Dat het Amsterdamse kunst- en cultuurbeleid te wensen over laat, is voor weinigen iets nieuws. Alleen al het gedraal in de besluitvorming over de uitbreidingsplannevan het Stedelijk, geven aan dat er in de hoofdstad kortzichtig hiermee wordt omgegaan. Nu ook al het Robodock festival naar Rotterdam is vertrokken (vorige week de eerste editie aldaar), lijkt Amsterdam het op kunst- en cultuurgebied definitief te gaan verliezen van Rotterdam. In de havenstad hebben ze de organisatoren een subsidie en een terrein gegeven, terwijl in Amsterdam de plek er ideaal voor was (het ADM-terrein), maar men niet over de brug kwam.
Toch zijn er in Amsterdam nog enkele broedplaatsen te vinden, maar de meeste worden met sluiting bedreigd. Daarom wil ik deze week aandacht besteden aan het Voor-Beeld, in de voormalige Edelsmedenschool op de Postjesweg. Het gebouw stamt uit begin jaren ’20 van de vorige eeuw. Vanaf die tijd hebben er verschillende soorten ambachtelijke scholen in gezeten, waarvan de edelsmedenschool de laatste was. Nadat het aantal leerlingen aan deze school terugliep, moest het gebouw sluiten.
Het gebouw is een typisch voorbeeld van de Amsterdamse school en in januari 2003 is het een officieel Rijksmonument geworden. Hierdoor moet het in authentieke staat worden gelaten en staan er nog steeds ambachtelijke werkbanken en werktuigen in de school. Het gevolg is dat het daardoor duur in onderhoud is. De eigenaar, het ROC, heeft tot nu toe geen mogelijkheid gevonden het gebouw een andere bestemming te geven en is op zoek naar een zakelijke partner voor medefinanciering. Om het te behoeden voor kraak, heeft het stadsdeel vorig jaar besloten dat het tijdelijk een andere invulling moest worden gegeven, waarbij de voorwaarde was dat deze het stadsdeel iets te bieden had.
Zodoende hebben een aantal kunstenaars het gebouw in gebruik genomen sinds september 2002.
Inmiddels zijn er 62 ateliers voor 120 gebruikers en biedt het ruimte aan schilders, beeldhouwers, muzikanten en performers. Maar ook zijn er verschillende cursussen te volgen zoals aikido, yoga, goochelen, dans en djembé. En er kan voor 5 euro worden gegeten in de kantine. Er kan dus van een multifunctionele invulling worden gesproken, waar voor elk wat wils wel iets is te vinden. Zoals ik al eerder aangaf, heeft dit initiatief echter waarschijnlijk geen lang bestaansrecht meer. Op dit moment mogen ze tot 1 november blijven zitten, maar daarna worden ze geacht weer te vertrekken. Mogelijk wordt deze periode weer verlengd, maar dat is nu nog onzeker.
De huidige bewoners willen natuurlijk graag blijven en dit proberen ze te bewerkstelligen door meer bezoekers te trekken. Hoe meer bezoekers immers, hoe groter de kans is dat de gemeenteraad het belang van dergelijke broedplaatsen in gaat zien. Zo organiseren ze open-atelier dagen, een Afrikaans festival, dansavonden en een waar Halloween-feest. Precieze data zijn nog niet bekend, daarvoor moet je de site in de gaten houden. Misschien dat Hannah Beliot eens een kijkje zou kunnen gaan nemen?
Het Voor-Beeld, Postjesweg 1. www.hetvoorbeeld.nl
Reacties (5)
@Sik, het staat er zoals je ziet, de preview button is nogal buggy, beter om die niet te gebruiken.
Cool stuk, een echt ontdek je plekje dit maal, wist niet van het bestaan af in de verte niet. Meeste kunstenaars zijn natuurlijk geen PR genieen.
wat voor een plannen zijn er dan met het gebouw als de kunstenaars er weer uit moeten?
De plannen zijn om er een nieuwe school van te maken. Het ROC (Regionaal Opleidingscentrum) wil samen met een zakelijke partner het gebouw weer exploiteren. Mijn idee zou het volgende zijn: geef zowel het Voor-Beeld als het Swammerdaminstituut (cq Smart Projects) respijt tot het moment dat het Stedelijk weer terug kan naar De Paulus Potterstr. en geef dan de (mogelijke) tijdelijke huisvesting van het Stedelijk, het voormalig postkantoor bij CS, aan deze broedplaatsen.
game xxx