De hardwerkende Griek

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022
,

Gisteren publiceerde het Pew Research Center een onderzoek onder 8000 mensen in acht EU-lidstaten (Groot-Brittannië, Tsjechië, Polen, Griekenland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië). Daaruit blijkt dat het geloof in de euro en in de EU in ieder geval tanende is. Opmerkelijk is dat alleen de Duitser nog gelooft dat Europese integratie de economie – waar het eigenlijk toch om ging – ook daadwerkelijk heeft versterkt. Nog opmerkelijker is dat Grieken van zichzelf vinden dat ze het hardst werkt van alle Europeanen, terwijl Europeanen hen juist lui vinden. Hoe kan dat?

De cijfers zie je al vaker langskomen. Volgens Eurostat (cijfers van 2011) heeft iets meer dan de helft van de Grieken tussen de 20 en 64 een baan. Duitsland zit op bijna driekwart. Maar de Grieken die werken, werken volgens OESO-cijfers gemiddeld wel 2109 uur per jaar, tegenover 1419 uur van de Duitser die net iets meer uren maakt dan de hekkensluiter: de Nederlander. En de pensioenleeftijd ligt voor zowel de Griek als de Duitser effectief op zo’n 62 jaar.

Veel Grieken zijn vaker eigen baas – boeren of winkelhouders die vaak langere uren maken. Duitsland heeft net als Nederland relatief veel parttimers, hetgeen het gemiddelde drukt. Maar als je daarvoor compenseert werken Grieken nog steeds 10% meer. Dus wie werkt er nu harder?

Het gaat natuurlijk om productiviteit. De Duitser heeft veel meer technologie tot zijn beschikking. In de Duitse maakindustrie valt meer te verdienen dan in de Griekse landbouw. En het grote verschil tussen Duitsland en Griekenland is dat de Griekse arbeidskosten per eenheid product sinds de invoering van de euro de pan uit zijn gerezen, met een onhoudbaar handelstekort als gevolg (zie bijv. laatste miljoenennota, pagina 16 en 17). Maar of dit iets met ‘hard werken’ te maken heeft?

Ewald Engelen zei onlangs dat de grootste kostenpost van de eurocrisis de schade is die het Europese project, de Europese eenwording heeft opgelopen. De steeds vaker gehoorde stereotypen zijn daar zowel gevolg als (mede)oorzaak van. Gelukkig blijkt uit het Pew onderzoek ook dat ongeveer 25% antwoord weigert te geven op de vraag wie het minst hard werkt (of wie het meest corrupt is) of het gewoon niet weet. 3% geeft zelfs het antwoord  “niemand”. Hulde aan hen!

Reacties (30)

#1 jim

In China kent men het woord vrije tijd helemaal niet tenzij ze tot de elite behoren ,da’s pas productief

  • Volgende discussie
#1.1 MrOoijer - Reactie op #1

Broodje Aap verhaal. Ooit op zondag in een Chinees stadspark geweest?

#2 lapis

Tja, “hard werken” en “gedurende lange tijd fysiek aanwezig zijn op een plaats waar arbeid verricht kan en/of dient te worden” zijn inderdaad niet hetzelfde. Het hangt van iemands definitie van “hard werken” af, en die is persoonlijk, daar ben ik het zeker mee eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 TisMeWat - Reactie op #2

Precies.

Als je naar het aantal “gemaakte uren” kijkt, werken ze in Griekenland “veel”, maar als je de daadwerkelijke productiviteit uitrekend, dat wat de Grieken in die tijd presteren, komen ze bedroevend laag uit.

Het is dan ook algemeen bekend dat de typische Griekse ambtenaar om 10 uur komt, van 13 tot 15 siesta houdt, en om 16 vertrekt. Hij rekent natuurlijk wel van 9-17 als werkuren.

De Grieken zijn niet zielig. Ze ontduiken massaal belasting, het systeem is vergeven van de corruptie en nepotisme en een luilekkerland baan in de ambtenarij, met riante regelingen, is nog altijd de droom van elke Griek.

#2.2 Spam - Reactie op #2.1

bronnen?

  • Volgende reactie op #2.1
#2.4 Matthijs - Reactie op #2.3

Het probleem van dit soort “productiviteitscijfers” is dat die cijfers op zichzelf weinig zeggen. Een griek die een restaurant runt en 80 uur werkt en uiteindelijk 1000 euro/maand winst over houdt of een treinmachinist die goed werk levert en met een 40 urige werkweek een salaris binnen haalt van 1200 euro, zijn beide volgens de definitie van PPP zéér onproductief in vergelijking met een manager in nederland die een salaris binnen harkt van 8000 euro per maand. Die getallen gaan helemaal voorbij aan de werkelijkheid.

#2.5 pedro - Reactie op #2.1

Wat een geleuter. Ik ken talloze Nederlanders met exact dezelfde instelling.

  • Vorige reactie op #2.1
#3 Crachàt

Kan men, eens men over Europa schrijft, grafieken en bewijzen uit NIET -angelsaksische bronnen nemen aub?
Het is ondertussen zo niet pathetisch, dan wel volstrekt duidelijk dat alles wat van die kant komt zo bevooroordeeld is dat men het echt niet ernstig meer kan nemen.

Stuitend dat die Anglosaxische haat zomaar klakkeloos wordt overgenomen door Europeanen.
Wat er dan wel aan de hand is?
Er is een wereldrecessie, veroorzaakt door knettergekke aandelenhandel. Eens die doorkauwd is, zet alles zich op de rails. Zeker wanneer binnen een decennium de Chinees niet meer voor een shitloon de aandelenmarkt nog langer wil spijzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Paul Teule - Reactie op #3

@crachat wat voor bronnen bedoel je dan? Franse? Chinese?

  • Volgende reactie op #3
#3.2 kevin - Reactie op #3

Als je bronnen hebt met een andere kijk op de zaak, dan weet ik zeker dat de redactie van Sargasso daar wel gevoelig voor is. Stuur ze een mailtje, zou ik zeggen. Hoe meer verschillende bronnen, hoe beter.

  • Vorige reactie op #3
#4 Jan

Alsof het zo’n deugd is om hard te werken. Ik heb een hekel aan werken. Ik ben lui, ik ben er nog trots op ook en dat zouden die Grieken ook moeten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Karl Kraut

Het hangt vooral van de hoeveelheid kapitaalgoederen af waarmee iemand werkt hoe produktief de uren zullen zijn die er door hem worden doorgebracht op een werkplek. En ook het geestelijk kapitaal van, bijvoorbeeld, een natuurkundige om zichzelf te reproduceren rendeert al een stuk sneller, dan dat van een garnalenpeller, postbesteller of callcentrum-beller.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 jim
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Dehnus - Reactie op #6

Laat Farage eerst eens naar die rellen in London kijken die keihard onderdrukt zijn en de economische problemen daar. Die zijn minstens net zo groot als die van Griekenland, maar alles moet opgeofferd worden voor “The City”.

Dus opletten met stenen gooien als je zelf in een glazen huis woont Farage.

#7 Spam

inzet arbeider = (productie per dag * aantal gewerkte dagen per jaar) / (365.25 * 24 * theoretisch maximale productie per uur(functie, fysieke en intellectuele vermogens))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 gast

In de Duitse maakindustrie valt meer te verdienen dan in de Griekse landbouw.

De Duitse landbouw is wss ook productiever dan de Griekse… maar ik zie de relevantie van deze post niet. Ik denk niet dat de Griekse crisis opgelost is als wij “wat positiever over hen gaan denken”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

Duitsland heeft net als Nederland relatief veel parttimers, hetgeen het gemiddelde drukt. Maar als je daarvoor compenseert

Hoezo zou je daarvoor compenseren? Nederlanders en Duitsers werken parttime omdat ze lui zijn. En natuurlijk omdat we ook na belasting nog teveel geld overhouden om fulltime te moeten werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 zmmoccc - Reactie op #9

Hoezo zou je daarvoor compenseren?

Omdat tegenover die parttimers Griekse niet-werkenden staan. Wat is nou luier? Parttime werken of gewoon helemaal niet werken?

  • Volgende reactie op #9
#9.2 Bismarck - Reactie op #9.1

Dan moet je niet corrigeren voor parttimers, maar voor arbeidsparticipatie (of werkloosheid).

#9.3 Dehnus - Reactie op #9

Vertaald:”Zo lang je niet krepeert, zijn de lonen te hoog! Minimaal 60 uur per week voor 1 maaltijd per dag! Want anders is mijn Objectevisten gedachtegang van Ayn Rand not niet bereikt”.

  • Vorige reactie op #9
#9.4 Bismarck - Reactie op #9.3

Als je dat vertaalt uit mijn post heb je een vreemd woordenboek. Ik versta onder deeltijd werken minder dan 40 uur, niet minder dan 60 uur per week. Als je in minder dan 40 uur een goede kost bijeen weten te scoren, heb je een goed salaris dunkt me, want je hoeft blijkbaar niet eens 1/3e van je dag werkend door te brengen om jezelf te onderhouden. Voor jou komt dat blijkbaar overeen met net niet kreperen, maar ik denk dat we het dan hebben over een extreme luxe, waar 90% van de wereld zich aan vergaapt. Ga maar eens in Senegal of India vertellen: Hallo, ik werk per week 32 uur. Daarvan kan ik een huis, elke dag vlees, een auto en jaarlijks drie weken vakantie naar jullie land betalen. Ik krepeer dus bijna. Ze zullen echt medelijden met je hebben.

#10 servetius

Niemand lijkt door te hebben welke zwarte dag het gister was, veroorzaakt door de eurodiotie.

Barroso, m.i. eerstverantwoordelijke voor de schuldencrisis, meende Nederlandse begroting te kunne kritiseren.
Dat de man niet op staande voet is ontslagen zegt al genoeg.

Spanje lijkt bestuurd te worden door een volstrekte dwaas, democratisch aan de macht gekomen.
De man, als ik het goed heb begrepen, meent zijn bijna failliete banken sterker te kunne maken door waardeloze Spaanse staatschuld bij die banken te parkeren, met ECB garantie.
De ECB weigert dat, en nu moet het noodfonds bijspringen, wij betalen.
Leuk, met zulke landen in een EU, en een euro.

De uitspraak over Assange, gebaseerd op EU verdragen, interpreteer ik als dat elke burger van een EU land MOET worden uitgeleverd als een vervolgingsinstantie van een ander EU land daar om vraagt.
Bescherming door het eigen land schijnt er dus niet meer te zijn.

Maar de eurodioten zullen wel geloviger worden, door het bovenstaande.

Wat betreft Eurostat, dat had toezicht moeten houden op begrotingen.
Daar waren ze te stom voor.
Hun cijfers over ‘gewerkte’ uren hebben evenveel betekenis.
Ze lijken het verschil niet door te hebben tussen werken en rondhangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 Spam - Reactie op #10

1. volgens mij was het niet Barroso
2. volgens mij deed Rehn precies dat waar opeenvolgende Nederlandse regeringen om gevraagd hebben
3. voor de bewering dat Barroso de schuldencrisis veroorzaakt heeft wil ik wel eens wat ondersteunend bewijs zien
4. EU-burger Assange? relatie tot dit topic?
5. verder alles goed?

  • Volgende reactie op #10
#10.2 kevin - Reactie op #10

“Spanje lijkt bestuurd te worden door een volstrekte dwaas, democratisch aan de macht gekomen.”

’t Is ook nooit goed met jullie. Komt jim #007 aanzetten met een filmpje van Nigel Farage over dat de Griekse regering niet democratisch aan de macht is gekomen, kom jij aan met dat de Spaanse bevolking een ‘volstrekte dwaas’ hebben gekozen. Mogen ze dat verdomme zelf nog weten?! Dat is óók soevereiniteit! Hier stemmen mensen op de fascist Wilders en Mark ik-lach-de-crisis-gewoon-weg Rutte, dat is toch net zo idioot?

  • Vorige reactie op #10
#11 Jan Verstand-De Beukenoot

Ik vond eigenlijk opmerkelijker dat de Grieken zichzelf ook beschouwen als meest corrupte Europeanen. Dat zegt al veel meer.

Dat de gemiddelde Griek een luie draak is, is absoluut onwaar. Dat beeld is door de media aangewakkerd en opgeblazen.

Dat grote banken zoals Goldman Sachs ook een stevige verantwoordelijkheid voor deze economische ramp hebben, is duidelijk. Er wordt alleen helemaal NIETS met die kennis gedaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 Dehnus - Reactie op #11

Inderdaad de Griekse overheid is corrupt, de Griekse rijke medemens een niet belasting betalende klootzak. Maar de normale arbeider werkt er keihard en betaalt netjes zijn belastingen. Die krijgen nu de zwarte piet toegeschoven.

#12 mark3000

Tevens veel blinde Grieken: link

die plots weer kunnen zien als er controle is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12.1 Bismarck - Reactie op #12

Lijkt me onder corruptie vallen, want blijkbaar had een deel van de weer zienden officiële documentatie betreffende hun blindheid. Verder denk ik dat ook daar het zelfde geldt als hier: De kosten aan Uitkeringsfraude zijn peanuts vergeleken met de belastingontduiking van de welgestelden.

#13 jim

Griekse schuldencrisis
In oktober 2009 onthulde premier Giorgos Papandreou en zijn minister van financiën Giorgos Papakonstantinou dat de Griekse overheidstekorten waren verdoezeld (vals en te rooskleurig) door hun voorgangers. Didier Reynders, minister van financiën in België erkende dat vanaf het begin in 2001 toen de Grieken toetraden tot de euro, men wist dat de Griekse cijfers vals waren. De amerikaanse krant The New York Times plaatste een stuk waaruit bleek dat twee grote amerikaanse banken, JP Morgan en Goldman Sachs tien jaar lang hun professionele hulp hebben ingezet om Griekse staatsschulden te verdoezelen. In die periode was Mario Draghi vicevoorzitter en managing director bij Goldman Sachs International (afdeling Europa) Zijn betrokkenheid werd nooit onderzocht en vormde geen beletsel om hem tot voorzitter van de ECB te benoemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie