligt het aan mij, of zijn de hoogste banen in Amerika vooral familieaangelegenheden? Zie ook de Bush-clan.
“Ligt het aan mij, of zijn de hoogste banen in Amerika vooral familieaangelegenheden? Zie ook de Bush-clan.”
Of de Kennedys, natuurlijk. Zoals vaak, heeft Wikipedia een aardig lijstje opgesteld.
Meer in het algemeen: in de VS moet je over het algemeen flink investeren in een politieke carrière. Dat gaat beter als je rijk bent. En als een familie in de VS rijk is, dan blijft deze het doorgaans ook.
Daarnaast hebben Amerikanen nooit drastisch de behoefte gehad om van hun “adel” af te komen, zoals bijvoorbeeld de Engelsen na WO II die behoefte wel hadden. Erfbelasting is dan ook uitermate impopulair (en naar Europese begrippen belachelijk laag). En zo blijven bepaalde families lang aan de top…
Mooi stuk, ik begon spontaan het thema van “The Godfather” te neurieën.
“Behind every great fortune, there is a crime.”
– Mario Puzo
Oh ja, en de financiële insiders zijn juist wél scheutig, toch ?
Oeps… Eens kijken of ik het nog aangepast krijg.
Hopelijk vindt men dit financiële wonder zelfs voor Amerikaanse begrippen te groot.
Het is maar de vraag of het Bain-verhaal Romney erg schaadt. Met de kwakkelende economie kan het ook net zijn troefkaart worden.
Ik geef de schrijver graag gelijk, maar Nate Silver van FiveThirtyEight.com heeft zo z’n twijfels.
http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2012/07/17/is-romney-overreacting-to-bain-attacks/
Misschien, maar dit verhaal is de news cycle nu al wat langer aan het domineren en er blijven nieuwe ontwikkelingen komen. Het kan dus zijn dat dit nog een andere wending gaat krijgen. Daarnaast loop Romney nog steeds achter in de polls en heeft hij nog maar 3 maanden om dat goed te maken. Om dan een week bezig te zijn met iets wat je in ieder geval niets oplevert is netzogoed verlies.
De laatste CBS/NYT poll zet Romney zelfs op voorsprong.
Zucht. Een enkele poll van een enkele organisatie zegt helemaal NIETS als het over die drie tot vijf procentpunten verschil gaat wat er nu tussen de kandidaten bestaat. Zie het model van fivethirtyeight.com voor waarschijnlijk de beste voorspelling/benadering van het resultaat tot nu toe.
Je moet dat zien in dit perspectief:
http://thepage.time.com/2012/07/19/fundamentals/
Ik denk dat Obama met gemak de verkiezingen in november gaat winnen en ik mag aannemen dat zijn campagneteam er alles aan zal doen om dit nieuws uit te melken en onder de aandacht te blijven brengen. Ik wil alleen aangeven dat Romney er op dit moment nog geen nadelige gevolgen van ondervindt.
Overigens is FiveThirtyEight.com de enige site die ik met betrekking tot peilingen serieus neem. Ook zij stellen dat de verschillen veel te klein zijn om op basis van één peiling te zeggen ‘Obama wint’ of ‘Romney wint.’
RTL Nieuws ziet het anders :
Bedrijven redden
Binnen het bedrijfsleven had Romney een specifiek talent: het redden van bedrijven die op sterven na dood waren. Zo redde hij Bain&Company, het bedrijf waar hij zijn carriere startte, van de ondergang.
Romney kon natuurlijk moeilijk het oorspronkelijke moederbedrijf (Bain & Company) van zijn eigen onderneming (Bain Capital) gaan leegzuigen…
De Democraten zitten op een zinkend schip. De Kapitein was onbekwaam, zijn papieren vals, zijn bemanning incapabel, de ondergang voorspelbaar. Met nergens redding in zicht, graaien de nog opvarenden wild om zich heen, maar hun radeloze handen slaan in zeewier dat ze eerst verward om ze daarna te verstikken.
Anders gezegd: Baines helpt niet. Het lot van Obama is met of zonder Romney bezegeld, een Hoger Oordeel is geveld, het Recht krijgt zijn loop. Zijn noodlottige vrienden Jeremy Wright, Farakhan en Bomber Ayers deinzen gewraakt achteruit, die Wiener is dood en schaamteloze 1/36 Cherokee Warren kan het alleen nog maar erger maken. Zodoende.
Zie verder mijn bijdrage over Obama op Sargasso van 16 juli j.l.
Vriendelijk bedankt.
Hpax kan het wel, kort reaguren. En ook nog enigszins to the point ook.
Maar hij verwijst wel nog even naar zijn eerdere reactie over Obama. Al met al, voor de enkeling die zich de moeite doet, toch wel weer stof om te lezen.
En wanneer de tijd daar is zullen de Rechtschapen de tekenen herkennen en zij zullen weten dat het goed was. De zondaars zullen terugkeren tot het stof waar zij vandaan kwamen en zij zullen vermengd worden met het drek dat zij in hun ondeugdige bestaan over de aarde hebben verspreid en zij zullen erin wentelen zoals hun rechtvaardige straf is. En zie, het einde is nabij, bejubel en dans voor de naderende heerlijkheid.
Gaat Sargasso nog iets speciaals doen met de verkiezingen in de VS?
Het zal wel te veel zijn gevraagd om mij er naartoe te sturen op kosten van de zaak. Ja dat dacht ik al.
Het is maar een keer per 4 jaar en beter dan dit krijg je het niet. Wat de Olympische Spelen voor de sport zijn is dit voor de politiek.
Obama benadrukt regelmatig dat de aanvallen met drones zeer precies zijn. Zo precies dat er amper burgerslachtoffers vallen. Cijfers van The Bureau of Investigative Journalism geven echter een ander beeld. Vanaf 2004 zijn er tussen de 482 en 832 burgers omgekomen bij aanvallen door drones. Het aantal kinderen dat omkwam: 175. The Bureau heeft alle aanvallen in kaart gebracht, actueel tot op de laatste aanval.
De Amerikaanse werkwijze roept ook internationaal rechterlijk vragen op. Het onderwerp wordt op internationale fora, zoals de Verenigde Naties, gemeden van de agenda’s waar mensenrechten ter sprake kunnen komen. De VS beroept zich sinds 9/11 op artikel 5 van de Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO): Een aanval op één land is een aanval op allen. Bij de War on Terror is in Amerikaanse ogen veel geoorloofd. Zelfs executies van afstand bevolen door mister President himself.
http://www.ftm.nl/copypaste/obama-verstopt-zijn-drones.aspx
Ik wil niet lullig doen, maar duizend burgerdoden wereldwijd bij drone-aanslagen in 8 jaar tijd, dat vind ik dus een schijntje, als je bedenkt dat de regering een oorlog voert tegen netwerken die moedwillig drieduizend burgerdoden op een dag maken (en liefst een veelvoud daarvan).
Bij een oorlog vallen burgerslachtoffers. Dat is onvermijdelijk. Maar wat zouden de VS dan moeten doen? Al Qaeda haar gang laten gaan?
Dat dilemma is de reden dat ik nee heb gezegd om POTUS te worden.
Hoe kunnen moordaanslagen in 2012 een gerechtvaardigd antwoord zijn op gebeurtenissen in 2001?
Drones zijn geen goed alternatief: ze maken meer vijanden dan ze uitschakelen. Normaal gaat aan de doodstraf een proces vooraf. Vandaag houdt zo’n proces in: de president vergadert met zijn adviseurs, beslist wie er wordt vermoord en voegt vervolgens de daad bij het woord. Daarmee verdraait de regering-Obama de grondwet op absurde wijze: een proces wordt gevoerd voor de rechtbank, niet door binnenskamers overleg door leden van de uitvoerende macht.
Niet enkel mensen, maar ook infrastructuur wordt geviseerd. Ook worden mensen die hulp verlenen na een aanslag op de korrel genomen, net als begrafenissen van mensen die bij een eerdere drone-aanslag werden omgebracht. Daarbij kwamen dan nog eens tientallen onschuldige burgers om het leven. Niet alleen is het aantal CIA-aanvallen met drones in Pakistan toegenomen, de agressiviteit rond die aanvallen is ongekend.
Bij de eerste aanval in Jemen kwamen 21 vrouwen en 14 kinderen om, allemaal vermoord in opdracht van Obama, terwijl van slechts één persoon achteraf werd vastgesteld dat die banden had met al-Qaida.
Het is ronduit verbijsterend dat we opnieuw in een tijd leven waarin één persoon kan beslissen over leven of dood. Maar het is nog verbijsterender dat deze ongrondwettelijk, immorele moordpartijen, die de haat tegen de VS in de wereld alleen maar groter maakt, door veel Amerikanen wordt gezien als een positief voorbeeld van sterk leiderschap. Moord vanuit het Witte Huis is genormaliseerd en wordt gepresenteerd als een redelijke oplossing voor de problemen van de VS in de wereld.
De lachende, zingende, glad pratende Obama is een psychopathische kindermoordenaar, waarbij vergeleken Robert M. een heilige is.
Ik denk dat de verkiezingen nu al een gelopen race zijn. Obama wint met een straatlengte voorsprong. De Republikeinen zijn hopeloos verdeeld, Romney is een kandidaat die vooral minder slecht is dan de overige GOP kandidaten. Niemand is echt enthousiast over hem.
Ann Romney’s ‘You People’ Gaffe Goes Viral
Ann Romney defended her husband’s decision to not release any additional tax records during an interview on Thursday morning, saying that “we’ve given all you people need to know” about her family’s financial records.
The “you people” remark immediately sparked a outpouring of responses on Twitter, eventually leading the #YouPeople hashtag to become a U.S. trending topic.
Krugman over de plutocratenpathos.
Rechts van Romney loopt ook nog mooi volk rond. In deze blog las ik het één en ander over Michelle Bachman en Gaffney: http://stophetgevaarwilders.blogspot.nl/ Je gelooft je ogen niet wat er allemaal gebeurt in die rechtervleugel van de Conservatieven.
Geldschieters van Romney blijken beruchte oplichters en criminelen:
US Election 2012: Mitt Romney fortune built with help from Robert Maxwell and Jack Lyons
Robert Maxwell and Jack Lyons, two of the most notorious figures in British corporate history, helped Mitt Romney build his $250 million (£160 million) fortune, it can be disclosed.
(…)
Millions more came from investors in other tax havens including the Bahamas and Switzerland, and powerful families from El Salvador, some of whom were later linked to Right-wing “death squads” responsible for murders in their country’s civil war.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/us-election/9413564/US-Election-2012-Mitt-Romney-fortune-built-with-help-from-Robert-Maxwell-and-Jack-Lyons.html
Volgens een recent bericht hebben de superrijken van deze wereld zeventien biljoen in belastingparadijzen staan.
Een biljoen is duizend miljard, een miljard is duizend miljoen.
Een biljoen is dus een één met twaalf nullen, 1.000.000.000.000.
De paar miljoen van Romney stellen dus niets voor.
Was de bovengenoemde Maxwell de man die door Mossad werd verzopen in de Middellandse zee (hij viel op onverklaarbare wijze van z’n jacht), omdat hij aan Mossad voorgeschoten geld terug wilde ?