Uientaartje met marmite

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

foto copyright Andrei Tchernikov, recept & foodstyling Fiona Ivanov

De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstellen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten.
De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptschrijver Fiona Ivanov.

Uientaartje met marmite
vegetarisch voorgerecht of buffetgerecht, 4 personen

4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
1 eidooier, losgeklopt
2 el boter
4 grote uien, in ringen
1 volle tl marmite (vegetarische kruidenpasta)
1 mespunt suiker
1 vers blaadje laurier
50 g feta, verkruimeld

4 kleine taartvormpjes (doorsnede ca. 5 cm), ingevet
bakpapier
vulling om deeg ‘blind’ te bakken zoals ongekookte kikkererwten of linzen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vorm van het bladerdeeg 4 balletjes, rol het bladerdeeg opnieuw uit tot 4 rondjes en bekleed hiermee de vier taartvormpjes. Bestrijk het deeg met eidooier en prik het op enkele plaatsen in met een vork. Knip 4 rondjes die iets groter zijn dan de taartvormpjes, leg dit op het deeg en leg de blinde vulling van ongekookte peulvruchten erop. Bak het deeg ca 15 minuten, neem uit de oven en verwijder de ‘blinde’ vulling en het bakpapier. Bak het deeg nog 7-10 minuten, neem uit de oven en laat afkoelen. Verwarm intussen de boter in een koekenpan en fruit hierin de uiringen goudbruin. Voeg na enige minuten de marmite en suiker toe, breng op smaak met (zout en) versgemalen peper. Verwijder de harde nerf uit het blaadje laurier, rol het verse blaadje op en snijd het in flinterdunne reepjes (wrijf een gedroogd blaadje fijn in een vijzel). Verdeel de gebakken uiringen over het deeg en bestrooi met de feta en laurier.

Reacties (3)

#1 Kyra

Prima recept, ik heb ze gisteren gebakken. In plaats van feta heb ik cheddar gekozen, dat had ik nog in huis. En ik heb zoete uien gebruikt, lekker.

  • Volgende discussie
#2 Jan van Weert

In plaats van “blind” bakken, de vormen aan de buitenkant invetten.
Daarna het deeg over de vormen draperen en inprikken met een vork om het opkomen van het deeg is te dempen.
Gezien op “24kitchen”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Kyra - Reactie op #2

Dank voor de tip!